Zajedničko delovanje Grada i građana u oblasti stanovanja i održavanja zgrada

Predstavnici gradskog rukovodstva i Radne grupe, koju čine zaposleni u Gradskoj upravi i nadležnim javnim preduzećima, održali su u velikoj sali Gradske uprave sastanak sa upravnicima zgrada na teritoriji grada u cilju pružanja informacija o budućim aktivnostima i inicijativama koje će grad Loznica preduzeti u narednom periodu u oblasti održavanja zgrada i unapređenja stambenog fonda u cilju boljeg sprovođenja Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Sastanku, kojem je prisustvovalo više od 100 upravnika stambenih zajednica, vođen je sadržajan dijalog tokom kojeg su iznete sve važne činjenice i odgovori na pitanja upravnika, a prema rečima gradskog menadžera Dejana Stalovića u cilju efikasnijeg delovanja plan je da se u najkraćem mogućem roku krene u obilazak stambenih zgrada kako bi na licu mesta u razgovoru sa stanarima imali uvid šta su najveći problemi sa kojima se stanari suočavaju i koji radovi su prioritet.

Radna grupa je formirana sa ciljem da se napravi radna verzija Odluke koja će obraditi sva pitanja iz oblasti održavanja zgrada i unapređenja stambenog fonda nakon čega će Gradsko veće utvrditi Nacrt Odluke koja će biti predstavljena u javnosti. Potom će u narednih dva meseca biti održana javna rasprava tokom koje će svi zainteresovani građani, upravnici zgrada, vlasnici poslovnih prostora i drugih posebnih delova moći da upute svoje predloge, sugestije i primedbe.

Odluka obuhvata delovanje Grada i nadležnih institucija u četiri važne oblasti, a to su hitni radovi na nedostacima čije neotklanjanje ugrožava bezbednost stanara, građana, okoline i objekata. Druga oblast, rekonstrukcija fasada obuhvata pre svega one koje se nalaze na prostoru u okviru javnih površina kao što su ulice i drugo, gde Zakon dozvoljava da Grad propiše boju fasade ili zabranu postavljanja klima uređaja. Oblast energetske efikasnosti podrazumeva radove u cilju smanjenja potrošnje energije kao što su izrada fasada sa izolacijom, rekonstrukcija krovova, zamena stolarije i ulaznih vrata na zgradama. Ovom Odlukom se kao posebna oblast uređuje nabavka sistema video nadzora u zgradama u cilju veće bezbednosti ljudi i objekata.

Svesni činjenice da je posao upravnika zgrada težak i odgovoran predstavnici rukovodstva grada spremni su da pomognu i sufinansiraju održavanje stambenih objekata posebno tamo gde postoji javni interes i održivi razvoj stanovanja. Za narednu godinu predviđeno je 50 miliona dinara iz gradskog budžeta za učešće Grada u sufinansiranju održavanja zgrada.

INFO 24 / Foto: ckvkaradzic.org.rs