Mali Zvornik od MDULS-a dobio sredstva za nabavku tabli za obeležavanje ulica i isticanje kućnih brojeva

Za potrebe nabavke tablica ulica i kućnih brojeva, u okviru procesa ažuriranja adresnog registra, opština Mali Zvornik dobila je od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije 1.323.750 dinara. Ugovor o korišćenju navedenih namenskih sredstava u nadležnom ministarstvu u Beogradu potpisao je u sredu, 11. decembra, zamenik predsednika opštine Miloš Radojčić.

On je rekao da je opština Mali Zvornik u okviru kreiranja adresnog registra uspešno obavila imenovanje ulica i da predstoji isticanje naziva ulica i kućnih brojeva, prema elaboratu i instrukcijama Republičkog geodetskog zavoda.

Radojčić je naveo da će za te potrebe, sredstvima dobijenim od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, biti nabavljen neophodan broj tablica ulica i kućnih brojeva.

Prema ugovoru sa ministarstvom, opština je u obavezi da nabavku izvrši do 01. aprila 2020. godine i osigura da nabavljene tablice budu postavljene na odgovarajuće lokacije i objekte.

Opština Mali Zvornik prva je lokalna samouprava u Srbiji kojoj je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u maju 2018. godine dalo saglasnost na dostavljeni predlog naziva ulica i zaseoka, u okviru formiranja Adresnog registra opštine.

U tom trenutku ona je bila i jedina lokalna uprava u zemlji koja je u predviđenom roku sprovela neophodne procedure po metodologiji određenoj za izradu adresnih registara.

Nakon dobijanja saglasnosti nadležnog ministarstva, Skupština opštine Mali Zvornik verifikovala je predlog Adresnog registra opštine, u okviru kojeg su svi stambeni i poslovni objekti na području opštine, u 186 novoformiranih ulica i 59 zaseoka, dobili kućne brojeve.

Dodeljivanje kućnih brojeva stambenim i poslovnim objektima na području opštine obavio je Republički geodetski zavod (RGZ), koji za sve opštine u Srbiji izrađuje elaborate uličnih sistema za kreiranje adresnih registara.

Nakon numeracije objekata, sledi izrada i postavljanje tabli sa nazivima ulica i kućnim brojevima, koje u svim opštinama finansira Republika Srbija.

Treća i ujedno poslednja faza ažuriranja adresnih registara podrazumeva uspostavljanje pune interoperabilnosti između organa, kroz blagovremeno usklađivanje njihovih baza podataka sa ažuriranim registrom tokom 2019. i 2020. godine.

Grad Loznica prvi je u Srbiji formirao Adresni registar, kao pilot grad u realizaciji ovog projekta.

Nakon njega formiranje adresnih registara nastavljeno je u ostalim opštinama i gradovima Mačvanskog okruga i Sremskog okruga, među kojima i u Malom Zvorniku.

Dobra vest za građane, osim toga što su dobili nazive ulica u svojim naseljima i kućne brojeve, jeste da usled nastalih promena, neće odmah morati da menjaju lične dokumente, već to mogu učiniti nakon njihovog isteka, dok svi oni koji imaju čipovane lične dokumente mogu izvršiti promenu adrese odmah nakon nastale promene, kod organa koji je dokument izdao, bez troškova.

Macvanski.info