Slovenci spremaju pedalu “ Šumadijskom Kauboju”: Oni, koji su mu omogućili da se na mufte obogati prete: “Moraš srušiti Vučića”!?

Ovaj tajkun je kao kiselina… Gde god se prospe, sve uništi, a onda za sebe i prijatelje sve na prevaru pokupi!?

Da li u ovoj priči prepoznajete Kragujevčanina, predstavnika najnovije srpske kvazielite, Dragana Šolaka, naprasnog ljubitelja golfa, silom prilika “Slovenca” koji kao hobotnica polagano okupira njihovu medijsku scenu i telekomunikacije…. Ali, Slovenci, poučeni iskustvom njegovim načinom rada u Srbiji, sigurno neće dozvoliti da naprave iste greške, koje su, doduše svesno, činile “žute vlasti” u Srbiji početkom ovoga veka, kada su jednog siromaška učinili mlijarderom!?

Učinili su, da mu apetiti do te mere porastu, da danas, zajedno sa svojim mentorima i poslovnim partnerima Amerima i poliitčkim ortaklukom sa Đilasom – hoće i vlast u Srbiji! Da ispuni nešto što i u snovima nije očekivao, da “ukradene milione” začini sa političkom vlašću…Doduše, ne radi to sebe radi, nego Amerike radi!

Međutim, Slovenci već znaju sa kime imaju posla. Iako i dalje uživa veliko gostoprimstvo njihove biznis i političke elite (sa kojom na Bledu igra golf na terenima koji se istine radi, vode na firmu kojom gospodari njegova supruga Gordana)  – uveliko slažu kockice ovih, po njima nezakonito stečenih  “Brusterovih miliona”!?

Za njega kažu (Dragana Šolaka) da je  srpski tajkun koji je “ v domovini izmikal plačilu davka”, dok se u Sloveniji druži sa elitom, vodi novoosnovanu kompaniju Telemach, “ kmalu še na čelu POP TV”!? Tvrde da je jedan od 5 najbogatijih Srba!

“ U Srbiji je ovaj tajkun bio na pravom mestu u pravo vreme”, napravio je milione “ ki jih, kot kaže, spretno skriva tudi v Davčanih oazah”!?

Za ovo i nije potreban prevod.. Slovenci dalje u medijima tvrde i to, ( opet pozivajući se na pisanje srpskih medija!?), da mu je država skoro besplatno omogućila monopol na području kablovske televizije i interneta, a on im je vratio tako što je od prodaje SBB “ za več kot milijardo evrov ameriškemu investicijskemu skladu KKR ni plačal niti centa davka”!?

Eto, tako tvrde Slovenci! Da su u srcu Evrope postojale takve oaze bezakonja u kojima se ni cent nije davao na ime poreza državi!? To je ta Srbija “žutih dosmanlija”, to bi bila opet Srbija, ako bi se kojim nesrećnim okolnostima opet vlasti dočepali  Šolaci, Miškovići, Djilasi,  Jeremići, Obradovići..

Slovenci su milijardera Šolaka upoznali kao strastvenog golf igrača, pa su ga tamo i najčešće viđali na Bledu. A, onda je, kako tvrde, za 11 miliona evra sa svojom firmom “ Gerrard Enterprise” od Save Turizma kupio bledsko golf igralište, potpuno ga renovirao “ postavil nove hiške, uredil travnato površino in močno povečal ceno letne vstopnice ( s 1.200 na 3.300 evrov”)?! Nema šta, ubrzo su i ljubitelji golfa u Sloveniji shvatili da je ovaj Šumadinac naučio samo da uzima, retko, vrlo retko da daje…Državi, ništa i nikada?!

Kako je Šolak postao milijarder u Srbiji u kojoj je sve zaradio, a ništa platio, pa bi sada i vlast na isti način?

Slovenačka javnost tvrdi, da mu je na prostoru bivše Jugoslavije prvi biznis bio prodaja muzičkih kaseta, a kasnije se prebacio na distribuciju filmova i video kaseta za video klubove! Ključni događaj se desio 1.09.2000. kada je osnovao “Serbiabroadband – SBB” 2000.kada je u rodnom Kragujevcu, firmu za televiziju i internet, što je praktično bio početak rada SBB-a!? Pomenuto preduzeće je u vlasništvu kompanije “ Adria Serbia HOLDCO B.V. ” iz Holandije, dok je zakonski zastupnik i direktor Aleksandar Seratlić…

Inače ova kompanije SBB je od svog osnivanja pa do danas preuzela više manjih i većih kablovskih operatera na teritoriji Srbije i u region ( BiH i kasnije Slovenija) gde je na taj način šireći procenat tržišnog učešća uspostavila uticaj na razne medije… Da bi ga 2013.prodao američkom Fondu KKR, ali je ostao deoničar kao izvršni direktor njegove firme “United Group”, koja sada rukovodi slovenačkim “Telemach”!

Šolak i njegova supruga Gordana su 20 odsto vlasnici “United group” ( SBB +Telemach).  Veoma je bitno, da je Međunarodna novinarska  organizacija za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije ( OCCRP) pre tri godine otkrila da je Šolakova finansijska imperija nastala poslovanjem s Devičanskih ostrva, što mu je omogućavalo bogaćenje bez plaćanja poreza!?

Možda je u ovome i odgovor kako se ovaj realno “nepismeni Kragujevčanin” obogatio, pa je prevalio put od Šumadije do Los Anđelesa, a potom na Ženevsko jezero, na kome je njegova supruga, ( kako se tvrdilo u medijima) kupila tri nekretnine, a da je samo jedna od njih koštala 8 miliona švajcarskih franaka!?!

Isti izvori tvrde da je Šolak od pre tri godine,vlasnik i aviona tipa “Falkon 2000 LXS” koji je platio 35 miliona evra! Pozivaju se i na pisanje nekih srpskih medija, kako je 10 miliona platio u kešu, a ostatak  na lizing?! Avion je kupio na posebnu firmu “Prince aviation”…

Inače Šolakova “United group” u svom sastavu ima komercijalnu televiziju, srpski SBB, zatim slovenački i bosanski Telemach, globalnu paltformu OTT Net TV i 15 drugih manjih firmi na Balkanu. Iza njih poslovno stoji  bogati američki KKR Fond, a iza njih, CIA i Pentagon!?

Enormno bogatstvo ovog “Kauboja Šumadinca” omogućilo mu je direktan ulazak u visoko slovenačko  društvo, druženje po ljubljanskim hotelima sa prvim čovekom Gorenja, Franjom Bobincem, ali i sa još jednim srpskim tajkunom, Miodragom Kostićem….

Pa ipak,  Šolak ne može da uživa u svom “lako stečenom enormnom bogatstvu”, jer oni koji su mu sve to omogućili, nisu to uradili da bi u njemu uživao, već da bi sprovodio njihove globalne interese na Balkanu… A, njihov je trenutni prioritet broj 1 – rušenje Aleksandra Vučića ili bar svođenje na meru političkih ucena?

Kakvog li paradoksa života ovog čoveka? Ne daju mu da uživa… Već ga teraju na borbu  za koju zna da će je sigurno izgubiti?!

E.E.