Dodeljene subvencije za samozapošljavanje

Nepovratna sredstva namenjena za pokretanje sopstvenog posla i samozapošljavanje u tekućoj godini, u iznosu od 250.000 dinara po korisniku, koje dodeljuju lokalna samouprava i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), dobilo je osmoro budućih preduzetnika sa područja opštine Mali Zvornik. Podrška je pružena biznis planovima u uslužnom sektoru i zanatstvu, za otvaranje tri frizerska salona, dve keramičarske radnje, krojačke, ugostiteljske radnje i građevinske firme.

Za ovu namenu dodeljeno je ukupno 2.000.000 dinara.

Polovinu iznosa obezbedila je opština Mali Zvornik iz lokalnog budžeta, a drugu polovinu Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Na ovogodišnji konkurs za dodelu subvencija za samozapošljavanje dostavljeno je 9 biznis planova, od čega je 8 prihvaćeno, a jedan odbijen, zbog nedovoljno sredstava predviđenih za podršku samozapošljavanju.

Predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da će, zbog interesovanja građana za ovaj vid podrške, opština Mali Zvornik razmotriti mogućnost da u budžetu za iduću godinu uveća sredstva predviđena za ovu namenu.

Odluku o dodeli subvencija Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) donela je 27. Jula tekuće godine, a opštinski Savet za zapošljavanje podržao je predlog NZS za raspodelu ovogodišljih sredstava.

Dodeljene subvencije, od 250.000 dinara po korisniku, namenjene su za kupovinu osnovnih sredstava za rad, a lica koja su ih dobila dužna su da u roku od 45 dana registruju delatnost na ime koje im je pružena finansijska podrška, uz obavezu da se prijavljenom delatnošću bave godinu dana i nakon toga donatorima dostave dokaz o izmirenim obavezama po osnovu pripadajućih poreza i doprinosa.

Ugovore o dodeli subvencija korisnici potpisuju sukcesivno, a procedura zaključenja ugovora do sada je završena u slučaju sedam od ukupno osam podržanih zahteva.

U ekspozituri Nacionalne službe za zapošljavanje navode da bi, ukoliko preostali korisnik iz nekog razloga odustane od potpisivanja ugovora i korišćenja dodeljene pomoći, pravo na subvenciju mogao da ostvari korisnik koji je odbijen zbog nedostatka sredstva.

Mačvanski Info / Ljiljana Ristanović / Foto: RTV

Akcebet
- Restbet - Trendbet