ZAŠTO SE PLAŠE TELEKOMA? SBB BI DA I DALJE VLADA MEDIJIMA U SRBIJI…

Mnogi tzv.“nezavisni“ mediji, NVO, medijski stručnjaci, analitičari, stali su na stranu  SBB roneći „krokodilske“suze zbog novca koji je Telekom potrošio kupujući Kopernikus i ozbiljno zameraju državi (Telekomu), što se usudila da zaštiti jedan od svojih najvažnijih i najunosnijih resursa koji je godinama bio u rukama kablovskog operatora,čiji je vlasnik američki KKR, na čijem je čelu penzionisani šef CIA!?

Kada sam nedavno  objavio tekst sa naslovom „N1 OPRAVDALA NAZIV AMERIČKA TELEVIZIJA“ nagovestio sam dalji sled dogadjaja  u „ratu“ izmedju SBB-a i Telekoma i jasno objasnio zbog čega su u SBB pokazali toliko nervoze i bojazni zbog odluke Telekoma da počne da  kupuje  kablovske provajdere po Srbiji.

Televizija N1 tvrdila je da su u SBB  zabrinuti navodno zbog toga što će Telekom kupovinom kablovskih operatora državi omogućiti da preuzme kontrolu nad elektonskim medijima, tako što će moći da utiče koji tv kanali će se nalaziti u kablovskim mrežama operatora.

U tom tekstu istakao sam da ne treba biti previše mudar da biste shvatili kojom taktikom će  SBB pokušati da odbrani svoju dugogodišnju monopolsku poziciju.

Iako  neprikosnoveno drži više od 54% trzišta kablovske televizije i tu mrežu svakodnevno širi, otvara nove  tv kanale, a ima unosne i razvijene poslove u domenu kablovskog  i bežičnog interneta,fiksne telefonije, satelitske televizije, posebno nelegalne prodaje oglasnog prostora na prekogranim kanalima, SBB je izgleda očekivao da će Telekom trajno biti u „zimskom snu“.

Uprkos svemu tome, SBB je preko svog tv kanala N1 tražio od Telekoma da obelodani svoje poslovne planove i zamerio mu što pregovara sa manjim operaterima o mogućim akvizicijama iako je nedavno SBB isto učinio – kupio je IKOM i preskočio famoznu brojku –  osvojio je više od 50% tržišta kablovske televizije u Srbiji.

I Telekom je povukao prvi u nizu očekivanih poteza; kupio je KOPERNIKUS,a prema mojim saznanjima u završnim pregovorima je sa još nekoliko provajdera.

SBB,“nezavisni“ mediji i „nezavisni“ eksperti i  stručnjaci zabrinuti su i  preplašeni su što  će sada Telekom (država) imati kontrolu nad elektronskim medijima, ali im nije smetalo  što je SBB   godinama dominirao na tržištu kablovske televizije!?

Oni ne spominju da je   mreža SBB-a  gradjena na tudjoj infrastrukturi, da godinama krše zakone, da je zbog  toga pogašeno na desetine domaćih televizija, da je drastično oštećen budžet i da država mora da zaštiti svoje resurse, ali i gradjane koji koriste usluge provajdera i to redovno plaćaju, da su RTS-u preoteli najbolje serije, kvalifikacije  i prvenstvo Evrope i sveta u fudbalu i drugim sportovima.

Opravdan je strah u SBB, jer oni veruju da će Telekom, kad pokupuje  sve manje provajdere po Srbiji, raditi isto što je do sada činio SBB; izabaciće iz mreže sve kanale koji im predstavlaju konkurenciju ( pre svih –  Sport klub i  N1),koji, inače,u Srbiji nemaju dozvolu regulatora, a emituju programe iz Beograda, što im naši zakoni zabranjuju!

U strahu su da će REM konačno početi da primenjuje zakone i sprečiti ih da prekrajaju izvorne programe koji se reemituju u  Srbiji i na kojima se svakodnevno protivzakonito emitovalo na stotine reklama domaćih kompanija, omogućivši im da na taj način zarade više stotina miliona eura „crnih“ para.

Nagovestio sam i sad ponavljam; SBB će tražiti podršku EU,OEBS-a,NVO,ambasada…sa izgovorom da će Telekom (država) navodno  uzurpirati medije i gasiti one  koji nisu po volji džave.

I Televizija N1,koja je godinama pokušavala da gradi imidž nezavisnoog, profesionalng medija,biće  u problemu: ili će nastaviti da zastupa i brani  interese kompanije u čijem je vlasništvu ili će okrenuti ledja svojim gazdama…

I oni koji su u  N1 videli „jedinu objektivnu  i nezavisnu televiziju“ uveriće se za koju su se varijantu opredelili.

Sudeći po prvim reakcijama nakon kupovine Kopernikusa, jasno se vidi da su mnogi tzv.“nezavisni“ mediji, NVO, medijski stručnjaci, analitičari stali na stranu  SBB i da rone „krokodilske“suze zbog novca koji je Telekom potrošio kupujući Kopernikus i ozbiljno zameraju državi (Telekomu), što se usudila da zaštiti jedan od svojih najvažnijih i najunosnijih resursa koji je godinama bio u rukama kablovskog operatora,čiji je vlasnik američki KKR.

Pre  neki dan bio sam  u poslovnici SBB-a, u Ustaničkoj ulici, da raskinem  ugovor; ispred tog šaltera bio je dugačak red, a ispred onog za potpisivanja ugovora nije bilo nikoga.

Možda je i to pokazatelj kome gradjani trenutno više veruju; SBB-u ili Telekomu.

Jedno je sigurno; u Telekomu više ne sede skrštenih ruku. Ovo je tek početak. Prava borba za prevlast u poslovima kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne telefonije tek predstoji.

Dragiša Kovačević / embargo.rs