Vojna sila

Srbija je postala najveća vojna sila u regionu. Kao što je nekada Jugoslovenska narodna armija (JNA) bila četvrta vojna sila Evrope i vojni lider na Balkanu, sada se Srbija razvija kao vojna sila.


Srbija je postala najjača vojna sila u regionu zahvaljujući modernizaciji naše vojske i planskoj nabavci naoružanja u proteklih sedam godina.
Poređenja radi, 2012. godine u ovom periodu bila je jako loša situacija što se tiče Vojske Srbije, naročito po pitanju vojne opreme i naoružanja. Na sreću državna rukovodstva od 2012. godine pa do danas prepoznali su značaj i važnost ulaganja u Vojsku Srbije.


Srbija je zvanično vojno neutralna država. Nemamo baš bezbednosno jednostavno okruženje. Skoro sve države u našem okruženju su članice NATO-a. Ali vojno gledano Srbija je jača od svih država sa kojima se graniči. Od nekih i po nekoliko puta.


U našu namensku industriju je investirano oko 120 miliona evra prethodnih šest godina. Naša država je uspela taktičkim ulaganjem u namensku industriju da poboljša izvoz i saradnju s najjačim svetskim vojnim silama.
Po Ustavu Republike Srbije, naša vojska je oružana sila namenjena za odbranu zemlje od oružanog ugrožavanja spolja, kao i za izvrpavanje drugih misija i zadataka, u skladu sa Ustavom, zakonom i principima međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile. Vojska Srbije se može
upotrebiti van granica Srbije samo po odluci Narodne skupštine Republike Srbije.


Naša država je postala pouzdan partner svetskim kompanijama poput „Erbasa“, od kojeg je prošle nedelje preuzela prvi od devet helikoptera H145M, čija je ukupna vrednost 105 miliona evra. Opremljeni su različitom opremom i naoružanjem. Pet je namenjeno za vojsku, a četiri za policiju. Naručene su još tri „superpume“, najbolji i najskuplji helikopteri, što je ukupno 12 „Erbasovih“ helikoptera. 


„Mi ćemo ove godine dobiti više helikoptera nego što smo ih imali u naoružanju vojske i policije u prethodnim decenijama. Onda vam je jasno koliko je Srbija napredovala u finansijskom smislu i koliko može opreme da obezbedi. To je važno u budućnosti zbog vanrednih situacija, ali i zbog boljih uslova za očuvanje integriteta i odbrane zemlje. Ove i sledeće godine nabavićemo 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, imaćemo ukupno 21 helikopter”, izjavio je ovim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Posle obilaska 9. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“, gde se upoznao s najnovijim dometima srpske odbrambene industrije, Vučić je izrazio zadovoljstvo onim što je video, jer se radi na modernizaciji u čemu i država pomaže. 


U prisustvu predsednika otkriven je lanser raketa „Tamnava“ – samohodni višecevni modularni lanser, koji za samo nekoliko minuta može da ispali 100 raketa, a proizvodi ga „Jugoimport“, a predstavljeno je i kako radi telekomunikacijski ometač, kao i borbene stanice na daljinsko upravljanje, jednocevna „Kiklop“ i trocevna „Kerber“.


Izvozimo samohodne haubice, vozila „Nora“ i „Lazar“, koji su toj kategoriji u svetskom vrhu. Izvozi se velika količina artiljerijskog naoružanja i municije različitog kalibra u SAD, Belgiju, severnu Afriku i na Bliski istok. Najsavremenije fabrike za proizvodnju određenih vrsta naoružanja u Evropi nalaze se upravo u Srbiji. 


Nema nama slobode bez moderne, snažne, uspešne i opremljene vojske. Svi narodi koji cene slobodu znaju da moraju da cene i vole svoju vojsku. 


Živela Vojska Srbije!

Dr Uglješa Mrdić

  1. jul 2019. godine