Vlada Švajcarske nagradila opštinu Mali Zvornik sa 400.000 švajcarskih franaka za uspešno sprovođenje reforme poreza na imovinu

Opština Mali Zvornik proglašena je najuspešnijom, među 44 opštine u Srbiji, u realizaciji projekta „Reforma poreza na imovinu“, koji podržava vlada Švajcarske, na ime čega joj je u četvrtak, 28. avgusta, u Skupštini grada Beograda, dodeljen nagradni ček donatora od 400.000 švajcarskih franaka. Rezultat koji je ostvarila ogleda se u povećanju stepena naplate poreza na imovinu za oko 20 posto, ažuriranoj bazi poreskih obveznika i poboljšanom dijalogu sa sugrađanima o korišćenju prihoda od poreza na imovinu.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, koji je uručenju nagrade prisustvovao sa saradnicima iz odeljenja Lokalne poreske administracije, izjavio je da će o trošenju dobijenih sredstava odlučiti građani ove opštini, navodeći da je na spisku onoga što je do sada prepoznato kao prioritet za ulaganje izgradnja vrtića u Donjem Naselju, uređenje autobuskih stajališta na području opštine, nabavka autosedišta za decu, te kupovina knjiga za prvake.

„Ima još toga što su građani prepoznali kao potrebe u koje bi mogao biti uložen novac od nagrade. Ispitivanje mišljenja građana je u toku, a vršimo ga posredstvom mesnih zajednica, preko anketa, u direktnom razgovoru sa sugrađanima, kao i putem imejla opštine“, rekao je Jevtić, koji je i ovom prilikom pozvao sugrađane da se u što većem broju uključe u dogovor o trošenju dobijenih sredstava, kao i o trošenju novca od poreza ubuduće.

On je istakao da je to najbolji način da građani osete kako im se novac od plaćenog poreza vraća.

Jevtić je na nagradi zahvalio donatorima, vladi Švajcarske i Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju (SDC), kao i Vladi Srbije, nadležnom ministarstvu i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je, kako je istakao, u Srbiji stvorio ambijent za saradnju i realizaciju projekata kao što je ovaj.

Preostali iznos ukupnog nagradnog fonda od milion švajcarskih franaka, u okviru projekta „Reforma poreza na imovinu“, podelile su ostale četiri nagrađene opštine, među kojima je na drugom mestu opština Gornji Milanovac, koja je osvojila 300 000 švajcarskih franaka, na trećem opština Apatin, kojoj je pripalo 150.000 švajcarskih franaka, na četvrtom opština Ljubovija, koja je dobila 100.000 švajcarskih franaka, dok je petu poziciju zauzeo grad Bor, osvojivši kao nagradu 50.000 švajcarskih franaka.

Vrednosne čekove predstavnicima nagrađenih gradova i opština uručio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić koji je rekao da je zahvaljujući tom programu u 44 opštine evidentirano više od 100.000 nepokretnosti građana koje, iz nekog razloga, nisu bile notirane u poreskoj evidenciji.

„Važno je da evidencija imovine bude tačna i poklapa se sa stanjem na terenu, jer je porez na imovinu izvorni prihod opština i gradova koji ostaje lokalnim samoupravama, a od tog prihoda se dalje finansiraju izgradnja i rad vrtića, plate vaspitačica, škole, kultura i sport, vodovod i kanalizacija“, naveo je Ružić.

Prema njegovim rečima, prihodi od poreza na imovinu rastu iz godine u godinu, a najvećim delom i zbog popisivanja nekretnina građana.

„U 2017. naplata poreza je bila 45, dok je u 2018. iznosila skoro 50 milijardi dinara. Opštine koje su učestvovale u projektu naplatile su pet milijardi dinara više i na taj način obezbedile još novca za finansiranje onoga što je građanima potrebno“, istakao je Ružić.

Kazao je da je program uticao na stvaranje „uprave po meri svih građana“, koja je, podsetio je, i cilj reforme javne uprave.

„Uprava po meri svih građana je ona koja im pruža ono što traže, što je njihova potreba, ono što zaslužuju i za šta je plaćaju. Zato je važno pitati ih, uključiti više u donošenje odluka i politika, na svim nivoima vlasti. Promenili smo i zakone da bismo to omogućili i pokazali da kao država to zaista i želimo“, naveo je Ružić.

Program „Reforma poreza na imovinu“ je program Švajcarske vlade koji se u Srbiji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Direktorka Švajcarske kancelarije u Srbiji Ursula Lojbli kazala je da je Švajcarska u taj program uložila šest miliona franaka za podsticaj 44 opštine u Srbiji da vredno rade kako bi proširili obuhvat naplate poreza na imovinu.

Istakla je da je kroz program posao dobilo i 325 popisivača koji su proveravali da li se stanje na terenu poklapa sa onim koje se plaća na ime poreza na imovinu.

„U roku od samo šest meseci ti popisivači su popisali više od 100.000 nekretnina koje nisu bile evidentirane. Već u toku prve godine ovog programa, opštine koje su nam bile partneri, uspele su da povećaju poreske prihode od naplate poreza na imovinu u proseku za devet odsto“, navela je Lojbli.

Dodala je da je to od velikog značaja za lokalne samouprave, jer na taj način ojačavaju finansijsku autonomiju i imaju slobodu da ulažu u projekte koje žele građani.

Tokom prve godine ovog programa, 44 lokalne samouprave sakupile su dodatnih dva miliona evra od poreza na imovinu što je dva i po puta više nego što je investirano u program.

Šef Programa reforme poreza na imovinu Aleksandar Grunauer podsetio je da ovaj projekat u Srbiji traje do 2021. godine, te da su aktivnosti koje predstoje vezane za dalje edukacije zaposlenih u lokalnim poreskim administracijama i zajednički dijalog o zakonskim rešenjima u ovoj oblasti, u cilju postizanja što kvalitetnijih rešenja, te da postoji mogućnost da će do kraja projekta u Malom Zvorniku i još nekim opštinama biti omogućen nastavak popisa imovine i ponovo angažovani popisivači.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić kazao je da je bilo neverice da li će program uspeti zbog nedostatka kadrova, opreme i softverskih rešenja koje je trebalo primeniti, ali da je, ističe, posao dobro urađen i zahvalio Vladi Srbije i švajcarskoj vladi na podršci.

Ljiljana Ristanović