Ustanak u Šapcu (16.dan): Kako su šabačke dosmanlije lopovlukom uništile siguran izvoz jagoda za Rusiju, pa je, ni krivo ni dužno – stradalo 200 domaćinstava!?!

Bahatost i osionost režima nekadašnjih “dosmanlija” uništava Šabac već 19 godina, istaknuto je na protestu protiv aktuelne gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem. Šapčanima koji su se šesnaesti put okupili ispred zgrade Gradske uprave obratili su se Adam Aleksić, direktor “Pošte” u ovom gradu, kao i dr Aleksandar Pajić, poverenik šabačkog odbora SNS.

Kao ilustraciju toga kako se aktuelni gradski režim ponaša prema svojim sugrađanima, Adam Aleksić je naveo primer sportske hale “Zorka” koja je katastrofalnom privatizacijom oduzeta od građana, iako Šabac važi za sportski grad. A o tome kako se Nebojša Zelenović i njegovi kadrovi odnose prema poljoprivrednim proizvođačima, Aleksić je dao primer uzgajivača jagode iz Pocerine.

– U Pocerini ima preko 2.000 hektara pod zasadima jagode. Prošle godine smo imali situaciju da, umesto da se otkup vrši regularno dogodila se najveća korupcionaška afera o kojoj nisu izveštavali lokalni mediji. Nekoliko firmi utajilo je preko 250 miliona dinara poreza, a preko 200 domaćina iz Pocerine je išlo na informativne razgovore u Tužilaštvo i u SUP. Podneto je desetine krivičnih prijava. Poenta svega bila je ta da je prekinut otkup jagode koja je trebalo da ide u Rusiju, pa je kupljena budizašto. Ove godine trećeg dana otkupa, četiri otkupna mesta su zatvorena, ponovo je uvezena jagoda iz Albanije i Grčke i pokušana da bude preprodavana Rusima. Cena se stropoštala sa 200 na 80 dinara – rekao je Adam Aleksić.

Dr Aleksandar Pajić naglasio je da nakon 16 dana protesta gradonačelnik Nebojša Zelenović i dalje je nevidljiv za svoje sugrađane, iako danima pokušavaju na dve lokacije da ga pronađu. Kako je rekao, Zelenović se iz zgrade Gradske uprave iselio da mu ne smetaju sugrađani u obavljanju svojih dužnosti. A upravo sugrađani pokušavaju da mu kažu koje su to stvari koje vlast nije uradila i šta je pogrešno urađeno.

– Jedna od stvari za koju su mislili da će imati veliku podršku EU i naše javnosti je neposredno izjašnjavanje građana, kako su ga oni nazvali “referendum”. Imate sad rešenja za tri mesne zajednice: Radovašnicu, Culjković i Zablaće. Prvi put se dešava da oni ne opredeljuju sredstva koja su iz prethodnog perioda gde tačno znamo koliko je sredstava skupljeno u toj godini, odnosno koliki je povraćaj sredstava od poreza na imovinu, pa da znamo tačno sa kojim sedstvima raspolažemo. Pošto su to manje mesne zajednice, oni su došli do zaključka da mogu da rade šta hoće, tako da su opredelili sredstva iz 2018. godine i iz tekuće 2019. godine. To nikada nije rađeno, niti postoji kriterijum na osnovu kojeg se to radi. Nećemo dozvoliti da gradonačelnik kako mu u određenom trenutku odgovara menja uslove i pokušava da manpulacijom svima nama dobije neke benefite – rekao je dr Pajić.