Svečano otvorena sportska hala i tri kabineta u Mačvanskoj srednjoj školi

Mačvanska srednja škola u Bogatiću, obeležila je 40 godina postojanja i rada 19. oktobra, a ovaj datum ostaće svima u sećanju, jer su učenicima predata na korišćenje tri novoizgrađena kabineta i fiskulturna sala, na koju se čekalo pune četiri decenije. Svečanom otvaranju prisustvovao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra za obrazovanje, Dubravka Negre, direktor „Evropske investicione banke“ za Zapadni Balkan, Nenad Beserovac predsednik Opštine Bogatić, predstavnici lokalne samouprave, Siniša Puzić- zamenik predsednika Opštine; Miroslav Dabić- predsednik SO Bogatić; Nataša Lukić Purić-načelnik Opštinske uprave; pomoćnici predsednika Opštine; Milan Damnjanović i Darko Mašić, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Dragoslav Milanović, sveštenstvo, predstavnici škole, učenici i mnogobrojne zvanice.

Ministar prosvete, nauke i tehniloškog razvoja Mladen Šarčević je sečenjem svečane vrpce otvorio novoizgrađene kabinete i fiskulturnu salu. Svečana proslava počela je kompozicijom „Vostani Serbie“ , u izvođenju Mešovitog hora „Mačvanskog“. U svom obraćanju direktor Mačvanske srednje škole, Milica Dražić, pozdravivši prisutne, istakla je: „Širok dijapazon obrazovnih profila ukupno 7, u kojima se obrazuje više od 630 učenika, sa preko 80 zaposlenih, profesora i pomoćnog osoblja, je ono na šta sam posebno ponosna. U upotrebi je elektronski dnevnik, a veliki broj učionica je opremljen za izvođenje multimedijalne nastave, seminara, video prezentacije i radionice. Saradnja sa privrednicima je veoma uspešna, a planiramo da uvedemo i dualno obrazovanje. Ponosna sam na sve uspehe koje su ostvarili učenici ove škole, na raznim takmičenjima“.

 

 

Na sam početak rada Mačvanske srednje škole podsetila nas je Roksanda Gladović iz milja zvana Lola, prvi direktor ove obrazovne ustanove.

Predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac, u svom obraćanju prisutnima istakao je važnost novoizgrađenih objekata i dodao: „Danas imamo više razloga za radost, jer slavimo 40 godina Mačvanske srednje škole, otvoreni kabineti, sportska sala, došao ministar. Svečano smo danas otvorili projekat koji smo godinama unazad realizovali. Ovo je veliki značaj za razvoj dvoranskog sporta u Bogatiću, a nadam se da će se pojaviti novi sportisti poput Miaila Grušanovića, Mila Isakovića, a zašto ne i neka odbojkašica, pošto Bogatić ima svoj odbojkaški klub”.

Izgradnja fiskulturne sale počela je, aprila 2011. godine, zahvaljujući velikom zalaganju tadašnjeg direktora Milisava Joksimovića. Sredstva za izdradnju i opremanje sale obezbedili su Ministarstvo privrede, projektom koji je finansirala Evropska investiciona banka i lokalna samouprava. Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke, rekla je da će oni i u buduće podržavati ovakve i slične projekte. Ministar Šarčević je obraćajući se prisutnima rekao da će Vlada nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima, jer svakoj drugoj školi u Srbiji je potrebna nova sportska sala.

 

 

“Mačvanska škola je u više faza dograđena, pre svega smo dobili blok učionica koji su potrebni za nastavu. Ovo nije obična fiskulturna sala, ovo je hala koji će služiti školstvu, a mogu je koristiti sve sportske organizacije i građani. Cela Mačvanska regija je dobila halu gde će se održavati časovi nastave,a i druge sportske organizacije. Predviđenim Buždetom nastavljamo sa politikom izgradnje sportskih sala po Srbiji, tako da svaka škola ima optimalne uslove za rad. Nastavićemo da radimo i na digitalizaciji, jer je proces digitalizacije i opremanja škole u potpunosti vidljiv”, dodao je ministar Šarčević.

Simbolično, „prvi udarac“ u novoj sportskoj sali izveo je Branko Maksimović – Necer, profesor fizičkog vaspitanja ove škole, koji je odnedavno u penziji, a svoj radni vek proveo je održavajući nastavu na otvorenom, po učionicama i holovima, ne dočekavši da časove fizičkog vaspitanja održi u sali. U nastavku programa nastupili su: Ana Ković sa numerom „Oj, goro“, Dragoslav Vasiljević, solista na harmonici, izveo je kompoziciju Jevgenija Derbenka „Svita kontrast“, 4. i 5. Stav, folklorni ansanbl „Đido“ nastupio je sa spletom tradicionalnih srpskih igara, a Mešoviti hor „Mačvanski “ spustio je „zavesu“ na današnju proslavu, pesmom „Tamo daleko“.

Izgradnja i opremanje sale koštalo je 134 250 772, 00 dinara. Dogradnja tri kabineta, dve kancelarije i jedne ordinacije, ukupne površine 257 metara kvadratnih koštalo je više od 9 milona dinara.

bogatic.rs