Putnički voz do kraja godine ponovo će saobraćati do Malog Zvornika

Nakon prekida u funkcionisanju putničkog železničkog saobraćaja u Malom Zvorniku od skoro dve decenije, putnički voz od 09. decembra ove godine ponovo će saobraćati na području malozvorničke opštine.

Uspostavljanje putničkog železničkog saobraćaja na relaciji Mali Zvornik – Šabac i razmatranje predloga za uspostavljanje saobraćaja do stajališta „Zvornik grad“ teme su o kojima je razgovarano u petak, 19. oktobra, na sastanku opštinskog rukovodstva u Malom Zvorniku sa predstavnicima preduzeća „Srbija Voz“ AD iz Beograda.

Prema rečima predsednika opštine Zorana Jevtića, u toku je procedura u okviru koje nadležno ministarstvo treba da omogući uslove za uspostavljanje železničkog saobraćaja do stanice „Zvornik grad“, nedaleko od mosta kralja Aleksandra prvog Karađorđevića.

„Očekujemo da se to pitanje u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije reši u najkraćem roku, nakon čega će putnički voz ponovo saobraćati do centra Malog Zvornika. Oživljavanje putničkog železničkog saobraćaja u našoj opštini je višestruko značajno, prvenstveno za građane koji imaju potrebu da često putuju javnim prevozom, bilo da žive u Malom Zvorniku ili često posećuju ovo mesto, ali i za celokupnu privredu naše opštine, posebno u pogledu trgovine i turizma, jer će doprineti povećanju frekvencije ljudi i prometa uopšte“, rekao je Jevtić.

Direktor sektora za saobraćajno komercijalne poslove preduzeća „Srbija Voz“ Marko Đukić u izjavi za medije nakon sastanka rekao je da će nakon radova na obnovi železničke infrastrukture na potezu od Šapca do Malog Zvornika, koji su pri kraju, brzina kretanja vozova na ovoj deonici iznositi 80 km/h, zahvaljući čemu će putnici, ako se uzmu u obzir ograničenja brzine na većini relacija u drumskom saobraćaju, železnicom brže stizati na odredište. Govoreći o udobnosti putovanja putničkim vozovima navedene kompanije, on je naveo da se radi o novim kvalitetnim i klimatizovanim garniturama nabavljenim iz Rusije, te da će upravo jedna takva saobraćati na relaciji od Šapca do Malog Zvornika.

Sastanku je prisustvovao i menadžer za saobraćajno komercijalne poslove preduzeća „Srbija Voz“ AD Dragan Stanković, koji je istakao da će ova kompanija putnicima osim veće brzine, kvaliteta i udobnosti putovanja obezbediti i vrlo pristupačnu cenu voznih karata.

Najavljeno je da će radi detaljnijeg upoznavanja šire javnosti sa uslovima i mogućnostima putovanja železnicom na relaciji Mali Zvornik – Šabac kompanija uskoro organizovati konferenciju za medije, u okviru koje će za novinare biti upriličena promotivna vožnja novim vozom na pomenutoj relaciji.

Ljiljana Ristanović