Skupština opštine Mali Zvornik usvojila budžet za 2019. godinu

Odbornici Skupštine opštine Mali Zvornik usvojili su u petak, 21. decembra, odluku o budžetu opštine za 2019. godinu, prema kojoj su ukupni prihodi i primanja u opštinskoj kasi planirani u iznosu od 480.000.000 dinara, a rashodi i izdaci budžeta u iznosu od 727.000.000 dinara. U obrazloženju odluke navedeno je da će budžetski deficit od 247.000.000 dinara biti pokriven iz prenetih neutrošenih sredstava iz prethodne godine u iznosu od 220.000.000 dinara i primanja od prodaje finansijske imovine u iznosu od 27.000.000 dinara.

               Finansijski plan opštine Mali Zvornik za sledeću godinu detaljno je predstavio predsednik opštine Zoran Jevtić, navodeći da je isti utvrđen u skladu sa važećim Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srbije, na bazi kretanja prihoda i izdataka budžeta u periodu januar – septembar 2018. godine i projekcije za narednu godinu, te osnovnih makroekonomskih pokazatelja utvrđenih Uputstvom za pripremu odluke o budžetu lokalne vlasti za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu, kao i uticaja koji na ostvarenje budžeta imaju izmene zakonskih propisa.

               Obrazlažući nacrt budžeta, Jevtić je rekao da preneti suficit, od 220.000.000 dinara, predstavlja prenete obaveze po ranije sklopljenim ugovorima, odnosno po planiranim ili započetim projektima, koji treba da doprinesu daljem privrednom razvoju opštine, kroz veće zapošljavanje, poboljšanje ukupne infrastruture i razvoj turizma u opštini.

On je istakao da najveći deo tog iznosa čine transferi dobijeni od Republike Srbije, čak 137.700.000 dinara, te da su oni rezultat izuzetno dobre konekcije i saradnje lokalne i republičke vlasti, izrazivši i ovom prilikom zahvalnost svim republičkim organima, od predsednika države i premijerke vlade, do resornih ministarstava, na podršci koju pružaju opštini Mali Zvornik i njenim građanima.

Predsednik opštine ovom prilikom pojedinačno je naveo većinu planiranih ulaganja u 2019. godini, ističući kao najznačajnije nastavak rekonstrukcije i izgradnje objekata u industrijskoj zoni, za potrebe pokretanja pogona za proizvodnju tekstila, u kojem investitor iz Turske, kompanija “Mydenim tekstil” na proleće namerava da zaposli 300, a do 2020. godine još 200 radnika sa područja opštine.

On je rekao da u idućoj godini opština neće davati subvencije za zapošljavanje radnika poslodavcima, jer ulaže u uređenje prostora buduće fabrike tekstila i stvaranje uslova za veće zapošljavanje radnika, ali da će na smanjenju nezaposlenosti raditi kroz ostale mere predviđene akcionim planom u ovoj oblasti, podržavajući samozapošljavanje građana i odrađivanje pripravničkog staža.

Među važnim ulaganjima u narednoj godini Jevtić je naveo i kapitalne projekte u oblasti komunalne infrastrukture, nastavak radova na poboljšanju vodosnabdevanja u selima, izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV) u Donjem Naselju i Sakaru, kao i na prostoru industrijske zone.

On je rekao da će opština u idućoj godini, osim u zapošljavanje i infrastrukturu, ulagati i u sve ostale oblasti značajne za funkcionisanje i razvoj lokalne zajednice, jednako ili više u odnosu na tekuću godinu.

Navodeći plan finansiranja po sektorima, Jevtić je kao posebno značajnu stavku izdvojio ulaganje u razvoj turizma, na ime čega je za narednu godinu opredeljeno 44.200.000 dinara.

On je podsetio odbornike da veći deo tog iznosa, oko 32 miliona dinara, čine sredstva dobijena od Republike Srbije, na ime adaptacije kulturno – istorijskog kompleksa “Podzemni grad Karađorđevića”, saopštavajući da su radovi na objektu nedavno počeli i da se odvijaju prema planu.

Jevtić je dodao da se od objekta očekuje da, kada bude završen i stavljen u funkciju, značajno doprinese poboljšanju turističke ponude i daljem razvoju turizma u opštini.

 Prema njegovim rečima, u istom cilju, budžetom je obezbeđeno i finansiranje tradicionalnih turističkih manifestacija, kao i učešće opštine na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koje je 2019. godine predviđeno zajednički sa gradom Loznica i opštinama Krupanj i Ljubovija.

Jevtić je rekao i to da će lokalna uprava u narednoj godini, između ostalog, nastaviti da podržava i rad udruženja građana, sportskih i drugih organizacija, kao i sve programe za koje se ispostavilo da su efikasni i da su naišli na dobar prijem kod građana, uključujući subvencije u poljoprivredi, finansiranje pokušaja vantelesne oplodnje za parove bez dece, nabavku auto sedišta za bezbednije učešće dece u saobraćaju, dolazak lekara specijalista jednom ili više puta nedeljno u Dom zdravlja i druge slične aktivnosti i projekte, koji doprinose stvaranju humanijih i kvalitetnijih uslova života za sugrađane.

Na 21. redovnoj sednici Skupštine opštine Mali Zvornik, koja je ujedno bila poslednje zasedanje lokalnog parlamenta u tekućoj godini, odbornici su razmotrili i podržali ukupno 21 tačku dnevnog reda, među kojima se, pored budžeta za narednu godinu, našao niz drugih značajnih odluka, kao što je odluka o osnivanju slobodne zone u Malom Zvorniku i privrednog društva za upravljanje slobodnom zonom, donošenje novog statuta opštine Mali Zvornik, te izveštaj o izvršenju opštinskog budžeta za tekuću godinu, u periodu od 01. januara do 30. septembra 2018. godine.

Ljiljana Ristanović