Pola veka predškolstva u Malom Zvorniku

Na današnji dan pre tačno pola veka, 01. novembra sada već davne 1968. godine, u Malom Zvorniku počela je da radi Predškolska ustanova „Crvenkapa“. Bila je to prva ustanova za smeštaj i boravak najmlađih u novoformiranoj opštini, osnovanoj 13 godina ranije, koja je do danas ostala i jedini dečji vrtić u ovom mestu. Tokom pet decenija postojanja i rada napredovala je i razvijala se zajedno sa opštinom i izrasla u savremenu ustanovu, sa gotovo idealnim uslovima za boravak mališana.

Od osnivanja „Crvenkapa“ je radila uglavnom pod okriljem Skupštine opštine Mali Zvornik, izuzev perioda od 1976. do 1991. godine, u kojem je u prvih pet godina delovala združeno sa Osnovnom školom „Branko Radičević“, dok je u preostalih 10 godina radila samostalno, pod nadzorom tadašnje Samoupravne interesne zajednice dečje zaštite (SIZ).

 

 

U analima obdaništa zabeleženo je da je baraka nekadašnjeg preduzeća „Progres“ bila prva adresa na kojoj je ustanova radila nakon formiranja. U početku, u dva odeljenja boravilo je oko 18 mališana, kao i grupa produženog boravka. Prvi naimenovani upravnik vrtića bila je vaspitačica Ruža Milutinović.

Do polovine osamdesetih godina ustanova se više puta selila, u potrazi za kvalitetnijim prostorom za rad, koji bi mališanima omogućio bolje uslove boravka.

Barake i privatne kuće adaptirane u vrtić, 1986. godine zamenila je moderna zgrada u centru Malog Zvornika, kraj šetališta pored reke Drine, sagrađena namenski za smeštaj mališana, koja je i danas njiihov drugi dom.

 

 

U ustanovi ističu da je među najzaslužnijima što današnji objekat malozvorničke predškolske ustanove postoji i funkcioniše prvi direktor ustanove Aleksandar Lukić, kojeg opisuju kao tihog i nenametljivog čoveka, čija veličina se ogledala u posvećenosti poslu i nastojanju da ostavari plemenite ciljeve.

Zgrada je prvobitno zauzimala površinu od 881 m2 i mogla da primi oko 100 dece. Sa povećanjem nataliteta u opšini, radi povećanja kapaciteta ustanove, u godinama koje su usledile vršena su određena pregrađivanja prostora, a najznačajnije promene u tom pogledu nastale su od 2006. do 2009. godine, nadogradnjom ustanove, koja od tada funkcioniše na površini od 1.048 m2, sa kapacitetom od 140 mesta.

Značajne promene nabolje u navedenom periodu izvršene su u kompletnom enterijeru i eksterijeru vrtića i u najvećoj meri ogledaju se u opremljenosti rasvetom, novoj fasadi, spoljnom i unutrašnjem koloritu, ali i didaktici.

Zajedno sa poboljšanjem smešaja za decu, unapređivan je i pripremni predškolski program za najmlađe, koji je u ustanovi zvanično zaživeo sredinom osamdesetih godina, od kada u područnim školama na teritoriji opštine postoje i veoma uspešno rade grupe.

Novinu u oblasti rada sa najmlađima u selima na području opštine u poslednjih desetak godina predstavlja dostupnost posebnih specijalizovanih programa igraoničkog tipa, za decu uzrasta od 3 do 5 godina.

 

 

Bolja dostupnost obdaništa deci na čitavoj teritoriji opštine omogućena je uvođenjem besplatnog prevoza za mališane od kuće do vrtića i nazad, koji je u primeni od 2013. godine.

Zahvaljujući dobro planiranim, blagovremenim i kontinuiranim ulaganjima u uređenje objekta vrtića, kao i brojnim inovacijama u radu, Predškolska ustanova „Crvenkapa“ je jedna je od najbolje uređenih ustanova u opštini i zauzima zavidno mesto u lokalnoj zajednici.

Prema rečima direktorice ustanove Olge Spasojević, koja tu funkciju u malozvorničkom vrtiću obavlja zadnjih 16 godina, tačnije od 2002. godine, krunom rada ove ustanove može se smatrati najviša ocena eksternih evaluatora, dobijena u septembru 2016. godine, koja je podstrek zaposlenima da nastave sa predanim radom na dobrobit deteta.

Ona je najavila da su u saradnji sa opštinom Mali Zvornik u planu novi značajni radovi na unapređenju uslova boravka dece u ustanovi, koji podrazumevaju izgradnju fiskulturne sale za decu, čime bi obdanište dobilo novih 60 m2 prostora, izradu spoljne izolacije zgrade, renoviranje kuhinjskih prostorija vrtića, kao i uređenje prostora Doma mesne zajednice u Donjem Naselju, za potrebe rada sa decom u tom naselju, što bi bio kapacitet za uvođenje celodnevnog boravka za oko 50 mališana.

Različitim oblicima rada sa najmlađima u ovoj ustanovi u školskoj 2018/2019. godini obuhvaćeno je oko 300 mališana iz Malog Zvornika i okolnih naselja, od čega pripremni predškolski program pohađa ukupno 80 dece.

 

 

Značajan jubilej, pola veka od osnivanja PU „Crvenkapa“, kolektiv i polaznici vrtića obeležiće u petak, 02. novembra, svečanom priredbom u Domu kulture Mali Zvornik pod nazivom „Crvenkapa – naš vrtić“, u 13.30 časova. Pre priredbe, gosti na proslavi godišnjice ustanove, od 12.00 časova, u vrtiću moći će da vide izložbu dečjih radova, postavljenu povodom godišnjice ustanove i pola veka predškolstva u Malom Zvorniku.

Ljiljana Ristanović