Skupština opštine Mali Zvornik usvojila treći rebalans budžeta za 2018. godinu

Odbornici Skupštine opštine Mali Zvornik na sednici u utorak, 30. oktobra, usvojili su predlog odluke o trećim izmenama i dopunama odluke o budžetu za 2018. godinu.

Najnoviji rebalans predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić obrazložio je navodeći da su ukupni prihodi i primanja lokalnog budžeta, kao i rashodi u opštinskoj kasi, ovom odlukom planirani u iznosu od 794.819.000,00 dinara, te da se promene na prihodnoj strani budžeta odnose na transfer sredstava od republike u korist opštine, u ukupnom iznosu od 256.840.000,00, što je za 4.340.000,00 dinara više u odnosu na prethodni plan.

Prema njegovim rečima, osnov za izmenu plana prihoda u budžetu opštine predstavlja Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekta „Žensko inovaciono stvaralaštvo i preduzetništvo Mali Zvornik 2018“, potpisan nedavno sa kabinetom ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije Nenada Popovića, u iznosu od 2.340.000,00 dinara, Ugovor sa Ministarstvom privrede Republike Srbije o sufinansiranju izrade projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju vodovoda Culine – Velika Reka, u iznosu od 1.440.000,00 dinara, te Ugovor o finansijskoj podršci Vlade Švajcarske programu reforme poreza na imovinu u opštini Mali Zvornik, u iznosu od 900.000,00 dinara.

 

 

Jevtić je naveo da su dobijena sredstva veoma značajna za opštinu Mali Zvornik, jer će doprineti razvoju lokalne zajednice u različitim oblastima.

Kao posebno značajnu, naveo je donaciju namenjenu za unapređenje ženskog preduzetništva, napominjući da je u toku javni poziv objavljen od strane lokalne uprave po kojem će preduzetnicama na području opštine sledećeg meseca biti vršena dodela bespovratnih sredstava iz dobijenog fonda.

Predsednik Jevtić istakao je da je zahvaljujući sufinansiranju od strane Ministarstva privrede Republike Srbije u toku projektovanje vodovoda Culine – Velika Reka, u dužini od 8,5 km, čijom će izgradnjom u ovim selima biti rešen dugogodišnji problem nedostatka vode u letnjem periodu.

Komentarišući prihod dobijen u okviru programa reforme poreza na imovinu, podržanog od strane Vlade Švajcarske, Jevtić je istakao da su efekti popisa imovine, koji se na području opštine Mali Zvornik odvija od 01. juna tekuće godine, već vidljivi i da je zahvaljujući sprovođenju ovog programa znatno povećan obuhvat naplate poreza na imovinu.

Predsednik opštine rekao je i to da se lokalna uprava trudi da isprati sve aktuelne domaće i inostrane konkurse i učestvuje na njima, kad god je to moguće, kako bi u budžet pribavila dodatna sredstva, jer su, kako je naveo, njegovi izvorni prihodi vrlo skromni i nedovoljni za značajnija ulaganja, osim za finansiranje redovnih troškova.

Planom rashoda koji je utvrđen trećim rebalansom ovogodišnjeg budžeta opštine Mali Zvornik, sredstva za izgradnju zgrada i objekata, planirana u iznosu od 136.730.000,00 dinara, uvećana su za 21.300.000,00 dinara, namenjenih za adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju objekata opštine u industrijskoj zoni u Donjem Naselju, gde fabrika „Mydenim tekstil“ iz Turske na proleće treba da otvori pogon za proizvodnju tekstila i u naredne dve godine u njemu zaposli 500 radnika.

 

 

Prema Jevtićevim rečima, jedan od glavnih uslova za otvaranje pogona za proizvodnju tekstila, prema standardima EU, je izgradnja sektora za pranje proizvoda, koja iziskuje navedeno ulaganje i odlaže početak rada fabrike na nekoliko meseci, do marta, odnosno maja 2019. godine.

On je naveo da je za izgradnju pomenutog objekta neophodno još jedno ulaganje, od 21.600.000,00 dinara, za koje će sredstva obezbediti Republika Srbija, te da je povodom toga u skorijem roku izvesno održavanje nove sednice Skupštine opštine Mali Zvornik, na čijem dnevnom redu će biti četvrti rebalans budžeta.

Kako je objasnio, navedena ulaganja ne predstavljaju novu obavezu opštine prema investitoru, jer su predviđena Memorandumom o saradnji lokalne uprave sa turskom kompanijom na otvaranju pogona, potpisanim pre nekoliko meseci u Malom Zvorniku. Izmene se tiču samo perioda ulaganja u izgradnju pomenutog objekta, koja će opština zbog ukazane potrebe izvršiti u tekućoj godini umesto 2020. godine, kao što je prvobitno planirano.

Predsednik opštine Mali Zvornik podsetio je odbornike da je iz republičkog budžeta za uređenje i opremanje industrijske zone u Donjem Naselju u zadnje dve godine opredeljeno ukupno 85 miliona dinara i kao važnu činjenicu istakao to da ulaganjem u sređivanje navedenog prostora država ne daje investitoru nego lokalnoj zajednici, kojoj u trajno vlasništvo ostaje proširen i uređen prostor.

On je rekao da je do otvaranja fabrike neophodna i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vredna oko 60 miliona dinara, koju će investitor finansirati sopstvenim sredstvima.

Jevtić je naglasio da se kompletan posao vezan za adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju objekata u industrijskoj zoni odvija pod budnim okom države, te da je jedan od dokaza za to i nedavna izjava predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je prilikom boravka u Turskoj, na otvaranju novog aerodroma u Istambulu, između ostalog, pomenuo Mali Zvornik i predstojeće otvaranje fabrike turske kompanije u opštini, kao jedan od dobrih primera saradnje Srbije i Turske u oblasti ekonomije.

U okviru prve tačke dnevnog reda odbornici Skupštine opštine Mali Zvornik usvojili su i amandman predsednika opštine kojim je podržan zahtev Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Velike Reke za hitnu nabavku kotla za grejanje u školi, jer sanacija postojećeg nije moguća, što će biti izvršeno u okviru postojećeg finansijskog plana škole za tekuću godinu, bez izdvajanja dodatnih sredstava.

Usvojen je i predlog zaključka o određivanju modela finansiranja potencijalnog projekta javno-privatnog partnerstva za projektovanje, finansiranje, izgradnju i održavanje lokalne putne infrastrukture u opštini Mali Zvornik sa javnim plaćanjem.

Prema rečima predsednika opštine Zorana Jevtića, navedeni zaključak predstavlja prvi korak u proceduri koja u naredne 3 godine, kroz javno – privatno partnerstvo, potencijalno može da omogući asfaltiranje oko 150 km lokalnih puteva. On je naglasio da na ovaj način mogu biti uređeni samo oni putevi koji su u vlasništvu opštine i pozvao stanovnike, vlasnike parcela, kroz koje prolaze putevi koji bi mogli biti asfaltirani, da se obrate opštini radi dogovora o prenosu vlasništva nad delovima parcela na opštinu, radi uređenja i održavanja lokalnih seoskih puteva i ulica.

On je objasnio da ovaj projekat pruža mogućnost da asfalt stigne do svake kuće na području opštine i naglasio da lokalna uprava neće vršiti otkup parcela od građana kako bi asfaltirala lokalne puteve, već da će pravo na asfaltiranje imati samo oni vlasnici koji se dogovore i spremni su da se u cilju asfaltiranja ulice odreknu parcele u površini dela puta koji kroz nju prolazi i izvrše prenos vlasništva na opštinu.

Govoreći o održavanju saobraćajnica u predstojećem zimskom periodu, za čije funkcionisanje je nadležna i odgovorna lokalna uprava, predsednik je saopštio da će opština Mali Zvornik pre zime morati da izvrši javnu nabavku ove usluge, jer lokalno JKP „Drina“, koje je po odluci skupštine opštine u obavezi da to čini, ove godine nije u mogućnosti da odgovori potrebama zbog nedostatka odgovarajuće mehanizacije.

On je naveo da je vozni park i mehanizacija ovog preduzeća u prilično lošem stanju i da kamion koji je korišćen za čišćenje puteva i ulica zimi neće moći da bude registrovan zbog starosti, najavljujući da će opština od tog preduzeća zatražiti spisak ostalih dotrajalih vozila i opreme, kako bi stvorila jasnu sliku onoga čime preduzeće raspolaže.

Jevtić je ocenio da bi JKP „Drina“ u pogledu mehanizacije ove godine bilo u potpunosti „na kolenima“ da opština u protekle dve godine nije izvršila nabavku nove skip mašine, cisterne za vodu i kamiona za odvoženje smeća.

On je zaključio da je postojeća situacija u pogledu stanja mehanizacije JKP „Drina“ neodrživa i zahteva hitno reagovanje, jer u protivnom, ukidanjem jedne po jedne usluge, može biti dovedena u pitanje potreba za postojećim brojem zaposlenih u ovom preduzeću.

Usvajanjem predloga odluke o mreži javnih osnovnih škola i predškolskih ustanova na području opštine Mali Zvornik, odbornici su odlučili da broj područnih osnovnih škola i predškolskih ustanova u opštini ostane isti, uz napomenu predsednika opštine da bi broj osoblja koje radi u područnim osnovnim školama vremenom mogao biti korigovan, zbog racionalnijeg rada ovih ustanova usled manjeg broja učenika.

Jevtić je u okviru ove tačke dnevnog reda naveo da opština osim stvaranja uslova za veće zapošljavanje stanovništva preduzima i druge mere za podsticanje nataliteta i sprečavanje iseljavanja stanovništva, navodeći da je jedna od njih finansiranje veštačke oplodnje, te da je lokalna uprava nedavno izradila pravilnik po kojem će dodeljivati pomenuta sredstva i da će uskoro po prvi put biti raspisan konkurs za davanje sredstava iz budžeta opštine za te namene.

Na 20. redovnom zasedanju Skupštine opštine Mali Zvornik, kojem je predsedavao Radovan Tadić, predsednik lokalnog parlamenta, odbornici su razmartrali i podržali ukupno 21 tačku dnevnog reda, a sednici su, pored predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, prisustvovali zamenik predsednika opštine Miloš Radojčić, načelnica Opštinske uprave Marizela Andrić, rukovodilac Odeljenja za finansije, opštu upravu i društvene delatnosti Milan Jevtić, članovi Opštinskog veća, direktori pojedinih ustanova sa područja opštine, te predstavnici medija.

Ljiljana Ristanović