Održana konferencija za medije OO SNS Mali Zvornik o radu Skupštine opštine Mali Zvornik

Konferencija za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Mali Zvornik, posvećena radu Skupštine opštine Mali Zvornik, održana je danas u prostorijama stranke, sa početkom u 08.45 časova.

Na konferenciji je govorio potpredsednik OO SNS Mali Zvornik i predsednik Skupštine opštine Mali Zvornik Radovan Tadić, koji je konferenciji prisustvovao sa saradnicom Slađanom Marković, diplomiranom pravnicom, sekretarom Skupštine opštine Mali Zvornik. Govoreći o radu lokalnog parlamenta, Tadić je pohvalio rad skupštine i istakao da u njenom radu nema problema, da nije bilo potrebe za izricanjem opomena odbornicima, niti bilo koje druge mere po poslovniku, jer su verbalni dueli na sednicama pristojni, bez psovanja, u šta su, kako je rekao, novinari mogli da se uvere, prateći sednice. On je zahvalio medijima na dosadašnjoj kvalitetnoj saradnji i objektivnom izveštavanju, uz želju da se takav odnos nastavi i ubuduće. Tadić je rekao da vladajuća većina u Skupštini opštine ima dobru saradnju i sa odbornicima opozicije, da nekada prihvati ono što opozicija predloži, kao i da se dešava da opozicija glasa za predloge odluka koje vlast predloži.

On je naveo da lokalni parlament u Malom Zvorniku fukcioniše dobro sa 29 odbornika, da ih ima dovoljno i da od navedenog broja 20 odbornika podržavaju vladajuću opciju.

„Problema nisam imao, kao predsednik skupštine, sa odbornicima, ni vladajuće koalicije ni opozicije. Prisutna je tolerantnost. Sednice se završavaju vrlo korektno“, istakao je ovom prilikom predsednik Skupštine opštine Mali Zvornik Radovan Tadić.

Najavljujući 27. redovnu sednicu lokalnog parlamenta, zakazanu za petak, 12. jula, u 10.00 časova, nakon koje sledi tromesečna letnja pauza u radu skupštine, Tadić je naveo da će na ovoj sednici, između ostalog, biti Predlog odluke o pokretanju postupka utvrđivanja javnog interesa za eksproprijaciju i administrativni prenos nepokretnosti u KO Mali Zvornik, koji se odnosi na arheološki lokalitet Orlovine, radi prenosa vlasništva nad parcelom na opštinu Mali Zvornik, u površini od oko 44 hektara, kako bi istraživanja na lokalitetu mogla da budu nastavljena i završena, a sam lokalitet uređen kao izletište i uvršten u turističku ponudu opštine Mali Zvornik. On je saopštio da će na sednici biti razmatrani i predlozi odluka u vezi sa korišćenjem centralnog grejanja koje vrši JKP „Drina“ Mali Zvornik, da je ova tema bila na javnoj raspravi, iako nije postojala obaveza da bude, te da su predlozi ovih odluka bili dostupni javnosti i na sajtu opštine, u trajanju od 15 dana, navodeći da su problemi sa grejanjem prisutni svugde u okruženju, pa i kod nas i da od navedenih odluka očekuje da doprinesu da se stanje vezano za grejanje popravi.

Prema Tadićevim rečima, veoma značajna tačka, koju će odbornici razmatrati na zasedanju 12. jula, je i Predlog odluke o usvajanju Strategije održivog razvoja opštine Mali Zvornik, za period od 2019. do 2025. godine.

Kao veoma značajnu tačku predstojeće sednice, on je izdvojio i Predlog odluke o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije, koji je vezan za javnu rasvetu. Tadić je prokomentarisao i razloge za predloženu izmenu Statuta Skupštine opštine Mali Zvornik, navodeći da oni leže u potrebi za utvrđivanjem detalja vezanih za upotrebu zastave opštine Mali Zvornik, u cilju jasnijeg isticanja naše opštine u različitim službenim prilikama. Na pitanje novinara vezano za planove u vezi osavremenjavanja tehničkih uslova rada Skupštine u Malom Zvorniku i mogućnosti uvođenja elektronskog sistema glasanja, predsednik skupštine je rekao da odbornici još uvek glasaju podizanjem ruke ili kartona, da za sada nema potrebe za tasterom za brzo isključenje govornika, jer su diskusije korektne, ali da je tako nešto svakako potrebno i da je u planu u narednom periodu, te da je pre nabavke neophodno da u budžetu budu planirana sredstva za tu namenu. Povodom današnje konferencije za novinare, OO SNS Mali Zvornik izdao je Saopštenje za javnost, sa detaljnim podacima o sastavu Skupštine opštine Mali Zvornik i njenom radu u proteklom trogodišnjem periodu.

Tadić je saopštenje dopunio podacima o broju odbornika koje svaka od mesnih zajednica na području opštine može da predloži u Skupštini opštine, navodeći da Brasina, Donja Borina i Velika Reka imaju pravo da predlože po 3 odbornika, Mali Zvornik – Centar i Donje Nasenje po 4, Donja Tešnica 2, a Sakar, Budišić i Amajić po jednog odbornika.

U današnjem Saopštenju za javnost OO SNS Mali Zvornik, pod naslovom „Koalicija od 20 odbornika okupljenih oko SNS-a u Skupštini opštine Mali Zvornik obezbeđuje stabilnu vlast i funkcionisanje lokalne zajednice više od tri godine“, navedeno je sledeće:

„Na lokalnim izborima aprila 2016. godine izborna lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u Malom Zvorniku dobila je ubedljivu podršku građana, u odnosu sve ostale predložene liste.

Sa osvojenih 2910 glasova birača ili 36,21 posto, od ukupnog broja upisanih u birački spisak opštine Mali Zvornik, obezbedili smo 14 odborničkih mandata u Skupštini opštine Mali Zvornik, zajedno sa koalicionim partnerom, Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDP) Rasima Ljajića, kojoj je od pomenutih 14 mandata pripalo 1 odborničko mesto u lokalnom parlamentu.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke u Malom Zvorniku, kojoj se u međuvremenu priključilo još šest odbornika, iz drugih odborničkih grupa, od kojih su tri u međuvremenu pristupila Srpskoj naprednoj stranci, sa 20 odbornika, u Skupštini opštine Mali Zvornik obezbeđuje stabilnu vlast i funkcionisanje lokalne zajednice više od tri godine.

Nakon konstituisanja Skupštine opštine Mali Zvornik do danas, Odborničkoj grupi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, pored postojećih 14 odbornika, priključio se odbornik iz Odborničke grupe SPS – Ivica Dačić, koji je istovremeno pristupio SNS-u, 2 odbornika iz Grupe građana “Za Mali Zvornik – Naša priča“, od kojih je jedan u međuvremenu postao član Srpske napredne stranke, a drugi ostao u odborničkoj grupi, ali kao odbornik Srpske narodne partije (SNP) Nenada Popovića i odbornik iz Grupe građana “Za bolji Mali Zvornik – Kostjerčević Dragan“, koji je pristupio Srpskoj naprednoj stranci.

Koaliciju oko SNS-a podržavaju i dva odbornika Odborničke grupe „Snaga naroda – Dr Milan Lukić“.

Odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, sa 16 odbornika SNS-a i po jednim odbornikom iz SDP-a i SNP-a, uz podršku dva odbornika Odborničke grupe „Snaga naroda – Dr Milan Lukić“, kao nosilac vlasti u opštini Mali Zvornik, redovno organizuje konsultacije sa odbornicima u lokalnom parlamentu, po svim važnim pitanjima o kojima odlučuje.

Skupština opštine Mali Zvornik je najviši organ vlasti u lokalnoj zajednici, koji svoj rad obavlja u skladu sa Statutom. Čini je ukupno 29 odbornika.

Od konstituisanja do danas održala je 26 redovnih sednica, na kojima je, u okviru 593 tačke dnevnog reda, razmatrano niz pitanja, od čega 54 izveštaja, 224 odluke, 184 rešenja i 131 ostalih pitanja. Skupština opštine Mali Zvornik, povodom odluka koje donosi, redovno organizuje javne rasprave, kako bi o važnim pitanjima konsultovala celokupnu lokalnu javnost, radi utvrđivanja što kvalitetnijih predloga odluka.

Prva sledeća sednica Skupštine opštine Mali Zvornik, 27. po redu, zakazana je za petak, 12. jula. Na predloženom dnevnom redu je ukupno 15 tačaka, među kojima je, između ostalog, Izveštaj o radu Opštinskog veća i rukovodstva opštine Mali Zvornik u periodu od 01. januara do 30. juna 2019. godine, Izveštaj o radu Opštinske uprave opštine Mali Zvornik za 2018. godinu, kao i Predlog odluke o usvajanju Strategije održivog razvoja opštine Mali Zvornik, za period od 2019. do 2025. godine. “