Napreduje izgradnja vodovoda u Donjoj Trešnici

U selu Donja Trešnica opština Mali Zvornik gradi rezervoar za vodu, u cilju poboljšanja vodosnabdevanja u nekoliko mesnih zajednica. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom i svakodnevno napreduju. Objekat započet pre oko šest meseci mogao bi da bude završen polovinom decembra tekuće godine, a biće stavljen u funkciju nakon obnove sekundarne vodovodne mreže Donja Trešnica – Amajić, predviđene za narednu godinu.

Prema rečima diplomiranog građevinskog inženjera Zorana Brkića, zaposlenog u Opštinskoj upravi Mali Zvornik, ovih dana uspešno je završeno betoniranje rezervoara, nakon čega sledi proba objekta, uz ugradnju hidro-mašinske opreme i finalno uređenje spoljašnjosti bazena, koje podrazumeva izradu rasvete, ograde i trotoara.

Radove koji uključuju i nabavku pomenute opreme izvodi Montažno proizvodno preduzeće “Jedinstvo” AD iz Sevojna, koje nastupa sa članom grupe ponuđača “Novi Pazar put” doo iz Novog Pazara.

Novoizgrađeni rezervoar, zapremine 250 m3, povezan je sa izvorištem odgovarajućim cevovodom, čije postavljanje je nedavno obavilo Javno komunalno preduzeće „Drina“ Mali Zvornik i sprovelo uobičajenu proceduru ispiranja, dezinfekcije i ispitivanja zaptivenosti i pritiska novog cevovoda.

U cilju zaštite izvorišta, iznad bunara pre nekoliko meseci sagrađena je bunarska kućica, koja će uskoro biti ograđena, a objekat dodatno obezbeđen.

Projekat izgradnje novog vodovodnog sistema u Donjoj Trešnici traje nekoliko godina i odvija se po fazama. U jednoj od ranije realizovanih, postavljeno je 8 kilometara primarnog cevovoda i izgrađena mreža niskog napona do lokacije rezervoara za vodu.

Kako bi novi vodovod mogao da bude stavljen u upotrebu, neophodno je povezivanje na električnu mrežu dela vodovodne linije od rezervoara do bunara, u dužini od oko 250 m, kao i rekonstrukcija postojeće sekundarne mreže u selima Donja Trešnica i Amajić, u dužini od oko 3,5 kilometara.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić izjavio je da je tehnički projekat za rekonstrukciju navedenog dela vodovoda spreman, ističući da je opština sopstvenim sredstvima finansirala njegovu pripremu.

On je najavio da će lokalna uprava, po završetku izgradnje rezervoara i preostalog dela električne mreže, pristupiti pribavljanju saglasnosti građana za rekonstrukciju sekundarnog vodovoda, posle čega će se, u idućoj godini, obratiti nadležnima u republici i od njih zatražiti finansijsku podršku za nastavak radova, čija procenjena vrednost iznosi oko 30 miliona dinara, jer je to investicija koju opština nije u mogućnosti samostalno da finansira.

Jevtić je podsetio da je opština Mali Zvornik u kapitalni pojekat rekonstrukcije vodovoda u Donjoj Trešnici u poslednje tri godine uložila oko 65.000.000 dinara, te da će njegovom realizacijom vodosnabdevanje biti normalizovano u nekoliko mesnih zajednica, u kojima je dugi niz godina bilo otežano, posebno u letnjim mesecima.

Prema informacijama iz JKP „Drina“ Mali Zvornik na novi vodovod, čiji kapacitet izvorišta iznosi 6 l/s, biće priključeno oko 80 domaćinstava u Donjoj Trešnici i oko 30 domaćinstava u Amajiću, a benefit će osetiti i korisnici u selu Culine, gde leti često dolazi do deficita vode.

U okviru nove vodovodne mreže u Donjoj Trešnici građena je i hidrantska mreža, kao deo sistema protivpožarne zaštite, što će ubuduće biti neizostavni deo projekata u oblasti vodosnabdevanja.

Postojeći vodovodni sistem u opštini Mali Zvornik, kapaciteta 80l/s, kojim upravlja lokalno komunalno preduzeće, zadovoljava potrebe oko 9300 korisnika ili 90 % od ukupnog broja stanovnika.

Zahvaljujući projektu rekonstrukcije vodovoda u Donjoj Trešnici stvoreni su uslovi za dalje proširenje vodovodne mreže, koje opština planira u cilju postizanja integrisanog upravljanja sistemom na nivou lokalne zajednice i nastojanja da u budućnosti, u skladu s preporukama nadležnog ministarstva, stvori potrebne uslove za povezivanje sa vodovodnim sistemima susednih opština.

 

Ljiljana Ristanović