Besplatna pripremna nastava za buduće srednjoškolce u Loznici

Rekordan broj od 225 učenika osmog razreda prijavio se za besplatnu pripremnu nastavu koja će i ove godine biti organizovana u lozničkom Omladinskom centru kako bi se oni što bolje spremili za polaganje prijemnog ispita za upis u željenu srednju školu.

Prema rečima Bojana Lučića, koordinatora Omladinskog centra, prijavljivanje je trajalo dva dana, a očekuje se da početkom narednog meseca krene nastava. Osim malih maturanata iz Loznice mogli su se javiti i oni iz pograničnih mesta susedne Republike Srpske koji tamo nemaju ovakvu pripremu.

Tokom tromesečnih priprema nastojimo da izađemo u susret učenicima i uskladimo pripremnu sa njihovom redovnom nastavom, odnosno smenama. Zbog toga postoje prepodnevna i popodnevna grupa, a radi se i vikendom. Programom svake godine bude obuhvaćeno između stotinu i 160 osmaka i interesovanje je sve veće, a sada je rekordno. Ovim se pomaže učenicima, ali i kućnim budžetima pošto je pripremna nastava besplatna, a deca kod nas dobijaju i materijal za učenje – objašnjava Lučić i ističe da je program potpuno finansiran iz budžeta Grada Loznice.

Praksa je pokazala, kaže on, da su dosad osmaci koji su u Omladinskom centru prošli pripremnu nastavu ostvarivali odlične rezultate na polaganju male mature i upisivali željene smerove. Predviđeno je i probno polaganje ispita kako bi se ustanovilo pre male mature koji deo gradiva je potrebno dodatno objasniti đacima.

Do sada je besplatnu pripremnu nastavu tokom minulih sedam godina pohađalo oko 900 učenika.

Mačvanski Info / Kurir / Foto: T. Ilić