Zašto je američki obaveštajac (ambasador) Kajl postao šabački Skot?

Da li je normalno, u duhu diplomatskog bon tona, da jedan ambasador „samoincijativno“ odlazi u gradove širom Srbije i direktno daje podršku pojedinim čelnicima lokalne samouprave, kao što je to više puta činio odlazeći u Šabac „ na noge“ gradonačelniku Zelenoviću i njegovom „mentoru“ Dušanu Petroviću?

Ili, kakve to diplomatske poslove ima američki ambasador Kajl Skot ( bivši obaveštajac CIA i Pentagona) u Šapcu, da odlazi  tamo, „kad hoće i koliko hoće“? Sigurno ne dolazi na šoljicu čaja, neobavezna ćaskanja sa ljudima koji za američku spoljnu politiku i njihove geostrateške interese znače i koliko jesenji monsun u Indoneziji?!

Ali, ako Bela kuća, hoće da na bilo koji način pokuša da destabilizuje poredak u Srbiji i njenu aktuelnu vlast, onda zaista nema mnogo izbora niti kandidata iz šešira koji bi mogli nešto da učine za njihove interese… Dobro su naučili šta i koliko danas na političkoj sceni Srbije vrede Dragan Đilas, Vuk Jeremić ili Boško Obradović!? Skoro ništa bitno za njih…  Već su stavljeni u neku od „fijoka“ CIA-Pentagon sobe, sa velikom verovatnoćom da zauvek budu zaboravljeni i politički umirovljeni…

Skot: ” Vi ste nebitni! Samo je bitan naš interes, to ne smete zaboraviti! Pa, makar Zelenoviću, na robiju otišao”!? JEL TO JASNO?”.

Zato Ameri  grozničavo traže nova lica, nove snage koje bi bile „teledirigovani tomahavci“ u rukama njihove zlokobne mašinerije koja je unazad pedesetak godina razorila „pola sveta“! Osećaj da su sve veći politički gubitnici na Balkanu, posebno u Srbiji, podgreva i neuspeli pokušaj puča, odnosno dizanja naroda na noge i rušenje aktulenog režima u Srbiji… A, da je ta akcija koordinirana i sa zlikovcima u političkim odelima lažne države Kosovo, najavljivao je lično Haradinaj, istrčavajući pre vremena, kako će Vučić biti srušen za nekoliko dana?! Nisu uspeli da izazovu nemire, nisu uspeli da izvedu narod na ulice, pa je zavladao pesimizam. Osećaj da su Rusi tu, još ih više čini bespomoćnim.

Uložena sredstva, animacija „labilne i korumpirane lažne  srpske intelektualne elite“ takođe nije dala očekivane rezultate?! Tobože spontani narodni protesti u gradovima širom Srbije su praktično na izdisaju i samo ih još koliko toliko održavaju u životu  njihovi „ solo kauboji“…

Očajni i demoralisani što nisu uspeli da izvedu srpski narod na ulice, što nisu uspeli da naprave scenario koji su „tako uspešno izvodili u mnogim zemljama sveta“, stručnjaci za rušenje legitimno izabranih režima – krenuli su u potragu novih igrača na političkoj sceni Srbije…

– A, koga će drugoga da izvade iz „Ujka Semovog“ šešira, nego da pošalju starog dobrog obaveštajca na privremenom radu u fotelji ambasadora, Kajla Skota u Šabac – tvrdi dobro obavešteni obaveštajni izvor Embarga. – Da probaju sa tim Nebojšom Zelenovićem? A, znate li zašto? Zašto su shvatili da je u velikim problemima, da mu zatvor visi kao „Demaklov mač“ nad glavom, pa kao takav, veoma je pogodan za angažovanje… Neko ko je besprizorno arčio narodne pare iz budžeta, delio gradske stanove „po babu i stričevima“, da do današnjeg dana neće da prizna građanima Šapca ko i zbog čega godinama živi u njima, baš za džabe? Onaj koga je „iškolovao“ Dušan Petrović, verujemo, idealan je za tu saradnju.  E, zato Skot ide u Šabac kao da recimo iz Bele kuće ide u tajnu bazu u Arizoni ili Aljasci!?

Šabačka dosmanlijska bahata vlast je oberučke dočekala američkog ambasadora, verujući da on ima moć da amnestira sve ono što su godinama nezakonito radili!? Međutim, Skot je otišao u Šabac sasvim drugim poslom i pokušaće da ih štiti taman onoliko koliko oni budu potrebni njihovim globalnim interesima! A, to će biti veoma kratko. Zašto?

Zato što su opet zaigrali na pogrešnog čoveka u Srbiji?! Nebojša Zelenović nema kredibilitet niti autoritet da vodi jedan grad, a kamo li da izraste u neku značajniju marionetsku političku figuru u Srbiji!? Razloga za ove tvrdnje ima zaista mnogo i to znaju skoro svi Šapčani, što i dokazuju svakoga petka bojkotom njegovih protestnih šetnji, bez obzira što se zaposlenima u javnim preduzećima preti čak i otkazima! Ne samo da moraju da izađu na proteste, nego su u obavezi da povedu bar dvoje troje sa sobom…

A, da je Zelenović zaista poverovao „ da je uzleteo“, neka posluži i podatak, da je posle višemesečne noćne more zvane „put u Kinšasu“ počeo da sanja i neke lepše ( ali ipak neostvarive) snove, da bude i novi predsednik Srbije!? Očigledno je posetu Skota i ono što im je javno obećao na sastanku u zgradi Arhiva u Šapcu – pogrešno razumeo? Nije Skot došao u Šabac zbog „njegove kože“, već da njega stavi u funkciju njihovih geopolitičkih interesa, koji će trajati onoliko vremena koliko to njima bude odgovaralo…. Zelenović nikako da shvati, da nekoga koga je poplava „ donela“, poplava će i „odneti“!?

P.J.