Srpski mač

“Svi ćemo se zajedno boriti za Srbiju, za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, ove reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića izrečene ovih dana u vezi poslednjih dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini dovoljno govore.


Posle poslednjeg divljačkog upada albanske ROSU na sever Kosmeta i hapšenja i prebijanja na desetine ljudi uglavnom srpske nacionalnosti (a među povređenima od strane albanske ROSU su i Albanci i Bošnjaci) državno rukovodstvo Srbije je odlično odreagovalo. Upotrebljeno je delovanje srpskog “mača i štita” na različite načine. Kao prvo podignuta je borbena gotovost naše vojske i snaga bezbednosti na najviši nivo. Kao drugo usledila je odlična diplomatska ofanziva našeg rukovodstva. Na pravi način delovanje srpskog mača i štita.


Potpuno sam siguran da naše državno rukovodstvo predvođeno Aleksandrom Vučićem mudrom, ozbiljnom i odgovornom politikom stvara uslove da iz nemogućeg ostvarimo najviše što možemo za našu zemlju i narod, a izgubimo najmanje što moramo. To znači da će Srbija da pobedi.
Ali ono što je interesantno da Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i albanski mediji napadaju Vučića, a ne neke druge i da podržavaju njegove političke protivnike u Beogradu i zašto im oni više odgovaraju nego on. To je zato što znaju ko štiti nacionalni interes Srba na Kosmetu.


Inače, srpski mačevi su uvek bili aktuelni na različite načine. Danas izraz “srpski mač” znači da imamo mnogo jaču i osposobljeniju vojsku i bezbednosne službe nego pre sedam godina. Razvija se vojna industrija. Naoružava se naša vojska najmodernijim sredstvima. Takođe danas izraz “srpski mač” znači da imamo najbolje diplomatske odnose sa svetskim i regionalnim silama u odnosu na prethodni višedecenijski period.


Podsećanja radi u doba Nemanjića su se koristili teški, veliki mačevi koji su držani sa obe ruke a jabuka na kraju drške je služila da mač ne ispadne iz ruke od siline udarca. Sada se ta “jabuka” zove naša diplomatska ofanziva.
Mač je jednosekli, a pri vrhu obostrano naoštren. Ovo oružje nastalo je od mača koji je kovan i dizajniran u Srbiji.


Mačeve su tada nosili svi od pastira do cara. Razlika je bila u kvalitetu mača.


Srpski vitezovi u srednjem veku su brojne bitke pokušali da reše kopljem, ali su na kraju ipak morali da se late sablji i mačeva.


Odbrambena oružja viteza su bila štit, šlem i oklop. Oklopnici su morali da budu jaki i spremni. Štit je pravljen od drveta i okivan metalnim oplatama. Tako je bilo nekada. Sada je drugačije.


Sada je najbolji odbrambeni štit naše države jaka ekonomija, snažna diplomatija i spremna vojska sa drugim delovima bezbednosno-obaveštajnog sektora naše Srbije!


Zato moramo konstantno pobeđivati i na diplomatskom i ekonomskom polju naše protivnike i one koji nam ne žele dobro. A uz to da nastavimo da ulažemo u našu vojsku.


Diplomatija, ekonomija i jačanje vojske. To je danas “srpski mač”.

Dr Uglješa Mrdić
28.maj 2019. godine