Predstavljen program „Pozorišnog proleća“ u Šapcu

„Pozorišno proleće“ održaće se peti put od 6. do 13. aprila pod sloganom „Vreme, otisak, sećanje“ u Šapcu.

Selektor Zoran Karajić odabrao je sedam predstava od 45 koliko je prijavljeno.

Među njima su „Sumrak bogova“ (BDP), „Kosa“ (Pozorište mladih Novi Sad i Novosadsko pozorište), „Semper idem“ (NP Sombor), kao i „Travnička hronika“ (SNP iz Novog Sada i NP Sombor).

Takođe, na repertorau su i „Upotreba čoveka“ ( Novi tvrđava teatar, Budva grad teatar, Eastwest centar iz Sarajeva i Novosadsko pozorište), kao i „Lepa Brena project“ Bitef teatra i „Tre sorelle“ Zvezdara teatra.

U čast nagrađenih biće igrana predstava „Nečista krv“ u izvođenju Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.

Selektor je istakao na današnjoj konfereniciji u Zvezdara teatru da nije bilo lako odlučiti koje predstave mogu da ponesu epitet najboljih, a da predstavljaju jednu žanrovsku lepezu.

Tema je vreme i čovekov otisak u vremenu, otisak čovekovog stopala u zemlji koji je mogao da nastane i danas i pre mnogo godina. Pitanje je, dakle, šta možemo da vidimo iz njih, kako da ih tumačimo, da li ih razumemo, da li mogu nečemu da nas nauče- objašanjava Karajić.

Akademik Dušan Kovačević, predsednik odbora, izrazio je zadovoljstvo što se festival „lepog i romantičnog imena“ organizuje po peti put i čestitao Miri Banjac za sve nagrade koje je dobila i koje je zaslužila.

Banjac je istakla da je njen posao kao član odbora, u ovom „vrlo dragom i lepom festivalu koji ima svoju istoriju i veliku reference“ da pruži ljubav i energiju.

„Festivali nisu samo spektakl velikih predstava, već pozorišni susreti gde se razmenjuju muke i iskustva“, kaže Mira.

Ona dodaje da je važno čuti probleme teatara iz manjih gradova i mesta jer je jako teško skupiti glumce za jednu predstavu.

„Kažu festivali su skupi – i treba da budu skupi, jer nam daju priliku da se sretnemo i podelimo inspiraciju, ljubav i razumevanje za situaciju u kojoj se nalaze mnoga pozorišta koja i pored toliko problema skupe glumce sa neverovatnim entuzijazmom i snagom“, kaže glumica.

Pozorište je za nju broj jedan zbog susreta sa publikom „koja je živo meso koje pulsira zajedno sa glumcima“, a kako ističe, taj susret je nezamenljiv.

„Važno mi je šta je publika odnela kući nakon tih predstava i dok sam živa uvek ću biti oko pozorišta i oko festivala jer je to moj život“, istakla je Banjac.

Dragocenost umetnosti u manjim gradovima, istakao je i Voja Brajović u ime umetničkog saveta, istakavši da je centar napora i napretka kulture našeg naroda upravo u mestima u unutrašnjosti.

„Naša kultura je potekla iz tih gradova, a ovi festivali su dragoceni jer je svakom glumcu njegovo dvorište malo, i kosmos je mali, zato je važno da predstave putuju“, kazao je Brajović.

Devedesetih su pozorišta bila punija od crkvi, ističe glumac, jer su ljudi znali da ih tamo niko neće lagati, a danas su puna jer im je dosta političkog I ljudskog primitivizma. „Nisam siguran da li pozorišta opravdavaju sve to, nekada su vise pokazivala ka nekom boljem putu i izlascima iz tunela ka svetlosti. Važno je da se publika ne izneveri jer zbog nje postojimo“, istakao je Brajović.

Direktorka Šabačkog pozorišta Minja Bogavac najavila je bogat prateći program u okviru kojeg će biti organizovani razgovori nakon predstava, javna čitanja najboljeg dramskog teksta, kao i tribine na kojima će biti predstavljena mlađa generacija sa dramaturgije.

Biće organizovana i scena „Lasta“ za najmlađe u okviru koje će biti odigrana u šabačkim obdaništima interaktivna predstava Gordane Tasić „Još samo danas u vašem gradu“.

Bogavac će moderirati i razgovore sa članom žirija Dinom Mustafićem i mnogim drugima.

Mačvanski Info / Dnevnik / Foto: pixabay