Konstituisan Lokalni savet roditelja opštine Mali Zvornik

U Malom Zvorniku je u petak, 07. februara, konstituisan Lokalni savet roditelja, savetodavno telo, koje ima važnu ulogu u kreiranju podsticajnog i bezbednog okruženja za decu i mlade u obrazovnim ustanovama.

Nadležnosti ovog tela, čije članove je imenovala Skupština opštine, u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, jesu da daje mišljenje, inicira akcije i predlaže mere za unapređivanje obrazovanja, vaspitanja i bezbednosti, zarad dobrobiti sve dece.

Foto: Mačvanski Info

Lokalni savet roditelja sastavljen je od predstavnika roditelja svih obrazovnih ustanova na području opštine, a njihovo povezivanje treba da doprinese boljoj razmeni informacija, bržem i kvalitetnijem rešavanju problema i kreiranju politika u interesu dece“, istaknuto je prilikom konstituisanja.

Za predsednika Opštinskog saveta roditelja u Malom Zvorniku, u školskoj 2019/2020 godini, koji broji 13 članova, izabrana je Nataša Nikolić Jeremić, predstavnica Saveta roditelja Srednje škole Mali Zvornik, a za zamenika predsednika Milan Jović, iz Saveta OŠ „Braća Ribar“ Donja Borina.

Foto: Mačvanski Info

Na konstitutivnoj sednici članovi Lokalnog saveta roditelja detaljno su razmotrili nadležnosti ovog tela i izvršili neophodne pripreme za predstojeće donošenje godišnjeg plana rada Saveta.

Ovom prilikom istaknuto je da je njegova osnovna uloga stvaranje ambijenta u obrazovnim ustanovama u kome je svako dete zadovoljno i napreduje u skladu sa svojim potencijalima, a da bi se to postiglo neophodno je da članovi Saveta redovno prisustvuju sastancima, budu informisani, aktivni i redovno izveštavaju savete roditelja škola čiji su predstavnici.

Zaključeno je da roditelji svojim angažovanjem u radu i životu škole i predškolske ustanove značajano doprinose poboljšanju uslova za odrastanje dece i mladih u lokalnoj zajednici i unapređenju rada svih njenih servisa, te da u svemu navedenom veoma značajnu ulogu ima Savet roditelja.

Foto: Mačvanski Info

U okviru tačke Razno razgovarano je o potrebama škola na području malozvorničke opštine, a na pitanja članova Saveta odgovarao je predsednik opštine Zoran Jevtić.

On je ovom prilikom rekao da opština Mali Zvornik u 2020. godini planira značajna ulaganja u uređenje i poboljšanje rada svih obrazovnih ustanova na teritoriji opštine, jer je cilj lokalne samouprave da poboljša i izjednači uslove rada u svim školskim ustanovama u opštini.

Foto: Mačvanski Info

Kao najznačajnije projekte koji predstoje u oblasti poboljšanja uslova za obrazovanje, Jevtić je izdvojio izgradnju odeljenja vrtića u Donjem Naselju, uređenje kuhinje sa trpezarijom u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Malom Zvorniku, rekonstrukciju Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Velikoj Reci, uz izgradnju kotlarnice na biomasu, koja je, kako je naveo, predviđena i u OŠ „Braća Ribar“u Donjoj Borini.

Ljiljana Ristanović / Mačvanski Info / Foto: Mačvanski Info

Akcebet
- Restbet - Trendbet