Budimlija, selo u Srbiji ima više turista nego stanovnika

Budimlija, selo nadomak Loznice, prema kome je priroda bila naročito darežljiva, tokom turističke sezone ima više gostiju nego stanovnika – vredi proveriti zašto.

U podnožju planine Gučevo smeštana je Budimlija, selo od stotinak stanovnika, u kojem zbog velikog broja turista, tokom leta boravi tri puta više ljudi.

Gosti pristižu iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva, zbog, kako kažu, netaknute prirode, ali i aktivnog odmora.

– Meni odgovara ovo mesto, nije kao u drugim gradovima, i svuda. Ovde je lepo i ima Sunca, ima lepa okolina, čist je vazduh – kaže Kosta Vučković, iz Kragujevca.

– Iskreno iznenađeni smo pošto smo očekivali da ovde budu samo sadržaji za decu, ali je super što postoje i sadržaji za nas mame i za tate, u principu i za odrasle. Na primer, evo danas imamo paljenje logorske vatre, imamo streljaštvo, zip lajn, imamo limbo dens, tako da u principu ceo dan je upotpunjen – kaže Gordana Vučković, gošća iz Subotice.

Letovanje u Budimliji uglavnom je namenjeno porodicima sa decom, od kojih se neki prvi put upoznaju sa prednostima planinskog i seoskog života. Gučevski vidokovci nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a poseta okolnim izletištima sastavni je deo odmora.

Priroda je, kažu, prema Budimliji bila naročito darežljiva. Osim zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, u njenoj blizini nalazi se i vodopad Skakavac visok sedam metara. Gostoljubivost domaćina, ali i meštana, kažu gosti, samo su neki od razloga zašto se uvek rado vraćaju.

Mačvanski Info / RTS / Foto: Youtube Printscreen