Potpisani ugovori sa Loznicom i Merošinom o izradnji predškolskih ustanova

Beograd, 29. jun, 2021. godine- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja,  potpisalo je ugovore o izgradnji dva nova vrtića – u Loznici i Merošini.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je ugovore o izvođenju radova i finansiranju izgradnje predškolskih ustanova sa pomoćnikom gradonačelnika Loznice Ljubinkom Đokićem i predsednikom Opštine Merošina Sašom Jovanovićem.

„Izgradnjom nove predškolske ustanove u Loznici biće obezbeđeno 270 novih mesta, dok će  Merošina dobiti objekat sa 80 raspoloživih mesta“, rekao je ministar Ružić.

On je dodao da je ukupna predviđena vrednost radova u ove dve opštine više od 165 miliona dinara.

„Naš zajednički cilj da je deci obezbedimo što bolje uslove za rad i boravak dece u vrtićima“, rekao je mininistar.

Radovi na izgradnji oba objekta trebalo bi da budu završeni u roku od 12 meseci od početka gradnje.

Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja se realizuje uz pomoć zajma Svetske banke. Ukupan iznos zajma je 47 miliona evra. Cilj Projekta je unapređivanje kvaliteta predškolskog sistema, s posebnim naglaskom na povećanje dostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja deci iz društveno osetljivih grupa.  Projekat u najvećem delu obezbeđuje izgradnju novih ili dogradnju postojećih vrtića u 35 JLS u Srbiji.

Druga komponenta Projekta uključuje podršku uvođenju i primeni novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i unapređivanje inicijalnog obrazovanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u sistemu PVO. Takođe, Projekat uključuje pružanje podrške deci i porodicama iz osetljivih društvenih grupa kroz saradnju na lokalnom nivou i finansiranje lokalnih projekata 34 opštine.

Kad je reč o izgradnji, do sada su kroz Projekat izgrađena tri nova objekta koja će primiti novih 250 dece u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici.  Pored Merošine i Loznice, izabrani su izvođači radova i za Kruševac, a do kraja godine biće započeti radovi na izgradnji i dogradnji objekata u Prokuplju, Vladičinom Hanu, Tutinu, Smederevu i Šidu.

Akcebet
- Restbet - Trendbet