Pajić: Vazduh u Šapcu nije zagađen

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić odgovorio je udruženjima ,,Mame Šapčanke“ i ,,Eko straža Šabac“ na navodna upozorenja da je zagađenost vazduha u gradu Šapcu iznad graničnih vrednosti propisanih Zakonom.

,,Kao gradonačelnik Šapca, dobio sam pismo od udruženja ,,Mame Šapčanke” i ,,Eko straža Šabac“, u kojem se upozorava na povećano zagađenje vazduha u našem gradu u prethodnih nekoliko dana. U pismu je navedeno da se pojedini stanovnici našeg grada žale na kvalitet vazduha koji je, po njihovim rečima, veoma zagađen. Tendenciozne i zlonamerne su priče kako zagađenje izazivaju proizvodni pogoni koji se nalaze u gradu Šapcu. Zbog toga sam juče tražio izveštaje svih relevantnih institucija koje se time bave, pre svih Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje, koji svojim monitoringom meri zagađenost vazduha.

Dostavljeni izveštaji prikazuju da od početka jula ni približno nisu dostignute granične vrednosti zagađenosti koje su Zakonom propisane. To znači da nije bio ni jedan jedini sat prekoračenja propisanih graničnih vrednosti. Zamolio bih sve koji se brinu za kvalitet vazduha u našem gradu, da na ovakav način, bez ikakvog razloga, ne uznemiravaju stanovnike Šapca. Ovde je takođe evidentno ukazivanje na postrojenje ,,Eliksira“. Kompanija ,,Eliksir“ svoja postrojenja isključila je 21. juna, tačnije, ova kompanija je u remontu i ne postoji mogućnost da su oni zagađivači vazduha. Ozbiljno i odgovorno ponašanje ove kompanije odlikuje se i ulaganjem preko 3 miliona evra u ugradnju filtera, kojima će se dodatno sniziti zagađenost vazduha, a samim tim ova kompanije postaće jedno od najmodernijih postrojenja u industrijskoj zoni. Svojim odgovornim odnosom prema zaštiti životne sredine, rukovodstvo ove kompanije pokušava da zaštiti kvalitet vazduha koji svi zajedno udišemo.

Ove činjenice ukazuju da neko bez ikakvog osnova plaši naše sugrađane, pa bih želeo da apelujem na njih da ne veruju ovim apsolutno neistinitim pričama. Interes novog gradskog rukovodstva jeste da reši ovaj višedecenijski problem i da svi Šapčani udišu čist vazduh. Ta borba neće biti kratka, ali ćemo na kraju pobediti“, rekao je gradonačelnik Pajić.

Akcebet
- Restbet - Trendbet