Obeležena hramovna slava i dva veka Manastira Čokešina, vladika Lavrentije služio liturgiju

Dva veka postojanja i svoju krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice, u narodu poznat praznik kao Mala Gospojina danas je svečano obeleženo u Manastiru Čokešina.

Vladika Lavrentije služio je liturgiju u prisustvu sveštenika Šabačke eparhije, gostiju iz Šapca, Beograda kao i brojnih vernika iz ovoga kraja.

Ova svetinja dva veka “zaklanja i štiti duše svoje dece od svakog zla, kao svaka majka svoje dete“, kazao je vladika kao i da „Čokešina nikad nije sedela besposlena, a u svakoj epohi bio je vidljiv njen rad“.

– Pripala mi je velika čast da danas služim u Čokešini, svetinji nad svetinjama. Kada bi ovo kamenje progovorilo i moglo da ispriča ko je sve po njemu gazio pre nas, koliko je ovde krvi proliveno za vreme oslobodilačkih ratova, od Turaka pa do naših dana, mi to ne bismo mogli možda sasvim prihvatiti i shvatiti. Ovde smo među čokešinskim mučenicima, a manastir je i podignut u spomen izginulih predaka i junaka u svim proteklim ratovima za slobodu i našu veru. Moja poruka je, poštujumo žrtvu i krv koja je ovde prolivena za našu veru pravoslavnu. Za sve ono što je sveto i uzvišeno u srpskom narodu – kazao je vladika Lavrentije.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić je u ime grada Loznice čestitao praznik igumaniji Ani, njenom sestrinstvu i vernicima. Kako je podsetio, na ovom mestu se, 16 godina pre gradnje manastira, 1804. odigrao Boj na Čokešini “gde su srpski borci izvojevali pobedu koju nisu videli“ jer je svih 303 ustanika predvođenih braćom Gligorijem i Dimitrijem Nedić poginulo u boju sa Turcima.

– Zbog toga je Leopold Ranke, nemački istoričar, nazvao je ovo mesto srpskim Termopilima. Manastir je početkom Drugog svetskog rata 1941. bombardovan, a 1962. je obnovljen i izgleda kao danas. Ovaj manastir podignut je pre dva veka, a mi smo sedam vekova Manastira Tronoša obeležili pre tri godine, a prošle godine i osam vekova samostalnosti SPC. Svi manastiri i naše crkve pokazuju dostojanstvo i to treba da bude putokaz kakva Srbije treba da bude. Grad ima dobru saradnju sa crkvama i u okviru budžeta nastojimo da pomažemo izgradnju i obnovu svih naših verskih objekata kao i održavanje verskih manifestacija. Tako je bilo, tako je sada i tako će i biti – kazao je Đokić.

Manastir Čokešina je pravoslavni ženski manastir, nalazi se u istoimenom selu i pripada šabačkoj eparhiji. Prema legendi je zadužbina Miloša Obilića, a kao i selo nazvan je po Bogdanu Čokeši nekadašnjem mačvanskom vlastelinu. Na starim temeljima krajem 18. veka izgrađena je nova crkva, koja je u vreme Prvog srpskog ustanka ponovo srušena posle Boja na Čokešini. U znak sećanja na srpske ustanike u manastirskoj porti podignut je spomenik. Današnja crkva Manastira Čokešina građena je između 1820. i 1823. godine zaslugom kneza Miloša i njegovog brata Jevrema.

Mačvanski Info / kurir.rs / Foto: kurir.rs

Akcebet
- Restbet - Trendbet