Nova elektromreža za Gornje Nedeljice do Božića

Direktori elektroenergetskih kompanija u lozničkom kraju

U lozničkom kraju, od Gornjih Nedeljica do Grnčara, do Božića biće zamenjeno 25 kilometara dalekovoda, napojni kabl i sve drvene bandere i na taj način biće rešen dugogodišnji problem sa napajanjem električnom energijom u tom kraju, rekao je Milorad Grčić, v .d. direktora „Elektroprivrede Srbije”.

Grčić je istakao da je to rezultat razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i meštana tog kraja koji je vođen u subotu, 4. decembra.

– Pre dva dana predsednik Vučić je boravio u lozničkim selima i razgovarao sa ljudima koji su se žalili da nemaju stabilno snabdevanje električnom energijom, da vrlo često imaju isključenja i da zbog toga otežano žive i otežano obavljaju svakodnevne posete. Naša obaveza je bila da taj problem rešimo – rekao je Grčić novinarima nakon posete selu Gornje Nedeljice, gde su u toku radovi na zameni dalekovoda i drvenih bandera.

On je objasnio da je u lozničkom kraju glavna energetska mreža urađena, jer je „Elektromreža Srbije“ uradila trafostanicu od 110 kV i rekonstruisala sve dalekovode, tako da je sada ostala da se uradi niskonaponska mreža.

– U loznički kraj u prethodnih pet godina EPS, EMS i EDS, odnosno država, u elektroprenosni sistem uložili su oko 3,5 milijardi dinara. Sada smo napravili plan da do Božića, a možda i ranije, budu urađeni svi dalekovodi i zamenjene sve drvene bandere, kojih inače ima malo. Smatramo da je 7. januar realan rok za završetak radova, i od tada ovaj kraj više neće imati problema sa strujom – rekao je Grčić.

Dodao je da će „Elektrodistribucija Srbije“ odmah krenuti u zamenu 25 kilometara dugačkog dalekovoda, koji je, „srce problema”, jer ta deonica izaziva sve ostale probleme.

Pored Grčića, Gornje Nedeljice posetili su i Jelena Matejić, direktor „Elektromreže Srbije“, Bojan Atlagić, v. d. direktora „Elektrodistribucije Srbije“ i Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.