Loznica dobija jedinstvene Stepenice u Srbiji: Oslikane korice i naslovi knjiga naših najpoznatijih pisaca

Učenici Osnovne škole „Anta Bogićević“, najstarije u gradu, kao i svi koji od šetališta u Cvijićevoj krenu ka njoj i obližnjoj staroj crkvi, uskoro će prolaziti oslikanim stepeništem sa nazivima knjiga naših najpoznatijih književnika.

Loznica je u sklopu konkursa „Šta nam teško“ Ministarstva omladine i sporta učestvovala sa projektom „Stepenice znanja“ koji se ovih dana privodi kraju.

Korice „Srpskog rječnika“ Vuka Stefanovića Karadžića i Andrićeva „Na Drini ćuprija“ oslikane su na stepenicama dok se na bočnim stranama stepenika nalaze naslovi knjiga koje su lektira tokom učeničkog školovanja.

Da ih treba pročitati podsetiće i naslovi „Koreni“ Dobrice Ćosića, „Seobe“ Miloša Crnjanskog, Sterijina „Pokondirena tikva“, Brankovi „Orlovi rano lete“, Antićev „Plavi čuperak“ i drugi.

Na ideju da se prijave sa ovim projektom došla je Marija Babić, profesorka srpskog jezika i književnosti, zajedno sa kolegama iz Tima za budućnost Loznice, a projekat je osmišljen u dogovoru sa Kancelarijom za mlade. Prema njenim rečima ideja je da se na ovaj način uredi jedan deo grada, a istovremeno školarci, ali i ostali podstaknu na čitanje i podsete nekih od najvrednijih dela naše književnosti.

– Odlučili smo se za ćirilične natpise kako bi bila promovisana ćirilica, a ujedno i privoleli decu da čitaju jer je utisak da je zbog društvenih mreža u poslednje vreme čitanje knjiga zanemareno. Prvi utisci dece koja ovuda idu u školu su pozitivni, a verujemo da će mladima ovo biti omiljeno mesto za fotografisanje. „Stepenice znanja“ predstavljaće Loznicu kao grad koji može da ponudi neka mesta za pamćenje i gostima koji posete naš kraj – rekla je Babić.

Vrednost projekta je 42.000 dinara.

Isto toliko vrede i još dva projekta osmišljena u saradnji sa Kancelarijom za mlade. Završen je projekat uređivanje dvorišta u Domu za nezbrinutu decu u Banji Koviljači gde je prefarban i popravljen mobilijar, a uskoro će, kao drugi projekat, u parku iza Biblioteke Vukovog zavičaja biti u upotrebi betonski sto za stoni-tenis.

Koordinator Omladinskog centra Bojan Lučić kaže da je mural na stepenicama početak „lepšeg lica grada“.

– Pre nekoliko godina započet je taj projekat koji će uz podršku Tima za budućnost Loznice imati pravu dimenziju kroz oslikavanje pločnika, fasada i drugih delova grada kojima treba osveženje u estetskom, a možda i edukativnom smislu – kaže Lučić.

Stepenice oslikava Admir Polovina, likovni umetnik iz Loznice, a posao će biti završen tokom vikenda.

„Stepenice znanja“ podsećaće đake šta sve iz lektire treba pročitati, a možda podstaknu i neke starije da se ponovo druže sa Andrićem, Crnjanskim ili nekim drugim domaćim piscem i late se knjige umesto telefona, tableta i računara.

Mačvanski Info / kurir.rs / Foto: kurir.rs

Akcebet
- Restbet - Trendbet