Kreće vakcinacija stanovništva u mesnim zajednicama na području opštine Mali Zvornik

Vakcinacija stanovništva protiv zarazne bolesti Kovid-19, bez prethodnog zakazivanja, u mesnim zajednicama na području opštine Mali Zvornik biće obavljena iduće sedmice, od 13. do 16. aprila.

Saveti mesnih zajednica prethodno će, do petka, 09. aprila, sprovesti anketu među građanima, radi dobijanja podataka o broju zainteresovanih za vakcinaciju i obezbeđivanja vakcine koju građani žele da prime.

Povodom toga, radi dogovora o organizovanju vakcinacije i animiranju stanovništva, čelnici opštine Mali Zvornik sastali su se danas u sali Skupštine opštine sa predsednicima saveta mesnih zajednica.

Predsednik opštine, Zoran Jevtić, pozvao je sugrađane da se odazovu vakcinaciji u što većem broju i tako doprinesu zaustavljanju epidemije. On je najavio da će opština obezbediti prevoz do punkta za imunizaciju za stara lica i osobe sa invaliditetom, koji žele da budu vakcinisani, a nemaju uslove da dođu do ambulante.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja u Malom Zvorniku, Valentine Ristić, za vakcinaciju u mesnim zajednicama biće obezbeđene neophodne količine Sinofarm i Astra Zeneka vakcine, budući da su one, u pogledu transporta i temperaturnih uslova u kojima moraju biti čuvane, pogodnije od vakcina Fajzer i Sputnik.

Ristić je navela da će građanima na terenu koji ne žele da prime jednu od navedene dve vrste vakcina biti obezbeđena željena vakcina, ali da će u tom slučaju morati da je prime na punktu za imunizaciju.

Vakcinacija stanovništva u mesnim zajednicama biće obavljena u seoskim ambulantama, a počeće u utorak, 13. aprila, u Velikoj Reci u 08 časova. Istog dana vakcinacija stanovništva u ambulanti u Culinama biće obavljena od 10.30, a u Donjoj Trešnici od 13 časova.

Vakcinacija u preostalim mesnim zajednicama predviđena je u četvrtak, 15. aprila, u Radalju od 08 časova, u Donjoj Borini od 10.30 i Brasini od 13 časova. Vakcinacija građana iz mesnih zajednica Sakar, Budišić, Centar i Donje Naselje predviđena je svakodnevno na punktu u sali srednje škole u Malom Zvorniku, od 14 do 16 časova.

Direktorka Doma zdravlja navela je da je na području opštine od početka imunizacije vakcinisano 21 posto stanovništva. Ona je takođe pozvala građane da se u što većem broju odazovu pozivu za imunizaciju, prime vakcinu i zaštite se od infekcije virusom korona. Ristić je istakla da je trenutno veoma važno da se što brže i što više ljudi vakciniše, kako bi se smanjilo prisustvo i širenje virusa u populaciji. Prema njenim rečima, u tekućoj sedmici Dom zdravlja u Malom Zvorniku dobio je 900 doza Sinofarm ili kineskih vakcina, od čega 700 doza za zakazane za vakcinaciju i preostalih 200 za nezakazane, a naručeno je 70 dodatnih doza za nezakazane.

Ristić je rekla da u Dom zdravlja uskoro stiže i 150 doza Astra Zeneka vakcine za potrebe nezakazane vakcinacije i dodala da će Dom zdravlja nastaviti da prati potrebe i iskazane želje stanovništva u pogledu vrste vakcina i u skladu s tim vršiti trebovanja.

U toku jučerašnjeg dana, tačnije u sredu, 07. aprila, utrošeno je ukupno 248 doza Sinofarm vakcine, i to 128 prvih doza za zakazanu vakcinaciju i 120 prvih doza za nezakazanu.

Za danas, odnosno četvrtak, 08. april, predviđeno je davanje 66 prvih doza Fajzer vakcine. Direktorka Doma zdravlja kaže da u opštini Mali Zvornik vlada veliko interesovanje građana za vakcinaciju, kao i da ima dosta građana iz Bosne i Hercegovine koji se javljaju na punkt u Malom Zvorniku sa željom da prime vakcinu i da se ova ustanova trudi da svima izađe u susret i omogući vakcinaciju.

/Ljiljana Ristanović/

Akcebet
- Restbet - Trendbet