Konak u Vladimircima: Tu se šetala Glišićeva „Glava šećera“

Konak u Vladimircima je zgrada nekadašnjeg sedišta sreza u Vladimircima, podignuta 1854. godine, kao nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture.

Konak

Knjaz Miloš je ukazom iz 1829. naredio da se, pored ostalih zgrada u Srbiji, napravi i zgrada sedišta sreza u Vladimircima. Gradnja je završena 1854. godine o trošku seljaka. Svaka poreska glava platila je po dva cvancika za gradnju konačišta. Sazidana za potrebe vlasti i stanovanje sreskog načelnika, narod ju je prozvao Konak. Ovekovečena je u Glišićevoj pripoveci “Glava šećera”.

„Kao središte srezskih kapetana, bila je centar vlasti čiju je sklonost ka korupciji opisivao i Milovan Glišić (1847—1908), smeštajući u nju i radnju svoje čuvene pripovetke  ’’Glava Šećera’’. Zbog svoje istorijske, kulturne i etnografske vrednosti zgrada je stavljena pod zaštitu i čini kulturno dobro naše zemlje“, navode u Tursitičkoj organizaciji opštine Vladimirci.

Vladimirci, spomenik Milovanu Glišiću

Milovan Glišić, rodom iz Valjeva, nikada nije bio u Vladimircima. Kao darovit i lukav čovek za ono vreme, slušao je priče vladimiračkih seljaka po valjevskoj pijaci, pa “Glavu šećera” smestio baš u ovu kuću, a da u nju nije ni kročio.

Bezmalo, skoro vek kasnije od nastanka pripovetke, pred Konak je konačno stigao i njen autor, u formi biste koju je u kamenu uradio vajar Kosta Bogdanović.

Zgrada Konaka je od 1976. godine pod zaštitom države kao najstarija zgrada u Posavotamnavi.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Vladimirci danas” koji je finansijski podržan od strane opštine Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Mačvanski Info / opština Vladimirci / Foto: Vikipedija