KOMPANIJA MINT INVESTIRA U OTVARANjE I DRUGE FABRIKE U ŠAPCU

Nakon potpisivanja Rešenja o prodaji 11 hektara građevinskog zemljišta u Severozapadnoj industrijskoj zoni u Šapcu 2021. godine, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić danas je potpisao drugo Rešenje o prodaji dodatnih 10 hektara zemljišta u Severozapadnoj industrijskoj zoni sa predstavnicima kineske kompanije Mint koji planiraju da u avgustu 2023. godine otvore drugu fabriku za proizvodnju delova za automobile u Šapcu.

,,Zadovoljni saradnjom sa predstavnicima Grada Šapca, čelnici kompanije Mint odlučili su da kupe dodatnih 10 hektara građevinskog zemljišta i otvore još jednu fabriku u našem gradu. Za kupovinu zemljišta i izgradnju nove fabrike biće uloženo 15 miliona evra. Očekivana ukupna investicija za 10 godina je 46 miliona evra”, rekao je gradonačelnik Pajić i istakao da su ulaganjem od skoro 100 miliona evra, dve fabrike kompanije Mint najveće strane investicije koje je Grad Šabac imao u poslednjih 20 godina.

,,Predsednik Vučić je prilikom posete Kini i sastanka sa predsednikom Si Đinpingom istakao da naše dve zemlje neguju čelično prijateljstvo i da je Srbija najbolje mesto za ulaganje. Ovo se sada na delu i potvrđuje. Izuzetno sam ponosan što su predstavnici kineske kompanije Mint odlučili da prošire svoje proizvodne kapacitete i za manje od godinu dana kupe ukupno 21 hektar zemlje, gde će biti otvorene dve fabrike, jedna ove godine, a druga 2023, u kojima će biti zaposleno oko 600 naših sugrađana. Dolazak svetskog giganta i najnaprednije tehnologije u proizvodnji delova za automobilsku industriju unaprediće privredni potencijal grada. Nova radna mesta značiće smanjenje nezaposlenosti, ali i bolji standard naših sugrađana. Izgradnja autoputa Ruma-Šabac, novog mosta preko Save i brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, učiniće naš grad još atraktivnijim za investitore. Grad Šabac će biti grad budućnosti. Odličnom saradnjom sa svojom državom na delu pokazujemo da radimo dobre stvari za stanovnike našeg grada! Nastavljamo dalje, za jak Šabac, za snažnu Srbiju”, rekao je Pajić.

Goran Madžarević, pomoćnik direktora kompanije Mint za Evropu ističe da će kompanija Mint u ove dve fabrike proizvoditi metalne komponente za šasije automobila i da će zapošljavati radnike širokog spektra zanimanja.

,,Radi se o najnaprednijoj i najčistijoj tehnologiji, tako da neće biti štetnog uticaja na životnu sredinu. Politika kompanije Mint je da je jedino zdrav i zadovoljan radnik dobar radnik. Biće nam potreban veoma širok spektar zanimanja. Imaćemo od nekvalifikovanih, polukvalifikovanih u procesu proizvodnje koji će prolaziti kroz različite obuke i treninge, do prekvalifikovanih radnika, stručnjaka, inženjera mašinske i elektrotehničke struke, pravnika, ekonomista i prevodioca za kineski jezik”, rekao je Goran Madžarević.