Jesenje izdanje „Pozorišnog proleća”

Šta će biti novi formati, novi žanrovi i dominantne teme ovoga vremena, kako kreirati u svetu bez dugoročnog planiranja – neka su od pitanja postavljenih na tribini u okviru pozorišnog festivala u Šapcu

„Travnička hronika” Ive Andrića, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića, i u produkciji SNP-a iz Novog Sada i Narodnog pozorišta Sombor pobednik je petog po redu, specijalnog jesenjeg izdanja festivala „Pozorišno proleće” u Šapcu koje je održano pod sloganom „Vreme, otisak, sećanje”.

Andrićeva „Hronika“ nagrađena je, kao što je naveo tročlani žiri (Aleksandar Milosavljević, predsednik, Olivera Miloševići i Jelena Stokuća), za: „celovit scenski utisak permanentnog košmara koji se ponavlja na prostorima koji proizvode mnogo više istorije nego što mogu da podnesu, a u kojem su glumački ansambl, kostimi, maske, muzika, scenski pokret i scenografski okvir zaokružili sliku mračne stvarnosti”. Ista predstava osvojila je priznanje „Ljubiša Jovanović” za najbolju mušku ulogu, odnosno: Marko Marković, glumac iz Sombora, kome je pre samo nedelju dana dodeljena i Sterijina nagrada na 65. Pozorju, za nadahnutu glumu u delu „Semper idem” u režiji Gorčina Stojanovića.

Glumica Emina Elor nagrađena je žensku ulogu u drami „Upotreba čoveka” prema romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića. Ova predstava osvojila je najvišu ocenu šabačke publike.

Predstava „Nečista krv” pozorišta „Bora Stanković” iz Vranja dobila je četiri nagrade: mladi Jug Đorđević za najbolju režiju, Tijana Grumić za dramatizaciju, Andreja Rondović za scenografiju, kao i kompletan ženski glumački ansambl.

Prestižno priznanje „Zalog za budućnost” pripalo je glumcu Ivanu Markoviću za „fino profilisan balans između muškog i ženskog principa” u predstavi „Lepa Brena prodžekt” Bitef teatra. Valja pomenuti da su tri od četiri predstave izvedene na festivalu nastale kao dramatizacija domaćeg romana. Taj dramski iskorak, žiri je naveo kao vrlinu u našoj teatarskoj stvarnosti.

I pored toga što ovogodišnje „Pozorišno proleće” nije moglo da bude održano u redovnom terminu, ali i u onom obimu u kojem su ga organizatori zamislili, ovogodišnje izdanje zavređuje svaku pohvalu i podršku za kvalitet i istrajnost u ovim vanrednim okolnostima. Posebno u godini u kojoj se obeležava 180 godina pozorišnog života u Šapcu.

– Morali smo da se odreknemo velikih produkcija iz najavljene selekcije. Ali obećavamo da ćemo ih dovesti na festival, sledeće godine! Nismo mogli, a da se ne osvrnemo na činjenicu da naš festival, nosi ime proleća, premda se ove godine desio u jesen, ni da ne primetimo svu ironiju ovog slučaja. U svetu „nove normalnosti”, o kojoj se poslednjih meseci toliko govori, izgleda da proleće dolazi u oktobru… Pozorište i razum možda nisu najbolji prijatelji, ali nikakva normalnost ne postoji, bez pozorišta. Ni nova, ni stara… Jer umetnost i kultura postoje da bi svet činile boljim i da mu ne bi dale da ponovo stane – reči su Milene Minje Bogavac, direktorke ove teatrske kuće koja je u saradnji sa selektorom Zoranom Karajićem, ali i efikasnim saradnicima uspela da šabačkoj publici priredi brojne scenske užitke.

Šta će biti novi formati, novi žanrovi i dominantne teme ovoga vremena? Kako kreirati u svetu bez dugoročnog planiranja? Kako opstati uprkos brojnim nepovoljnim okolnostima? Ovo su pitanja na koja su, pored ostalih, pozorišni poslenici okupljeni u Šapcu pokušali da pronađu odgovore na tribini „Nova normalnost u pozorištu” ‒ Teatar u toku i nakon globalne pandemije.

Mačvanski Info / Politika / Foto: Politika

Akcebet
- Restbet - Trendbet