Gradonačelnici Šapca i Sremske Mitrovice u Paraleli: Radimo ozbiljno i odgovorno u interesu građana

Gostujući u emisiji Paralela medijske mreže Info24 gradonačelnici Sremske Mitrovice i Šapca, Svetlana Milovanović i Aleksandar Pajić izrazili su zadovoljstvo kako protiče masovna imunizacija protiv korona virusa i poštovanjem protivepidemijskih mera od strane većine građana.

Istakli su da u njihovim gradovima nije bilo drastičnih kršenja mera koje je propisao Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa i da su nadležne inspekcijske službe reagovale ukoliko se neko oglušio o pravila.

U Sremskoj Mitrovici je do sada obe doze primilo oko 10.000 građana, a ukupno je 15.000 vakcinisanih.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice

Mi sada radimo masovnu imunizaciju. Od 9. marta svi stariji od 60 godina samo sa ličnom kartom, bez prijave putem e-urpave, mogu da dođu na naš punkt u Poslovno sportskom centru Pinki i punktove u domovima zdravlja u našim selima i da se na brz i lak način vakcinišu. To je jedini način da pobedimo ovu pošast, pored poštovanja mera“, izjavila je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Prema rečima gradonačelnika Šapca Aleksandra Pajića, u Šapcu je stabilna epidemiološka situacija a izborili su se i sa krizom u gerontološkom centru.

„U Šapcu je oko 9.500 ljudi pimilo i drugu dozu vakcine, a oko 25.000 je ukupno vakcinisano i  mislim da će  u narednim danima zainteresovanost za vakcinaciju biti sve veća“, rekao je Pajić.

Kako svedoči prvi čovek Šapca, nova vlast (Srpska napredna stranka) u tom gradu zatekla je brojne probelme ali su odgovornim odnosom prema građanima koji su ih izabrali već u prvim mesecima pokazali „da postoji velika razlika između prethodne i vlasti SNS-a“.

„Uradili smo puno toga u prethodna četiri meseca. Imamo jedno nasleđeno stanje koje je puno problema  i ti problemi se nisu smanjili ni dan danas. Međutim, mi jednim odgovornim odnosom prema tim problemima pokušavamo jedan po jedan da rešimo odnosno da kažemo kada će i kakvo rešenje biti u narednom periodu“, ispričao je gradonačelnik Šapca.

Dodao je da su na početku uredili rad javnih preduzeća i ustanova tako što su na njihova čela doveli mlade, sposbne i ambiciozne ljude pokazavši da i Šabac ima sopstvene kapacitete i da nema potrebe da direktori komunalnih preduzeća dolaze iz Niša ili Narodnog muzeja iz Subotice. Naveo je da je budžet grada Šapca „nikad veći“ i da se gradska vlast odgovorno odnosi prema svim programima koji se finansiraju iz gradske kase.

Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca

„Jedan odgovoran i ozbiljan odnos imamo prema investitorima koji dolaze u grad Šabac. Imamo severozapadnu industrijsku zonu koja je najveća u regionu, koja ima mnogo toga da ponudi, imamo slobodnu zonu, režim slobodne zone koji Šabac ima može da omogući nekih 300 hektra gde investitori imaju raznorazne olakšice. Tako da su sve to prednosti ali pe svega dolazak auto puta, mosta preko Save i brze saobraćajnice prema Loznici  će od Šapca napraviti top destinaciju i mi ćemo se truditi da to što je država uradila za nas iskoristimo na najbolji mogući način odnosno da tu veliku nezaposlenost koja je generalno u gradu Šapcu prisutna, jer negde oko 5.800 naših sugrađana se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, što za grad Šabac nije mali broj, ali u isto vreme to omogućava dolazak investitora jer investitori kada dolaze na neku destinaciju oni očekuju da  imaju mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi, što je u ovoj situaciji prednost Šapca. Međutim, nažalost naši sugrađani do sada nisu mogli da dođu do posla i mislim da će se to vrlo brzo promeniti“, kazao je Pajić.

A, gradonačelnica Sremske Mitrovice misli da su u ovom gradu u boljoj poziciji u odnosu naŠabacjer postoji kontinuitet vlasti počevši od perioda kada je u dva mandata na čelu grada bio aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i njen prethodnik Vladimir Sanader.

„Mi svi idemo u istom rpavcu, već imamo uhodan sistem, znamo šta rade naše službe, kako rade, tako da mislim  da nam je mnogo, mnogo lakše sada u 2021. godini nego što je to Šapcu, ali ne sumnjam da će i Šabac vrlo brzo sve dovesti u red“, rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice.

Ukazala je i da su ekonomski i privredni parametri u Sremskoj Mitrovici na zavidnom nivou.

 „Naša stopa nezaposlenosti je ispod 4%. I mi sada kada smo rešili taj privredni deo otvaramo još jednu, treću industrijsku zonu koja nam nedostaje i mi sada možemo da se bavimo kako bi smo rekli i šminkanjem grada…krenuli smo korak dalje“, istakla je Milovanović.

Novina i najveća pozitivna strana gradske vlasti u Šapcu sada je čvršća saradnja sa državom, kazao je gradonačelnik.

Mi smo bili u poslednjih desetak godina sukobljeni sa svojom državom i neko nam je pričao kako nama država nije partner i nije nam potrebna. Ta vremena su se promenila. I sada smo izuzetno veliki partneri sa svojom državom. Polovina Vlade je već u ova četiri meseca, ministara, dolazila u Šabac, razgovarali smo o potrebama Šapca, konkursima koji će biti raspisani u ministarstvima na koje Šabac može da aplicira sa svojim projektima kako bi mogao da povuče određena sredstva i ja sam siguran da su i moji načelnici i direktori javnih preduzeća i ustanova aplicirali sa najboljim projektima i da će to biti ocenjeno u ministarstvu jednom pozitivnom ocenom i da ćemo moći od svoje države od svoje vlade da povučemo ozbiljna sredstva“, naglasio je Pajić.

Pajić je ocenio da je država i ranije bila zainteresovana za Šabac o čemu svedoči dolazak Japanske kompanije Yazaki, koja je svoju fabriku otvorila u Šapcu zahvaljujući Vladi Srbije i velikim subvencijama koje je dala, i gde je zaposleno preko 3000 Šapčana.

Navela je da nisu rešeni svi infrastruktirni i komunalni problemi.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ne samo rečima već i svojim delima pokazao da o svakom delu Srbije misli na podjednako dobar i kvalitetan način i dovođenjem japanske kompanije pokazao da misli o Šapcu i građanima Šapca i kod prethodne vlasti. Međutim, prethodna  valst je non-stop pravila neki otklon prema republičkoj vlasti, nije želela saradnju  i mi smo pružili ruku svojoj državi i država nama. Predsednik i vlada, premijerka, ministar finansija su nam izašli u susret i za tekuće poslovanje su nam dali 300 miliona da završimo na pozitivnoj nuli prethodnu godinu da ne bismo morali dodatno da zadužujemo grad jer je tekuća likvidnost grada bila ugrožena u poslednjim mesecima prošle godine. Tu je priskočila država i mi smo grad koji je najviše dobio sredstava iz tekuće budžetske rezerve. To građani Šapca zanju, znaju to da cene i vide koliko je učešće naše države u svemu onome što se dešava u gradu Šapcu. Vidi sa kolikom željom da pomognu dolaze ministri u Šabac i uvek razgovaramo o nekim novim projektima koji će biti na dobrobit svih građana Šapca“, rekao je Pajić.

U Sremskoj Mitrovici su period pandemije Kovida-19, kako je rekla gradonačelnica, iskoristili  da pišu projekte jer imaju puno planova koje bi trebalo ostavriti.

„Naše najveće selo Laćarak nema do kraja sela izgrađenu kanalizacionu mrežu. U pojedinim  delovima grada potrebno je popraviti ili zameniti mrežu jer se verovali ili ne još uvek korsiti rimska kanalizaciju koja radi….“, navela je gradonačelnica Sremske Mitrovice rekavši da je plan ulaganje u obrazovni sistem, izgradnja hotela koji nedostaje i biciklističkih staza.

„To je već šminkanje grada, otišli smo korak napred…..“, istakla je Milovanović.

Međutim, većina šabačkih sela nema vodovod i kanalizaciju, a nedostaju i uređeni putevi zbog čega u lokalnoj samoupravi rade projekte za proširenje vodovodne i kanalizacione mreže na prigradska i seoska područja nadajući se da će za njihovu realizaciju dobiti sredstva iz Nacionalnog investicionog programa „Srbija 2025“.

Zanimljivo je da je Šabac jedan od rethih gradova koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda  u koje je da bi radilo u punom kapacitetu potrebno uložiti još 4,5 miliona evra.

Sremska Mitrovica za razliku od Šapca brojne projekte realizuje i uz pomoć pokrajinske vlade posebno u oblasti obrazovanja, a obe lokalne samouprave rade na stavranju uslova za rekonstrukciju opštih bolnica. U Sremskoj Mitrovici grad je finansirao izradu projekta za rekonstrukciju Opšte bolnice i dogradnju 18.000 kvadratnih metara, dok su u Šapcu izdvojili iz budžeta 50 miliona dinara za izradu projekta nadajući se da će vrlo brzo stići gradove i opštine koje su već završile projektovanje ili su počele sa radovima.

Obe lokalne samouprave ozbiljno su angažovane ne samo na rekonstrukciji i izgradnji školskih objekata i vrtića već i na njihovom opremanju i modernizaciji.

U Šapcu žele da „prepišu“ od Sremske Mitrovice način na koji su izašli na reku Savu i podsećaju na zajednički projekta koji je realizovan a odnosi se na regionalnu deponiju Srem-Mačva koja se nalazi na teritoriji Sremske Mitrovice i za koju su zainteresovane i druge opštine i gradovi (Bogatić, Ruma, Šid).

Mačvanski Info