Folklorna, recitatorska i dramska sekcija pod okriljem krupanjske biblioteke

Pored osnovne funkcije Biblioteka „Politika“ svojim korisnicima pruža i usluge kulturno-prosvetne delatnosti koja se ogleda u organizovanju i radu sekcija folklorne, recitatorske i dramske.

Folklorna sekcija

Folklorna sekcija koja radi pod okriljem Biblioteke „Politika“ okuplja oko 150 aktivnih članova razvrstanih u četiri grupe: prva škola igranja, druga škola igranja, dečji izvođački ansambl, prvi izvođački ansambl. U Krupnju od vajkada postoji tradicija negovanja narodne pesme i igre. Između dva rata Kulturno-umetničko društvo zvalo se Petar Radojlović, a posle Drugog svetskog rata preimenovano je u Mića Tadić, a danas je to Folklorna sekcija Biblioteke Politika Krupanj. Folklorna sekcija neguje igra i pesme Jadra i Rađevine,šire Zapadne Srbije, ali i igre Šumadije, Crnorečja, Pomoravlja, Niša, Vranja, Leskovca, Homolja, kao i igre sa Stare Planine. Folklorna sekcija Biblioteke predstavlja opštinu Krupanj na sledećim manifestacijama: Sveslovenski sabor u Novom Sadu, Lazarevdan na Stolicama, Raspevano proleće u Lipničkom Šoru, Međaši – Mačkov kamen, Ovde je Srbija rekla sloboda – Bela Crkva, Drinska regata u Ljuboviji, Petrovdanska lila – Cernica, Petrovdanske svečanosti – Dobropotočka crkva, Godišnji koncert u Krupnju, Festival zimnice – Koceljeva i Plodovi Rađevine u Krupnju.

Godisnji koncert Folklorne sekcije

Recitatorska sekcija radi u sastavu Biblioteke „Politika“ i okuplja desetak članova, uglavnom učenika osnovne i srednje škole. Članovi recitatorske sekcije u sklopu Opštinskog i Okružnog takmičenja recitatora, kao i nagradnog pesničkog konkursa „Desankine iskrice“ i učešća na manifestacijama zabeležili su 17 javnih nastupa među kojima je i sedam gostovanja recitatora opština Mačvanskog okruga.

dramska sekcija

Tokom 2019. godine, započela sa radom dramska sekcija. Postavljena je i premijerno izvedena pozorišna predstava Gospođa ministarka po motivima Branislava Nušića, u režiji predsednika opštine Krupanj Ivana Isailovića, a u izvođenju učenika Srednje škole Krupanj. Njoj je predhodila i Svetosavska akademija koja je posle dugo godina ponovo vraćena na veliku scenu. Zbog povećanog interesovanja broja polaznika i gledalaca u planu je njeno prerastanje u amatersko pozorište pri Biblioteci “Politika“. Potrebno je angažovati stručnog saradnika kao edukatora i organizatora u radu sa polaznicima dramske sekcije, predložiti plan, program rada i gostovanja u Republici Srbiji.

Ovaj medijski sadržaj sastavni je deo projekta “ Kulturno blago opštine Krupanj ” koji je finansijski podržan od strane opštine Krupanj. Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji Bibioteci “Politika” i njenoj direktorki Dragoslavi Ostojić.

 Mačvanski Info / Foto: Biblioteka “Politika”