Biblioteka u Vladimircima neguje programe koji doprinose razvoju umetničkog stvaralaštva i očuvanju kulturne baštine

Biblioteka ,,Diša Atić” u Vladimircima, kao jedina ustanova kulture u opštini, pored svoje osnovne bibliotečko-informacione delatnosti, bavi se i drugim aktivnostima koje doprinose razvoju kulturno umetničkog stvaralaštva i očuvanju kulturne baštine.

Osamdesetih godina Biblioteka je muzeološku aktivnost prepustila šabačkom Muzeju ustupajući mu sve svoje zbirke iz muzeološke postavke.

“Biblioteka kao svoj galerijski prostor koristi svoju čitaonicu priređujući u njoj povremeno izložbe iz oblasti vizuelne umetnosti ali i iz ostalih oblasti od interesa za ovdašnju publiku. Saradnja se uspostavlja sa srednjim školama iz Šapca poput škole umetničkih zanata, muzičke škole, gimnazije, kao i sa Međuopštinskim arhivom, matičnom Šabačkom bibliotekom, Kulturnim centrom”, navodi direktorka Biblioteke Jasmina Kojičić.

U Biblioteci se nalaze i dva legata: zbirka slika Milana Radonjića (1912 – 1984) iz Lojanica i Miće Jelića Grnovića književnika iz Vladimiraca.

“U osnivanju se nalazi i Zavičajna zbirka u koju se prikupljaju monografske i serijske publikacije i sitna bibliografska građa vezana za ove prostore i ljude. Do sada prikupljena građa tek treba da bude obrađena i klasifikovana”, objašnjava Kojičić.

U sklopu Biblioteke postoji i folklorna sekcija koja okuplja oko pedesetak dečaka i devojčica različitog uzrasta. Probe se odvijaju dva puta nedeljno gde se upoznaju sa igrama i narodnom tradicijom našeg kraja. Mladi folkloraši učestvuju u skoro svim manifestacijama koje organizuje Biblioteka.

U Vladimircima je postojao i Etno park osnovan osamdesetih godina prošlog veka ali je, kaže Kojičić već u vreme ratova desvedsetih godina korišćen za smeštaj izbeglica i u značajnoj meri je ušao devastiran u dvadeset i prvi vek.

“Donošenjem prostornog plana opštine, lokaciji na kojoj se nalazio dodeljena je druga namena i predviđeno je izmeštanje etno parka”, zaključuje Kojičić.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Vladimirci danas” koji je finansijski podržan od strane opštine Vladimirci. Zahvaljujemo se na saradnji Biblioteci „Diša Atić“ i njenoj direktorki Jasmini Kojičić.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Mačvanski Info / opština Vladimirci / Foto: Vikipedija