Banjski kompleks u Vladimircima

Vladimirci, mala opština u Mačvanskom okrugu sa oko 18.000 stanovnika, ali bogata geotermalnim vodama temperature oko 56 stepeni Celzijusa, rešila je da iskoristi ovaj prirodni resurs kao stvoren za razvoj turizma. Od prošle godine radi se na projektu termalne bušotine koja će omogućiti izgradnju banjskog kompleksa u opštini.

„Mi smo počeli da sređujemo to priobalje, gradimo trim staze, parkove, pristupnice do samog mesta gde je predviđen banjski kompleks, čistimo reku koja je u tom delu, dakle, radimo sve pripreme za gradnju budućeg banjskog kompleksa“, kaže Ivan Pakić, direktor Turističke organizacije Vladimirci.

Prema rečima Ivana Pakića, predsednika Turističke organizacije opštine Vladimirci, banjski kompleks biće izgrađen u samom centru opštine, u sklopu postojećeg kompleksa bazena i Sportskog centra fudbalskog kluba Jedinstvo, dok će se u potrazi za termalnom vodom bušiti na nekih 500 metara od te lokacije.

„Trenutno pregovaramo sa nekim ruskim firma,  koje su zaintresovane za gradnju banjskog kompleksa. Imamo i obećanje ministarke Mihailović  da ćemo dobiti novac za probne bušotine.

Radiće se po fazama, a u planu je gradnja hotela, otvorenog i zatvorenog bazena sa termalnom vodom iz buduće bušotine, akva parka sa tri tobogana za decu i odrasle i jednim adrenalinskim toboganom visine 15 metara, kao i košarkaških i teniskih terena, trim staze, izletišta i dečjeg igrališta“, kaže Pakić.

Ivan Pakić ističe da o geotermalnim izvorima na području opštine Vladimirci već postoji elaborat, izrađen pre dvadesetak godina, i ističe da je reč o vodi koja je  lekovita za reumatske i kožne bolesti, a blagotvorna je i kod sportskih povreda.

 „Cilj nam je da razvijamo medicinski, ali i sportski i rekreativni banjski turizam, po ugledu na slovenačke terme. Uz 28 kilometara toka reke Save kroz Vladimirce, Vukošačku baru, lovni, manifestacioni (Petrovdanske noći, regata) i verski turizam koji nam je razvijen (manastir Kaona), ali i blizinu Beograda i Šapca, nadamo se da će banja sa svim svojim specifičnim sadržajima doprineti da privučemo veliki broj gostiju iz Srbije, ali i inostranstva“,  kaže naš sagovornik.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima opštine Vladimirci,  u okviru projekta „Od zlata voda“  za 2021. godinu.

Stavovo izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.