Žute vrane

Da bi Srbiji bilo bolje moramo da se čuvamo raznih domaćih lešinara, kao i vrana koji su spremni na sve samo da bi ostvarili svoje političke i finansijske interese. U Srbiji imamo pojavu „žutih vrana“, koje predvode lešinari koji su se nekada nalazili na funkcijama i koji su spremni da se vrate na vlast. Povratkom na vlast nastavili bi sa svojim lešinarskim delovanjem.

Žao mi je što vređam vrstu ptica – vrane, ali postoji veliki broj priča, legendi i mitova o vranama. Misao da je vrana loš znak potiče iz Evrope, verovatno zato što se hrani strvinom i crne je boje.
Vrana se povezuje sa smrću, promenama, zloj kobi. Verovalo se da se vile ponekad prerušavaju u vrane da bi činile razne nevolje.
Za drevne Kelte, vrana je bila znamenje smrti i sukoba, a za mnoge Stare Grke i Rimljane simbol zle kobi. Grčka mitologija vranu je smatrala glasnikom boga podzemnog sveta Hada. Jedan od mitova vezanih za vrane propoveda da su one dužne da vode duše na njihov konačni put kroz mrak, u svet mrtvih.
U Srbiji imamo političku vrstu, koja se zove „žute vrane“.
Na sreću ima ih daleko manje nego pravih vrana. Vrane nisu opasne, ali su veoma inteligentne. A ove „žute vrane“ su inteligentne za svoje interese kada trebaju da otimaju, ruše i kradu i opasni su po bezbednost države i budžet Srbije. Vrane su svaštojedi koji se hrane insektima i drugim beskičmenjacima, sitnim glodarima, jajima drugih ptica, a u gradskoj sredini i ostacima hrane koja završava u otpadu. “Žute vrane” žele da jedu samo luksuznu hranu a većini građana ostavljaju otpatke kao mogućnost ishrane.
Primera radi, u Beogradu ima nekoliko hiljada parova vrana. A onih koji su pristalice politike “žutih vrana” spremnih da izađu na ulice samo nekoliko stotina.
Kada vrane povrede ljude, lekari savetuju da se rane dezinfikuju, a povređeni jave u ambulantu. Kada “žute vrane” povrede građane posledice su opasnije po zdravlje i po budžet i po budućnost građana.
Dragi građani, čuvajte se ovih “žutih vrana”. Spremne su da povrede i nanose ozbiljnu štetu.
I zapamtite da kod svih vrsta vrana a naročito kod ove “žute vrste” važi jedno pravilo – “Vrana vrani oči ne vadi”.

Dr Uglješa Mrdić
2. april 2019. godine