Zgrada starog okružnog načelstva u Bogatiću

Bogatić je naselje u Zapadnoj Srbiji, u Mačvanskom okrugu, i sedište je istoimene opštine. Udaljeno je oko 25 km od Šapca, 90 km od Valjeva, 100km od Beograda i oko 80 km od Novog Sada.

Ravnica opštine Bogatić se prostire izmedju reke Drine i reke Save, što je čini odličnim mestom za boravak na vodi, uzivanju u priprodi, lovu i ribolovu. Znamenitosti grada su Kuća Tufegdžića iz 1911. godine, Okućnica Jurišića i vajat Hajduk Stanka, Radovan kula Milića od Mačve kao i Zgrada starog okružnog načelstva iz 1929. godine.

Zgrada starog okružnog načelstva u Bogatiću je podignuta kao tipska građevina za potrebe sreskog načelstva u Kraljevini Jugoslaviji. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Njena gradnja je počela 1929. godine.  Prilikom posete Bogatiću kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, 3. juna 1934. godine, zgrada je bila ozidana, ali ne i dovršena. Tom prilikom kralj je odobrio sredstva iz budžeta Kraljevine Jugoslavije, pa je iste godine završena.

Posle Drugog svetskog rata u zgradi je bilo središte Sreza mačvanskog, a od 1955. godine do danas je sedište Opštine Bogatić. Objekat je smešten na uglu dve ulice. Centralni deo građevine, postavljen na uglu ulica ima polukružnu osnovu i kružnu vatrogasnu kupolu u vrhu, koja dominira.

Fasadna platna, kao i krovne ravni prate vrlo razvijenu osnovu. Centralni deo građevine, postavljen na uglu ulica ima polukružnu osnovu i kružnu vatrogasnu kupolu u vrhu, koja dominira. Fasadna platna su skromno dekorisana, sem nekih delova na kojima je primenjena dekorativna plastika inspirisana mađarskom secesijom.

Objekat je značajan spomenik kulture, stavljen pod zaštitu države.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima opštine Bogatić,  u okviru projekta „Kulturno blago u srcu Mačve“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.