Zelenovićeve pristalice na sednici GIK Šabac: Tvrde da su podneli ostavke, zakon ih još uvek vezuje za članstvo

Gradska izborna komisija Šabac održala je sinoć sednicu, kojoj nisu prisustvovali članovi koji podržavaju bivšeg gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, tvrdeći da su podneli ostavke.

Međutim, kako se saznaje u komisiji, oni su po zakonu i dalje članovi komisije, jer saglasno odredbma Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o lokalnim izborima, organ koji je imenovao članove u obavezi je i da ih razreši, a to je skupština grada, koja to nije učinila.

Zato je, kažu stručnjaci, sinoćnja sednica apsolutno validna i sve odluke koje su na njoj donete imaju pun pravni kapacitet. Naime, kako je saopšteno iz Gradske izborne komisije Šabac, na osnovu rešenja skupštine grada Šapca, objavljenog u Sl.listu grada Šapca i opštine Bogatić, Vladimirci i Koceljeva od 07.03.2020.godine, imenovani su članovi izborne komisije grada Šapca u stalnom sastavu, koji su saglasno odredbama Zakona o lokalnim izborima za svoj rad odgovorni organu koji ih je imenovao.

U konkretnom slučaju šest članaova GIK u stalnom sastavu i i četiri u proširenom podneli su ostavke skupštini grada Šapca na mesto članova Gradske izborne. Saglasno odredbma Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o loklanim izborima, organ koji je imenovao članove u obavezi je i da ih razreši. Kako se to nije desilo, navedena lica su i dalje članovi Gradske izborne komisije, sve dok ih skupština grada ne razreši dužnosti člana Gradske izborne komisije.

S tim u vezi 6 članova iz stalnog i 4 iz proširenog sastava pozvani su telefonskim putem od strane predsedavajućeg GIK na sednicu koja je sinoć bila održana u prostorijama gradske uprave grada Šapca, sa početkom u 22 časa, ali se isti nisu odazvali odnosno nisu pristupili, zbog čega je sednica održana sa preostalih 11 članova, koliko je i potrebno za kvorum.

U pogledu predstavnika podnosioca izborne liste ispred „Ruske stranke“ , Upravni sud se izjasnio svojom presudom od 30.09.2020.godine, gde je zahtev Ruske stranke da umesto Lidije Veselinović, člana Komisije u proširenom sastavu bude drugo lice, odbacio kao neblagovremen.

Imenovanom članu je prestala funkcija člana po sili zakona, obzirom da je ista bila i kandidat za odbornika. Imajući u vidu da se radi o smetnji koja je vezana za ličnost člana a ne za pravo stranke da predloži svog predstavnika u GIK, Ruska stranka je na osnovu presude, prekludirana u svom pravu da predloži novog člana, ali se to ni u kom slučaju ne odnosi na pravo zamenika tog člana da prisustvuje sednicama i učestvuje u odlučivanju, što jasno proizilazi kako iz samog zahteva Ruske stranke, tako i iz presude Upravnog suda, objašnjeno je u saopštenju koje je je potpisao predsedavajući izborne komisije grada Šapca Boris Tumenko.

Mačvanski Info

Akcebet
- Restbet - Trendbet