Zelenovićeva „bicikl šarada“ za danskog ambasadora, a krije da Šabac uopšte nema biciklističke staze, osim jedne, sulude, u kojoj je nedavno biciklistu pregazio auto!?

Da je “Evropejac“ koji sve više usvaja moderne manire hteo je da pokaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović koji je danas ugostio ambasadora Kraljevine Danske Andersa Kristijana Hogarda, vozikajući se sa svojom svitom biciklom zajedno sa predstavnicima ambasade.

Hteo je nesretni Zelenović da impresionira gosta i pokaže mu, kako je Šabac moderan grad, da se ovde ljudi kao sav normalan svet vozikaju po gradu biciklima. Poveo je svog gosta do Save kroz ulicu Kralja Aleksandra, koja je jedna od retkih koja ima biciklističku stazu . Ta ulica ima par stotina metara, saobraćaj za automobile je jednosmeran ,a za bicikliste dvosmeran, što zbunjuje bicikliste . Tu je nedavno život izgubio čovek, kojeg je pogazio auto, jer niko nije znao pravila ovog čudnog izuma Zelenovića i njegovih saradnika. Biciklista koji je poginuo nije znao da li da ide levom ili desnom biciklističkom trakom.
Zelenović se na biciklu vozikao kroz grad sa gostom, ali, da visoka zvanica ne daj bože ne bi stradala, morao je da zatvori saobraćaj, jer do Dunjiža kuće, gde ga je sa tvrđave doveo, nema biciklističke staze. Ali, ko te pita, samo vozi i pokaži kobajagi evropske manire. Još jedna ulica koja ima biciklističku stazu je kraj Masrikove ulice, do naselja Čavić. Ali i tu nema pravila, jer je pešačka staza podeljena sa pešačkom, pa biciklisti i pešaci se često sudaraju, ne znajući kuda ko treba da ide. Da li levom ili desnom stranom.

A Šabac je nekada bio pravi biciklistički grad. Počev od centralne Karađorđeve, pa Pop Lukine, do „Zorke“ išla je nepregledna kolona radnika ovog giganta. Bicikl je bio najomiljenije prevozno sredstvo Šapčana. Biciklom se išlo na pijacu, na posao, od sela do sela. Bicikl nije bio sam sredstvo za rekreaciju, već osnovno sredstvo za prevoz.Biciklom se ne paradira, već ide na posao, tako se gradovi ne zagađuju, već dišu. A zato su ulice prilagođene biciklistima koji imaju svoje sigurne i pregledne biciklističke staze. Ne vozi se bicikl samo da se gostu pokaže kako smo Evropejci. A danas se biciklom kroz Šabac ne može gotovo nikuda. Nema staza, a kažnjavanje biciklista je postala omiljena zabava komunalnih policajaca po Šapcu. Kada se neko usudi da krene biciklom, čeka ga zaseda policajaca. Nedavno je naš sugrađanin samo što je seo na bicikl i krenuo od svoje kuće do grada, platio kaznu od 5000 dinara.

Naš Zelenović , što rekli seljaci iz Pocerine, počeo je odnedavno da „goni točak.“Sviđa mu se ta disciplina, i novi imidž nekakvog „političkog bicikliste“.To su oni što pred ljudima sa većim pozicijama, saginju glavu do zemlje, ali zato niže od sebe , gaze bez milosti. „Don Dušana“ sluša ko da mu je rod rođeni. Ali zato svoje potčinjene gazi nemilosrdno, kako bi nadoknadio svu poniznost koju ispoljava prema svom stvoritelju.
Odveo Zelenović svog gosta da se pohvali gradskim trgom, koji je renovirao 2015. Hvalio se Nebojša kao da je napravio celo naselje zgrada ili otvorio neku fabriku, kako je to važno za Šabac. Kao autori pohvalili su se Ksenija Lukić arhitekta, Bojan Alimpić i Igor Marsenić . Naširoko objašnjavali šta su hteli, kakav izraz i poruku da pošalju. To je koštalo 500. 000 evra. A onda su na društvenim mrežama osvanuli komentari da je to bleda kopija trga u Kopenhagenu. I da sramota bude veća, na tom istom trgu Zelenović je okačio fotografije sa slikama iz svetskih i evropskih prestonica, a na njima i trg u Kopenhagenu, kojeg su autori „prepisali“.
– Koji fušeraj, jevtini materijali, dunstersko izvođenje.Ova sprdnja ima da se raspadne do izbora – komentarisali su Šapčani tekstove u novinama povodom otvaranja trga.
Pre pet godina Zelenović je tvrdio da je reč o originalnoj ideji, sada je odveo ambasadora Danske da mu se umili i pokaže da su iskopirali Kopenhagen. Koliko li su samo para „zdipili “ pomenuti autori za ovaj plagijat?