ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ŠABAC OBELEŽIO SVOJ JUBILEJ

Zavod za javno zdravlje Šabac svečanom akademijom obeležio je sto godina postojanja. Povodom jednog veka čuvara zdravlja, dodeljene su zahvalnice za poseban doprinos pojedincima i ustanovama. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je to veliki dan za Šabac jer jedna od najbitnijih javno-zdravstvenih ustanova obeležava značajan jubilej, 100 godina od osnivanja.

,,Zavod za javno zdravlje je od samog početka pandemije izazvane koronavirusom uključen u uspostavljanje, praćenje i nadzor protivepidemijskih mera, uspostavljanje sistema testiranja, kao i obrade uzoraka. Posebno, dodatno angažovanje Zavoda, usmereno je u, pokazalo se, veoma značajnu borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija koje su čest pratilac vanrednih situacija poput ove današnje. U trenutku kada smo suočeni sa pandemijom, iskreno smo zahvalni svima koji neumorno rade na suzbijanju i borbi protiv koronavirusa. Uloga Zavoda u procesu organizacije vakcinacije građana kao jedinog pouzdanog načina za borbu protiv koronavirusa, u tom pogledu je od izuzetnog značaja. Zaposleni u Zavodu čitav vek čuvaju zdravlje naših sugrađana. Bore se za zdrav vazduh, zdravu vodu, hranu, bore se protiv zaraznih bolesti, bore se za zdrav život svih nas”, kazao je gradonačelnik Pajić i dodao da u godini velikog jubileja za ovu ustanovu, ali i velikih izazova, želi da zaposlene u ovoj ustanovi, na čelu sa direktorom dr Brankom Vujkovićem, javno pohvali i ohrabri da nastave posvećeno da obavljaju sve svoje radne zadatke, kao i do sada što su činili.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković zahvalio se svim prisutnim gostima i istakao da se ova ustanova sto godina bori da sačuva zdravlje i unapredi zdravstvenu zaštitu na teritoriji Mačvanskog okruga.

,,U poslednje dve godine mnogi koji nisu znali čime se Zavod za javno zdravlje bavi, saznali su šta se to radi u zgradi u ulici Jovana Cvijića broj 1 i sa koliko odgovornosti i posvećenosti se svi zaposleni bore za zdravlje svih građana Mačvanskog okruga. Zavod za javno zdravlje uvek je delio sudbinu svog naroda i od početka svih vrsta pandemija, malarije, difterije, i drugih zaraznih bolesti koje su pobeđene vakcinacijom. Skoro dve godine borimo se sa pandemijom kovida 19. Jako je važno da smo svi zajedno poslali jednu bitnu poruku sa ovog skupa. Samo zajedništvom možemo pobediti pandemiju, zajedništvom između lokalnih samouprava, države, Zavoda za javno zdravlje, svih zdravstvenih institucija na teritoriji okruga i građana. Nama je važno da građani slušaju preporuku struke, jako je važno da svi zajedno stanemo na jedan front, da pobedimo pandemiju i da budemo spremni za sve druge izazove koji su pred nama. Naravno, sto godina obavezuje da i u narednih sto godina još kvalitetnije, još požrtvovanije i odgovornije pristupimo borbi protiv zaraznih bolesti, ali i protiv svih drugih bolesti koje ugrožavaju zdravlje stanovnika Mačvanskog okruga”, istakao je dr Vujković.