Zagarantovana budućnost građana Podrinja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će izgradnjom fabrike automobilskih sedišta „Adient“ u Loznici, za koju su danas počeli radovi, biti obezbeđena budućnost za 1.500 porodica, ali da će oživeti i sam grad i celo Podrinje.

„Ovo je danas ubedljivo najvažnija vest za našu zemlju. Lepa vest. Posle decenija propadanja Podrinja mi u dva meseca postavljamo kamen temeljac za drugu fabriku“, naglasio je Vučić.

Zahvalio je Adientu što je izabrao da u Loznici gradi novu fabriku i istakao da ih je upravo država molila za to i da je ta kompanija smatrala da je upravo to najbolje mesto zbog vrednih i dobrih ljudi koji znaju šta je vernost i odanost kompaniji koja im je pruža posao.

Vučić je naglasio da je Adient do sada zaposlio 410 ljudi, a da ima obavezu do kraja 2020. godine da zaposli ukupno 1.500 ljudi, kao i da ih je molio da ubrzaju radove kako bi ti radnici bili što pre zaposleni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na izgradnji fabrike Adient. Izvor: Tanjug
Istakao je da će 1.500 porodica imati zagarantovanu budućnost i da će grad Loznica oživeti pošto će imati više novca za ulaganja u razvoj infrastrukture.

„To će Loznici dati mnogo više novca i prilika u budućnosti“, istakao je Vučić.

Kazao je da je Adient izabrao našu zemlju da pravi fabriku iako je u konkurenciji osam zemalja i izrazio očekivanje da ta investicija neće biti kraj njihovog ulaganja u našu zemlju.

Vučić je istakao da je pomoć države za tu investiciju velika i da se meri milionima evra, kao i da će ta fabrika pomoći da se privuku i drugi investitori i zato pozvao građane koji će tu raditi da najbolje rade svoj posao.


Istakao je da uskoro kreće i izgradnja auto-puta odnosno brze saobraćajnice Ruma – Šabac i Šabac – Loznica i da će to mnogo olakšati građanima tog dela Srbije.

Vučić je zahvalio građanima što su podržali državu i doprineli razvoju zemlje i naglasio da ništa država ne bi mogla da uradi bez njihove podrške.

Predsednik je kazao da će se ulagati više novca i u razvoj turizma u tom delu Srbije, da će se videti kako da se uredi prostor oko nekadašnje fabrike Viskoze, zatim da se uradi bolnica i drugo.

Važno je da pokazujemo da se i u ovim danima koji nisu tako laki bavimo i onim što je od životnog značaja za Srbiju i život njenih građana, dodao je Vučić.

Vučić je zajedno sa potpredsednikom poslovne jedinice „Adienta“ za Evropu, Bliski istok i Afriku Vladimirom Teplikom i gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem položio vremensku kapsulu koja će biti ugrađena u temelje fabrike.


„Adient“ je američka kompanija koja posluje u 34 zemlje sveta i u više od 230 pogona zapošljava oko 85.000 radnika i godišnje proizvede 25 miliona sedišta.

U pogonu u Loznici će se proizvoditi presvlake za autosedišta, a planirano je da u kasnijoj fazi fabrika proširi proizvodnju i na sedišta za najpoznatije automobilske marke.

Vrednost početne investicije u pogon površine 13.000 kvadratnih metara je više od 20 miliona dolara.

“Adient“ je 27. februara formalno postao vlasnik 4,3 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Šepak, kada su ugovor o uslovima besplatnog ustupanja te parcele potpisali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i zastupnik kompanije Bojan Rajić.

Odluku o ustupanju zemljišta doneli su odbornici Skupštine Loznice 10. februara ove godine pošto je Vlada Srbije prethodno dala saglasnost na nacrt ugovora.

Kompanija „Adient“ je u julu prošle godine u iznajmljenom prostoru u Banji Koviljači otvorila pogon za proizvodnju navlaka za automobilska sedišta u kojem je trenutno zaposleno 409 radnika.

Nije me pogodio izveštaj EK, važnije fabrike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ga nije pogodio Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, dodajući da je za građane Srbije mnogo važnije koliko fabrika otvaramo nego to što će neko od njih da nam drži političke pridike ili što će neki tajkuni da diktiraju šta će da piše u nekom izveštaju.

„Nije me pogodio. Nasekirao sam se zato što se Ana Brnabić nasekirala“, rekao je on novinarima u Loznici na pitanje da li je i njega kao i premijerku pogodio izveštaj Komisije i da li je uopšte moguće, kako se N1 hvali, da su oni pisali taj izveštaj.

Kako kaže, ekonomske rezultate su morali da priznaju jer to potvrđuju i MMF i SB i ne mogu brojke da negiraju, ali da mu se premijerka žalila na ono što se ticalo parlamenta, medija.

„Rekla je – to nije istina. E, Ana, da je to jedini, prvi i poslednji put da nešto nije istina“, rekao je Vučić i dodao da je on tako preživljavao stvari 2014. godine, oko slučaja Tamnava.


„Onda su BIRN, Krik lagali nešto sa Majklom Devenportom oko Tamnave i povlačenja vode. Na kraju smo dali tri puta manje novca nego što je realno koštalo, sekirao sam se, da li to oni hoće da kažu da smo mi ukrali novac, a borite se svaki dan. Ali posle sam naučio da je to njihov posao da rade šta hoće, kako hoće“, kaže Vučić.

Nemoj da se sekiraš uopšte, ti radi, odgovaraš srpskom narodu i građani Srbije će to umeti da prepoznaju, posavetovao je premijerku i dodao je da je za Srbiju mnogo važnije koliko fabrika otvaramo nego to što će neko od njih da nam drži političke pridike ili što će neki tajkuni da diktiraju šta će da piše u nekom izveštaju.

„Mnogo sam srećan što su oni to objavili, da su baš to uzeli i dobili od njih. Ja mislim da je građanima Srbije to najjasnije. Evo ja ništa od toga ne mogu da demantujem. Mnogo sam srećan što su to sami objavili. Samo Ana ne treba da se nervira. To je politika. U politici morate da naučite da ste krivi za sve, i kada niste, i kada to naučite onda ćete lakše da gurate napred“, zaključio je Vučić.

Brinu me međusobni sukobi albanskih lidera u Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zabrinut zbog međusobnih sukoba albanskih lidera u Prištini, jer, kako kaže, kada jedan od njih ode u inostranstvo drugi može da izazove nešto na Kosovu.

Vučić je, u Loznici, upitan kakav je stav Srbije pred sastanak o Zapadnom Balkanu u Parizu pošto Priština neće da ukida takse, rekao je da nije važno sada hoće li biti sastanka ili na koji način će biti održan.

„Ko zna hoće li biti Pariza, u kakvoj formi i na koji način, šta će do tada da se dogodi“, rekao je on i dodao:

„Zabrinut sam zbog međusobnih sukoba albanskih političara. Haradinaj je najavio da ide u Berlin, a drugi može da izazove nešto na Kosovu za to vreme.“

Rekao je i da će Srbija, u svakom slučaju gledati da pomogne našem narodu.

„Naš narod neće biti usamljen, bićemo uz njih, kao što je 99 odsto građana Srbije uz njih, sem onih koji su uvek na strani koja je protiv Srbije. Ti će uvek objašnjavati da su protiv Vučića. Ja nemam problem da su protiv mene, ali imam nešto protiv da su protiv Srbije i svog naroda“, naglasio je Vučić.

Znaćemo da odgovorimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija reagovati na ozbiljan, odgovoran i odlučan način ako dođe do referenduma o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, kao što ga najavljuje Hašim Tači.

Upitan da prokomentariše izjavu Tačija da će Priština, ako EU nastavi sa izolacijom, razmisliti o institucionalnim merama, kao i referendumu o ujedinjenju sa Albanijom, Vučić kaže da je o tome upozorio EU.

„Kada sam molio ljude iz EU da Priština ne donosi takvu platformu koja je protiv dijaloga, rezolucije SB UN i deklaraciju o Srbima kao genocidnom narodu, jer razara dijalog, govorili su mi iz Brisela da do toga neće doći, da oni to neće usvajati. Pre tri dana sam im saopštio što je rekao Tači i ponovili su mi isto – da se to neće dogoditi“, naglasio je Vučić.

Istakao je da će Srbija svakako reagovati, ako do toga dođe.

Izostanak reakcije EU na akte Prištine – kraj međunarodnog prava

Izostanak adekvatne reakcije EU povodom poslednjih poteza Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao „kraj međunarodnog prava“ i dodao da od EU više nema nikakva očekivanja.

„Ne očekujem više ništa. Ako oni nisu reagovali na to što je čovek, Hašim Tači, rekao da se predomislio i da neće da ispunjava Briselski sporazum po pitanju Zajednice srpskih opština koji je sam potpisao, jer su se promenile okolnosti – to je kraj međunarodnog prava. Više međunarodno-pravni ugovori ne znače ništa“, rekao je Vučić novinarima u Loznici.

Što se tiče vladavine prava na Kosovu, Vučić je ironično rekao da je „tamo izgleda najveći problem na severu KiM, dok droge nema na jugu“.

„Gnjilane, Priština, Peć, Prizren, Uroševac, tu droge uopšte nema, tu samo poštenje cveta, na sve strane – to je njihova argumentacija, a vi stanete i… pa šta na to da dodate“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da su pripadnici kosovskih snaga namerno devetoro Srba izubijali kundacima pušaka ili drškama pištolja.

„Onih devetoro Srba koji nikakve veze, čak ni po njihovim rečima nemaju sa krijumčarenjem robe. Sve su ih namerno tukli kundacima u glavu, niko nije dobio udarac rukom ili pendrekom, svi su udarani ili drškom pištolja ili kundakom puške. Neko se pripremao da izubija Srbe“, naveo je Vučić.

Kaže da ga ništa nije toliko povredilo kao broj Srba u Beogradu koji navijaju za albanske ekstremiste koji su tukli Srbe, objašnjavajući „kako su to sve kriminalci“.

„Jeziva kampanja kriminalizacije našeg naroda koji su podstakli stranci i pojedine agenture koje su prihvatili određeni politički centri moći u samom Beogradu je tako zastrašujuća i direktno uperena protiv vitalnih interesa i opstanka našeg narod“, naglasio je predsednik.