Za Bogojavljenski krst na Zvorničkom jezeru plivalo 30 vernika

Pobednik plivanja za Časni krst u Malom Zvorniku, održanog po 15. put na Zvorničkom jezeru, povodom velikog pravoslavnog praznika Bogojavljenja, je Darko Živanović (26), ugostitelj iz Malog Zvornika.

Po izlasku iz vode, Živanović je novinarima rekao da je ovo bilo njegovo prvo plivanje za Bogojavljenski krst i da je osećaj poseban, napomenuvši da je nedavno kršten.

Na ime nagrade on je dobio Časni krst u trajno vlasništvo, dar Stolarsko – zanatske radnje „Beli Bor“ iz Ljubovije.

Prigodne nagrade i pokloni uručeni su i ostalim učesnicima plivanja.

Na tradicionalnoj manifestaciji ovog puta bilo je 30 plivača iz više gradova Srbije i Bosne i Hercegovine.

Osim iz Malog Zvornika i Zvornika, učestvovali su takmičari iz Čačka, Beograda, Loznice, Banje Koviljače, Tršića, Bijeljine i Tuzle.

Među plivačima bila je i jedna devojka, Tanja Erdelić (23), iz Zvornika, prošlogodišnja pobednica plivanja za Časni krst u Foči, koja je po izlasku iz vode prokomentarisala da je po drugi put plivala za Bogojavljenski krst i da bi sigurno pobedila da se takmičila u ženskoj konkurenciji.

Najstariji ovogodišnji učesnik bogojavljenskog plivanja u Malom Zvorniku imao je 47 godina, a najmlađi 15 godina.

                Manifestaciju je organizovala Uprava parohije malozvorničke u saradnji sa lokalnom samoupravom i Turističkom organizacijom opštine Mali Zvornik.

                Pozdravivši učesnike u ime organizatora, zamenik predsednika opštine Mali Zvornik, Milisav Despotović, čestitao je praznik vernicima i zahvalio okupljenima što su došli da podrže tradicionalni događaj upriličen u slavu Isusa Hrista.

                Takmičari su i ovog puta do krsta plivali na stazi dugoj 33 metra, u čast i spomen na godine Hristovog života na zemlji, od rođenja do stradanja, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.

                Na startu takmičenja priređen je prigodan kulturno – umetnički program, u izvođenju članova Folklorne sekcije Biblioteke „17. septembar“ iz Malog Zvornika.

Pre priredbe i plivanja, od crkve Sabora svih Srba svetitelja u Malom Zvorniku do plaže Ponton, na kojoj se tradicionalno održava bogojavljensko plivanje, upriličena je litija, uz učešće više sveštenika i velikog broja vernika.

                Plivanje za Bogojavljenski krst u Malom Zvorniku po prvi put održano je bez protojereja Milete Tovarovića, inicijatora i pokretača ove manifestacije, koji je nažalost preminuo novembra 2021. godine.

„Lotel Media Group“ Loznica/Ljiljana Ristanović