Za 10 godina 5.500 manje dece u Mačvanskom okrugu, broj đaka opada, mladi i dalje odlaze

Sve je manje đaka u klupama. U dva grada u Eparhiji šabačkoj SPC, Šapcu i Loznici, kao i u šest opština – Krupnju, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Bogatiću, Koceljevi i Vladimircima, na početku ove godine, u srednjim i osnovnim školama, bilo je 31.450 učenika. Pre deset godina, bilo ih je 37.100.

Ovo ističe protojerej stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC, ističući da je broj đaka počeo da pada 2011. godine.

To svedoči o vremenima kada su ovi mladi ljudi dolazili na svet, a posledice osećamo danas, uz ove neslavne i zabrinjavajuće podatke – kaže naš sagovornik. – Najteže je stanje u mojoj Azbukovici, u ljubovijskom kraju, gde je lane rođeno samo 85 dece, a umrlo je 210 ljudi. U mom rodnom selu, Gornjoj Orovici, gde je škola zatvorena pre šest godina, prošle godine rođena je samo jedna beba.

Situacija u većim sredinama, poput Šapca i Loznice je bolja, ali je evidentno da i iz tih sredina već godinama odlaze ljudi. Sve to se odražava i na broj đaka. Vilotić ističe da je samo u Ljuboviji, u godini iza nas, odjavljeno i verovatno zauvek otišlo 950 Azbukovčana!

Imajući u vidu ove činjenice, ne samo kroz brojke, od srca treba da pozdravimo akciju grada Loznice, koju je pokrenuo njen gradonačelnik Vidoje Petrović, koji je ponudio posao mladim, stručnim i obrazovanim ljudima da bi se vratili u Loznicu. Što se ne bismo i vratili i mi stariji koji smo davno otišli, a možemo zavičaju da pomognemo – kaže književnik, rodom i Jadra, Janko Vujinović, koji više od pola veka živi u Beogradu. – Mislim da će Loznica uspeti da spovede ovu akciju, jer za to ima sve više i dobre volje, ali i realnih pretpostavki. Uskoro, samo u dve strane firme, posao će da dobije oko 2.000 ljudi, uglavnom mladih.

Mačvanski Info / Novosti.rs / Foto: P. Milošević

Akcebet
- Restbet - Trendbet