Vuk “Katar” Jeremić je u ozbiljnim metodološkim problemima, kad veruje da je predsedničke izbore izgubio zbog “botova”, a ne zato što ga nisu hteli građani Srbije!?

U tu svrhu, ( sigurno ne za mali honorar!?) doveo je u Beograd  poraženog demokratu iz SAD, da šačici okupljenih u superluksuznoj Sali, ponovi njegove teze: “Botovi su za sve krivi, što je pobedio Tramp u SAD,  a u Srbiji Vučić”!?

Vuk “Katar” Jeremić,  kao u onoj narodnoj “carevo novo odelo”, nikako da shvati da uzroke svoga političkog totalnog fijaska na predsedničkim izborima u Srbiji treba da traži u narodu, a ne u “nekakvim botovima” koji su eto, promenili izbornu volju građana Srbije, otprilike baš kao što se desilo, kasnije i na američkim predsedničkim izborima!?

U svojoj paranoji i elementarnom nepoznavanju srpske višepartijske političke scene kao posebnog  odeljka iz predmeta “politika kulture” koja se doduše pod nekim drugim imenom izučava na beogradskom FPN-u, Vuk Jeremić ide dalje, pa iz netačne premise izvlači baš pametan zaključak, da su upravo “ti botovi” rešili ishod izbora u Srbiji, još 2012.godine, jasno aludirajući na ulazak SNS-a i Vučića u vladu Srbije!?

Znači botovi su krivi zato što Vuk Jeremić danas nije predsednik Srbije, zato što njegova, tada još neregistrovana stranka nije osvojila vlast, makar u Beogradu…A, možda su neki drugi, “svetski botovi” krivi zato što nije postao Generalni sekretar UN!?

Da se čovek prekrsti levom i desnom. Vuče, da li tvoja familija, komšije i celo očevo selo uopšte zna šta su to “botovi”? Da li je 2012.godine iko u tom selu, a vala i u selima širom Srbije, pa i u nekim manjim gradovima, iko stariji od 40 godina imao kompjuter u kući i posebno da sa njime lovi “botove” i njihove vesti? Ili su im možda “botovi” dolazili u Dnevnik, onaj na RTS-u u pola osam, a  čak možda i u snove?

 

 

Vuk Jeremić opet pravi lažni alibi, pokušavajući  bar svojim uvaženim gostima seanse sa američkim plaćenim lobistom ( a među njima smo videli i bivšeg Tadićevog premijera, čika Mirka Cvetkovića!) da po ko zna koji put objasni da su, eto “botovi” krivi što oni iz Čačka, Milanovca, Kruševca, Kragujevca nisu glasali za njega!?! Nema veze što isti ti građani i ne znaju značenje pojma “bot”, bitno je da su locirani krivci…

U tu svrhu, Vuk Jeremić je ( sigurno ne za mali honorar) doveo poraženog demokratu iz SAD, da opet šačici okupljenih istomišljenika u superluksuznoj Sali, ponovi Vukove teze: “Botovi su za sve krivi, što je u SAD pobedio Tramp, a u Srbiji Vučić”!?

Kako je na Zapadu novac svetinja, ko plati taj i dobija sve što želi. Samo je bitna visina honorara, pa tako i uvaženom gostu, predsedniku  The Rendon Group, Džonu Rendonu, uopšte nije bio problem da priča sve ono što je želeo da čuje njegov domaćin kešaroš, Vuk Jeremić!?

I tako je Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao, pre tri dana, tobože, panel diskusiju pod nazivom „Demokratija u doba botova i nestabilnosti – Sumrak ili evolucija?“.

Da bi, zbog okupljenih slušalaca, “čorba bila gušća”, predstavljajući  Rendona, Jeremić ga  je toliko  nahvalio, kao da mu je “rođ najrođeniji”! Kako  je jedan od najuticajnih političkih analitičara današnjice, profesor na dva prestižna univerziteta Harvard i Berkli i nekadašnji politički direktor američke Demokratske stranke.

E, u tom grmu je “ležao zec sve vreme”. Vuk Jeremić još od vremena kada je kao besposličar tumarao ulicama Vašingtona, posle poraza demokratskog kandidata na predsedničkim izborima daleke 2005.godine, ne može da se istrgne iz krila ove američke stranke!?

Panel diskusija otvorena je temom ekspanzije lažnih vesti i botova i njihovim uticajem na demokratiju.

Jeremić je na samom početku ukazao da su Srbiji lažne vesti i botovi u punoj meri prisutni već šest godina, dok su u Americi ekspanziju doživeli tek 2016. godine, tokom poslednje kampanje za predsedničke izbore. On je postavio pitanje kakav je uticaj ovih fenomena na demokratiju i postoji li efikasan odgovor na “poplavu” lažnih vesti.

Prema rečima Džona Rendona lažne vesti i botovi kao instrument za širenje takvih vesti u velikoj meri su promenili javni diskurs ne samo tokom izborne kampanje u SAD već i tokom Bregzita i dodao da, bez obzira na milione uloženih dolara, dve najveće partije u SAD nisu našle adekvatan odgovor na ova pitanja.

„Sa takvim pojavama se ponašate kao sa asteroidom koji ide ka vama. Ako ga uočite na vreme imate šanse da ga pogodite i skrenete ga sa pravca. Problem je u tome što takva pojava nije na vreme uočena, a kad je već bila tu bilo je prekasno i preskupo da se odreaguje“.

On je dodao da je jedini način da se društvo odbrani od napada „botova“ odnosno organizovanih pokušaja političkih organizacija da menjaju javni diskurs na ovakav način – transparentnost.

Znači, ako Vuk Jeremić osvoji “botove”, eto ga na vlasti?! “Siroma čovek, rekli bi njegovi zemljaci  Čačani, “opet je zaboravio da mi glasamo, a ne neki, kako kažete da se zovu, botovi”!?

P.J. / embargo.rs