Vučić obišao Krupanj: Put će biti završen za četiri nedelje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi poplavljena područja na teritoriji Krupnja, Lučana, Guče, Kraljeva, Sirče i Trstenika.

Predsednik Vučić obišao je jutros poplavljeno selo Banjevac kod Krupnja, zaseok Mamići, u kojem se zbog obilnih padavina, izlila reka Bogoštica i uništila zasade malina i dvorišta domaćinstava.

– Onoliko koliko možemo trudićemo se da napravimo puteve svuda, da ljudi mogu da dođu u Krupanj, ali da i vi možete da izađete ka drugim mestima. Pokušaćemo da od Mačkovog kamena, mesta za koje mnogi ne znaju šta predstavlja, da napravimo mesta na koja će da dolaze srpski đaci. Ulagali smo mnogo novca u Krupanj, zato sam srećan što se videlo koliko je btino da se ulaže u rečna korita, sada smo videli šta su nam slabe tačke i radićemo na tome. Renoviraćemo i ovu školu i napraviti planinarski dom – istakao je Vučić ovom prilikom.

„Putevi će biti gotovi za četiri nedelje“

Na lokaciji koju je obišao predsednik Vučić u toku su radovi na sanaciji kolovozne konstrukcije oštećene prilikom poplav, a kako navode radnici koji izvode radove, radi se proširenje kolovozne konstrukcije i ojačavanje nasipa oko reke što je, prema njihovim rečima, preduslov za asfaltiranje kolovoza.

Predsednik je ovom prilikom istakao kako će nastojati da sve probleme reši sam i da ne želi da opterećuje narod.

– Gledaću da Srbija ne gubi ništa, već da ima samo napredak i ulaganja – rekao je Vučić.

Ovom prilikom predsedik je istakao kako je bitno sanirati put i istakao : „Put će biti završen za četiri nedelje“

Vučića su u Mamićima dočekali predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović i meštani.

Vučić je u 8.30 stigao u Krupnj gde je obišao poplavljeno selo Banjevac (zaselak Mamići), a zatim i novoizgrađeni most na putu Ljubovija – Krupanj (Kržava b.b).

Obilazak Lučana

Nakon toga, on se uputio ka Lučanima, još jednom od naselja koje su nedavno pogodile poplave. To naselje i poplavljenu pekaru „Maksimil“ su zajedno sa predsednikom obišli i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović, koji je rekao da je u ovom mestu poplavljen 231 objekat, više od 300 kilometara nekategorisanih puteva, kao i puteva prvog i drugog reda. Takođe, oštećeno je i 20 mostova.

– Posle poplava na tom području su proradila i klizišta na oko 30 lokacija. Trenutno ima šest klizišta, a ostala su sanirana, a još uvek 24 kuće nisu useljive – naveo je Dolović.

Vlasnica pekare „Maksimil“ u naselju Đerać u Lučanima Mira Matijević kaže da je za samo 10 minuta ceo zaseok poplavljen, a da je voda u pekari sve uništila dostižući visinu od skoro dva metra.

– Morali smo da izađemo, nijednu mašinu nismo uspeli da sačuvamo. Ništa nam nije ostalo – kaže Mijatović, istakavši da se meštani tog naselja već dvadeset godina bore sa poplavama.

Dodaje da još uvek otplaćuje kredit koji je 2014. godina podigla kako bi sanirali štetu od poplava koje su tada pogodile Lučane.

Vučić je poručio da će država pomoći poplavljenu pekaru „Maksimil“, kao i da će za mesec dana doći da se uveri da li je sve završeno i da li pekara radi. Vučić je u razgovoru sa vlasnicima pekare rekao da ne brinu i od njih dobio informaciju da šteta u pekari iznosi oko tri miliona dinara.

– Nemoj da plačeš, to za državu nije veliki novac, a ova pekara je važna za vaše mesto – kazao je Vučić.

Problem „zbog inaćenja“

Obilazeći ovo mesto, predsednik Srbije rekao je da da bedem zaštitio industrijsku zonu u Lučanima, i da je „samo 180 metara je bilo problematično“. 
– Posledice poplava su mnogo manje, sa desne strane Bjelice ništa nije pipnuto ni ceo industrijski deo. Zbog našeg inaćenja i prirode, 180 metara ostalo je nepokriveno, ali sad ćemo to da rešimo na ovaj ili onaj način. Konačno i zauvek da se Bjelica ne izliva više nikada – naveo je predsednik Srbije.

On je kazao da „ćemo pronaći novac da pomognemo ljudima“, kojima je poručio da ne treba da brinu. Kazao je i da je bio devet puta u Lučanima, i da će ponovo doći.

On je najavio da će poplavljeno naselje Đerać u opštini Lučani u narednih 10 dana dobiti pomoć, kao i da će biti zaštićeno i poslednjih 180 metara bedema, kako se poplave više ne bi ponavljale u tom kraju. Takođe, najavio je da će u roku od šest meseci nove stambene objekte dobiti porodice čije su kuće potpuno uništene u poplavama.

– U roku od šest meseci će to biti rešeno za ove ljude. Očekujem da za mesec i po dana krenu radovi i da za 40 do 50 dana dodjem i vidim da se uveliko radi. A, pre zime mora sve da bude gotovo – poručio je Vučić.

„Da se reši bedem“

On je direktoru „Srbijavoda“ Goranu Puzoviću rekao da preostalih 180 metara bedema mora da se reši, i da ga ne interesuje ko se sve buni, kao i da to mora da se uradi da taj kraj ne bi opet bio poplavljen.

– Imaćete bolje puteve za mesec dana, sve mostove sanirane, sve popravljeno – najavio je on.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da trenutno to ministarstvo radi procenu štete i da će program pomoći biti gotov za nedelju dana, a da će sve biti realizovano za najviše mesec dana. Vučić je dodao da je šteta, ipak, mnogo manja nego 2014, kada su poplave teško pogodile to područje.

U obraćanju građanima, predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što su posledice poplava u Lučanima bile manje zahvaljujući onome što je država uradila.

Rekao je da je mnogo teško videti suze ljudi, ali je za državu ovaj put mnogo manji posao nego 2014., iako je mnogo kiše palo za kratko vreme, čak 60 do 80 litara po kvadratu. Kazao je i da će premijerka Srbije Ana Brnabić doći u Lučane za 10-12 dana da vidi dokle su stigli radovi na obnovi.

Osim pekare „Maksimil“, Vučić je obišao i bedem u naselju Krstac, dok će u Guči u podne obići poplavljenu srednju školu „Dragačevo“.

Vučić će u Kraljevu posetiti preduzeće „Radijator“, u Ulici Živojina Lazića Solunca br. 6.

Zatim će obići poplavljeno područje u naselju Sirča i u Trsteniku poplavljeno naselja Gornji Ribnik i poplavlene kuće porodice Maksić (Gornji Ribnik).