Vri u komunalnom Šapca: Tužioče, šta čekaš? Pronađite falsifikatore izveštaja o povredi sinovca Ljube Aličića!!!

Ko je  i zbog čega hteo da zataška slučaj povrede radnika Dejana Aličića(26), koji je pre nekoliko dana ispao iz kabine djubretarca u pokretu i samo pukom srećom ostao živ? I zbog čega? 

On,  što je još bitnije i važnije u ovom slučaju, je činjenica da je neko policiji poturio radnike sa unapred pripremljenom pričom, kako niko nije ispao iz kabine kamiona, već se pomenuti radnik povredio prilikom pražnjenja kontejnera na nekom sasvim drugom mestu? Zbog čega se krila istina od javnosti i istražnih organa i da li je i policija  bila saučesnik u izvršenju krivičnog dela prikrivanja nezgode na radnom mestu? I za ovo delo je zaprećena kazna robije…

Odavno su radnici JKP „Stari Grad“ iz Šapca u nemilosti rukovodstva ovog javnog preduzeća. Stalni pritisci i prisiljavanje da rade prekovremeno za iste pare, nedavanje solidarne pomoći, veoma loši uslovi rada zbog kojih su povređivanja na radu postala sve učestalija, postali su svakodnevnica u ovom kolektivu. Šta tek reći o poslovanju, u kome se više ne zna ko im sve duguje za odvoženje smeća, jer po, istina nezvaničnim informacijama, fakture nestaju iz dokumentacije poput „ lastinog repa“. Zbog svega rečenog štrajkovi su postali jedino sredstvo borbe i pisanje medija o problemima  radnika koji su bukvalno na rubu egzistencije.

Danas, posle našeg pisanja o tome kako se stvarno desila nedavna nesreća, u JKP „Stari Grad“ je proključalo! Nezvanično, Žoja Vuletić, šef odborničke grupe vladajuće koalicije u Skupštini Šapca, kome je ovo javno preduzeće „ pripalo po koalicionom dogovoru, da njegovi kadrovi njime rukovode i rade šta hoće“, zakazao je hitnu sednicu iza zatvorenih vrata, ne samo za javnost nego i za rukovodioce sindikata!? Nepoželjan je bio za Žoju Vuletića i predsednik sindikata, Siniša Djakovac? Verovatno, da ne bi lično čuo ono što se među radnicima uveliko priča,  kako je navodno Žoja Vuletić izdiktirao Snežani Djokić i sestriću Miroslavu Maksimoviću, šta da napišu u izveštaju i kako da prijave povredu radnika?! Posao im je olakšala činjenica, da je „njihov čovek“ Miloš Vićentić, iako nema potrebnu stručnu spremu, referent zaštite na radu, pa se sumnja da je upravo on popunio „falš povrednu listu“? Ozlojeđeni i ojađeni radnici tvrde i to, da su u njihovoj firmi upravo napredovali samo oni radnici koji su lupali vozila, pričinjavali ozbiljne štete firmi i za to nisu nikada odgovarali, niti štetu nadoknadili?!  

Panika je velika, jer je provaljena od ranije pripremljena priča o povredi radnika. U celu priču se upetljala i policija, koja je očigledno traljavo odradila ovaj slučaj, po svemu sudeći verujući samo onome što su „pripremljeni radnici rekli u policiji“, a da ništa od toga nisu proveravali na licu mesta. Posebno je čudno, da policija konačno nije ušla u ovaj kolektiv da utvrdi gde se kobnog jutra zaista nalazio kamion djubretarac, u vreme povredjivanja radnika. 

Nezvanično se već priča, da policiju „ Žoja po cenu života neće pustiti unutar firme“, jer bi mogli da pronađu „hiljadu i jednu nezakonitost poslovanja“, što bi sigurno neke koštala i robije? Verovali su da će sve proći sa usmenom  opomenom radniku, njegovom ocu i stricu, da ako ikome kažu istinu ovoga – slučaja automatski će svi dobiti otkaze!? A, to im je kora hleba kojom hrane brojne porodice…

U takvoj situaciji, prirodno je da svi ćute, javno se ne oglašavaju, ali u sebi se naslađuju činjenicom, da je ipak javnost doznala istinu ovoga slučaja. 

Sindikat komunalaca u svemu ovome vidi samo još jedan truli gaf svoga rukovodstva i dokaz da se ništa nije promenilo dolaskom novog direktora. Naprotiv, sve je gore i gore. Zato svi sa nestrpljenjem čekaju da konačno istražni organi uđu u ovo javno preduzeće, koje je godinama bila za njih zabranjena zona. Bruka sa sakrivanjem povrede svoga kolege, veruju, je poslednji trenutak da bar nadležno  tužilaštvo odradi ono zašta ih država plaća, ako se već lokalna policija „ pravi blesava“! 

Izvor: E.E. / Embargo