Video nadzorom do unapređenja bezbednosti saobraćaja

Potpisivanju Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji u korišćenju sistema za automatsku detekciju prekršaja u oblasti bezbednosti saobraćaja, između Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Opštine Mali Zvornik, koje je upriličeno 5. januara u sali Opštinskog veća, prisustvovali su: zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije u Direkciji policije Boban Milinković, sa saradnikom iz Odseka za posebne vidove kontrole saobraćaja i saobraćajna obezbeđenja, načelnik Policijske uprave Šabac Aleksandar Vilotijević – potpisnik Ugovora, načelnik Odeljenja saobraćajne policije (OSP) Šabac Zoran Selenić, načelnik policijske stanice Mali Zvornik Radenko Petrović i komandir Nebojša Gošnjić, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić i savetnik u Odeljenju za finansije, opštu upravu i društvene delatnosti Opštinske uprave Mali Zvornik Mladen Perić.

Pukovnik Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije u Direkciji policije, u odsustvu načelnika Uprave saobraćajne policije Slaviše Lakićevića, zahvalio se opštini Mali Zvornik na dosadašnjoj saradnji ka uspostavljanju sistema za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja.

„Pre svega, automatska detekcija prekoračenja dozvoljene brzine kretanja je izuzetno značajna, iz prostog razloga što je preovlađujući faktor nastanka najtežih saobraćajnih nezgoda. Svake godine na našim putevima strada veliki broj lica.

Tamo gde su postavljeni uređaji za automatsku detekciju imamo značajno smanjenje prekršaja prekoračenja brzine, a samim tim i smanjenje broja nezgoda.

Po pravilu, najteže nezgode se ne dešavaju u zonama gde je ova oprema postavljena.

Lokacija na kojoj je postavljen uređaj je sasvim opravdana, imajući u vidu pešačke tokove, autobusku stanicu, a imali smo u vidu da tu prolazi značajan tranzitni saobraćaj, da postoje vozači koji kasno shvataju da treba da smanje brzinu, a primetno je da svi uspore kada uoče opremu za automatsku detekciju.

Prvenstveno, ovakvi uređaji preventivno deluju, a za nesavesne vozače koji prekorače brzinu slede sankcije. Nadam se da je ovo samo prvi od uređaja za automatsku detekciju na području opštine Mali Zvornik i da ćemo ih u bliskoj budućnosti postaviti još nekoliko, na onim lokacijama koje su najugroženije”.

Prema rečima predsednika opštine Mali Zvornik, Zorana Jevtića, lokalna samouprava je, sa ciljem poboljšanja bezbednosti saobraćaja i efikasnosti rada Policijske stanice Mali Zvornik, investirala oko šest miliona dinara.

„Ovo je primer dobre prakse u izuzetnoj saradnji opštine sa MUP i Policijskom upravom Šabac. U prethodnom periodu mi smo investirali u nabavku dva policijska vozila, a očekuje nas još jedna javna nabavka za donaciju novog automobila za Policijsku stanicu Mali Zvornik.

Video nadzor je prvenstveno namenjen poboljšanju bezbednosti naših građana, naših mališana, u blizini autobuske stanice, budući da magistralni put prolazi kroz centar Malog Zvornika.

Sada očekujemo da će problemi neprilagođene brzine u naseljenom mestu, tokom tranzita, postati prošlost.

Mimo toga, opština je video nadzorom, u prošloj godini, pokrila područje od Hidroelektrane „Zvornik” do Starog mosta, kako bismo pratili i kretanje migranata, a po tom projektu predviđena je nabavka još nekoliko kamera.

Zahvaljujem se predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su danas prisustvovali potpisivanju ugovora, imali sluha za probleme lokalne zajednice i prihvatili saradnju, na obostrano zadovoljstvo, koja je važna za bezbednost naših građana i celodnevnu kontrolu saobraćaja”, naglasio je Jevtić.