Velika borba

Jedna od najvećih borbi u Srbiji je svakako borba protiv korupcije. Ove jeseni se navršava pet punih godina od kako je Savet za borbu protiv korupcije Srpske napredne stranke, čiji sam predsednik, krenuo u održavanje redovnih tribina o borbi protiv korupcije i prijema građana koji ukazuju na ovu jednu od najvećih pošasti našeg društva.

Da bi ta borba bila uspešna potrebna je koordinacija rada svih relevantnih državnih institucija i bezbednosnih i obaveštajnih službi, koja je iz godine u godinu sve bolja i efikasnija. Pred nama je jedna velika borba koja godinama traje, ali da bi mogli da se izborimo protiv korupcije potrebna je još veća podrška građana i medija. Samo zajedno možemo da suzbijemo jednu od najvećih pošasti, zala, savremenog srpskog društva, a to je korupcija.

Članovi Saveta za borbu protiv korupcije SNS su prethodnih godina obišli skoro sve gradove i opštine u Srbiji kako bi se građanima prezentovalo šta rade institucije Republike Srbije u borbi protiv korupcije, kako MUP i Ministarstvo pravde tako i Kordinaciono telo Vlade Srbije koje je zaduženo za borbu protiv korupcije i primenu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Na taj način su se građani i edukovali kako mogu da pomognu u toj borbi.

Svakodnevne istrage, koje često rezultiraju hapšenjima i velikih i malih „igrača“ koji su se ogrešili o zakone najbolje svedoči o ozbiljnosti borbe protiv korupcije. Građani shvataju da je to veliko zlo, koje razara tkivo Srbije, odnosno da je promenjen odnos prema toj pošasti i da je bitno drugačiji nego što je bio do 2012. kada je korupcija smatrana normalnom pojavom.

Niko ne bi trebalo da bude medijski linčovan, jer niko nije kriv dok se dokaže suprotno, ali u toj borbi nema zaštićenih. Vlast se obračunava i sa mangupima u svojim redovima.

Moramo još pojačati ovu borbu i svi moraju dati svoj doprinos. Nisam zadovoljan kojom se brzinom sve odvija i zato moramo biti dosta ekspeditivniji.

Ovom prilikom moram da istaknem da je Srbija ovih dana ostala bez jednog od najvećih boraca protiv korupcije, a to je prof. dr Milorad Bejatović. On je bio dugogodišnji član i potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije SNS i jedan od onih koji je nosio tu borbu i hrabro se upuštao u obračun sa onima koji su se ogrešili o zakon i građane Srbije. Govorio je na većini stranačkih tribina i bio jedan od stubova ovog Saveta. Bio je veliki borac.

A u ovoj borbi protiv korupcije uvek su nam bili potrebni veliki borci. Profesor Milorad Bejatović je u toj borbi bio primer i uzor mnogima.
Kao što znate, korupcija koči ekonomski razvoj naše zemlje, narušava napredak i šansu da se sprovedu reforme u Srbiji. Srpska napredna stranka predvođena svojim predsednikom Aleksandrom Vučićem svom snagom se od formiranja stranke bori protiv korupcije.

Pred nama su i dalje dva puta. Jedan put je da se predamo i da dozvolimo da ponovo Srbijom haraju kriminal i korupcija i da se pojedini tajkuni i kriminalci sve više bogate na štetu većine građana. Drugi put je energična borba protiv korupcije predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Naravno da biramo ovaj drugi put.

Hvala svim medijima i građanima koji državnim organima pomažu u ovoj velikoj borbi protiv korupcije i kriminala.

Dr Uglješa Mrdić
18.septembar 2019. godine