VEČERAS U BIBLIOTECI VUKOVOG ZAVIČAJA – O životu i putovanjima na biciklu

Lozničani su večeras u Biblioteci Vukovog zavičaja po drugi put dočekali Snežanu Radojičić, književnicu i nomada, koja na biciklu putuje svetom od 2011. godine, a posle posete Severnoj Koreji napisala je knjigu „Putovanje po zemlji Kim Džong Una“, koju je i predstavila. Kako je napomenula u uvodu ove knjige, nikada nije bila član nijedne partije ili nevladine organizacije, ne zagovara nijedno političko uverenje i ne veruje u društvene sisteme.

– Ne divim se nijednom lideru. Zakleti sam individualac koji je iskoračio iz zone komfora, dobrovoljno postajući autsajder. Putujem u potrazi za dobrotom i lepotom sveta. Jedine granice koje priznajem su zvezdano nebo iznad mene i moralni zakoni u meni. Volim da slažem reči u rečenice i zbog toga pišem. U ovoj knjizi ne pretendujem na otkrivanje istine o Severnoj Koreji. Želim samo da prenesem ono što sam tamo videla, saznala i doživela, kao i da podelim svoja osećanja i razmišljanja. Ništa više od toga – zapisala je na početku knjige autorka.

Snežana Radojičić rođena je u Beogradu, gde je završila Filološki fakultet, ali već osam godina putuje biciklom oko sveta, živeći kao nomad, uglavnom od prodaje svojih knjiga i kirije od stana koji je izdala. Putovanje u Severnu Koreju, a potom i tura po Južnoj Koreji predstavljaju njen oproštaj od azijskog kontinenta, na kome je provela šest godina. Do sada je proputovala kroz više od 40 zemalja i na dva točka prevalila oko 55 hiljada kilometara.

S.P / loznickenovosti.com