Važnost puteva

Jedna od najbitnijih stvari u daljem razvoju naše Srbije i njenom povezivanju sa okolnim državama je izgradnja novih puteva i renoviranje postojećih. Izgradnja puteva je jako bitna i kada je u pitanju dalji privredni razvoj Srbije. Isto je kada je u pitanju i turizam.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija uskoro imati najviše kilometara autoputeva u regionu. Više nego sve države u okruženju. Poslednja deonica autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz našu zemlju u dužini od 26,3 kilometra, u Grdeličkoj klisuri, puštena je u saobraćaj proteklog vikenda.
Autoput je svečano otvorio predsednik Vučić kod mosta Vrla koji je bio osvetljen u bojama srpske zastave, a svečanosti otvaranja autoputa prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, lokalnih samouprava, diplomatskog kora, brojni gosti i građani.
Srbija otvaranjem deonice autoputa u Grdeličkoj klisuri ima povezanu saobraćajnicu od severa do juga, na celoj glavnoj trasi Koridora 10, od Batrovaca na granici sa Hrvatskom do Preševa na granici sa Makedonijom, kao i severni krak od Horgoša ka jugu.
Za sledeći mesec najavljen je početak radova na obnovi autoputa od Sremske Mitrovice do granice sa Hrvatskom. Do kraja ove godine imaćemo više autoputeva nego Hrvatska, a imali smo duplo manje. Imamo mnogo više kilometara autoputa nego susedna Rumunija, koja je članica EU.
Za sve ove uspehe predsednik Vučić zaslužuje čestitke, kao i Vlada Republike Srbije na čelu sa premijerom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade i ministarkom saobraćaja, građevine i urbanizma Zoranom Mihajlović. Velike zasluge i čestitke idu na račun i preduzeća koji su izvodili ili izvode radove, kao i svih majstora i stručnjaka koji rade ogroman posao na svim deonicama naših puteva.
Grade se i dva mosta, oba sa po tri trake, ukupne dužine od 1.581 metar, kojim će se premostiti Sava i Kolubara, na veoma teškom delu.
U junu kreću radovi na obnovi autoputa od hrvatske granice do Sremske Mitrovice, deonici od 25 kilometara. Godinu dana će trajati radovi.
Do kraja godine, a možda i ranije, biće završen put Lajkovac – Ljig. Zatim ostaje još da se završi autoput Ub – Obrenovac i Obrenovac – Surčin, za šta je rok do kraja iduće godine, ali će se završiti pre vremena, jer radovi idu odlično.
Dakle, imaćemo za manje od godinu i po u potpunosti autoput do Čačka, za manje od tri do Požege, a tada ostaje da se još urade deonice Požega – Boljare, i Požega – Kotroman. Za neku godinu Srbija će biti spojena auto-putem sa Crnom Gorom. Gradiće se i krak auto-puta ka Crnoj Gori koji će povezati Arilje, Ivanjicu, Sjenicu i Novi Pazar. To je tih nedostajućih 107 kilometara do Crne Gore i to će biti najskuplja deonica i najzahtevnija.
Već se radi projekat za drugi krak auto-puta ka Užicu, Kotromanu i Višegradu kako bi se spojio zlatiborski i moravički deo Srbije sa BiH. To je veoma važno za spajanje sa srpskim delom Hercegovine, RS i BiH u celini.
Najavljuje se da će se u međuvremenu krenuti u konačno ugovaranje moravskog autoputa, jer nove fabrike ne bi došle u Kraljevo, i Leoni i Taipa grupa, da vlast u Srbiji nije obećala izgradnju autoputa Čačak – Kraljevo – Vrnjačka Banja – Trstenik – Kruševac – Ćićevac – Pojate. Ukupno oko 106 kilometara.
Najavljuje se potom i izgradnja preostalih brzih saobraćajnica do Kragujevca, kao i do Požarevca sa produžetkom prema Velikom Gradištu i Golupcu. Sve u želji da se bolje povežu centralna i istočna Srbija.
Igradiće se autoput Ruma – Šabac, te potom brzi put Šabac – Loznica, a onda i Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, a ako Rumuni insistiraju i do Vršca.
Pre kraja godine do Bugarske i Grčke će građani moći da putuju u potpunosti autoputem.
Obavljaju se radovi i kod Subotice, a sa partnerima iz Azerbejdžana i Kine završiće se obilaznica do Bubanj Potoka, pa teži deo od Bubanj Potoka do Vinče. Srbija će svoj deo autoputeva u potpunosti završiti, pa će svima biti lakše da idu preko jedne uređene zemlje i divnih puteva koje imamo i koje ćemo imati uskoro.
Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije vredno i neumorno grade i rade što pokazuju savremeno izgrađeni novi putevi u Srbiji.
Ako je sudeći po dosadašnjim postupcima Srbija će vrlo brzo postati jedna od najlepših država u regionu i Evropi za život!
Za mene već jeste!

Dr Uglješa Mrdić
21. maj 2019.godine