Vantelesna oplodnja iz gradske kase: Loznica plaća VTO za šest parova

– Zahvaljujući podršci lokalne samouprave šest lozničkih parova imaće priliku da putem vantelesne oplodnje (VTO) pokuša da dobije potomstvo. Prošloga meseca je raspisan javni poziv za naknadu troškova VTO iz budžeta grada za 2020. godinu, a ovih dana održana i prva komisija koja je razmatrala osam podnetih zahteva.

Prema podacima Odeljenja za društvene delatnosti gradske uprave šest parova imaće finansijsku podršku u maksimalnom iznosu do 350.000 dinara, dok su dva odbijena pošto ispunjavaju uslove za neograničen broj pokušaja preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje jer žene imaju manje od 43 godine. U Loznici pravo na naknadu troškova VTO imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, žene koje u momentu podnošenja zahteva nisu navršile 45 godina, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sa sekundarnim, odnosno posle prvog deteta nema druge trudnoće kao i da prethodna tri pokušaja o trošku države nisu bila uspešna.

Parovi koji nemaju dece imaju prednost u ostvarivanju prava na ovakvu naknadu. Grad je iz budžeta za naknadu VTO namenio pet miliona dinara, što je dovoljno za 14 parova ukoliko bi svi dobili pun predviđen iznos, s tim da ukoliko bude potrebe može biti izdvojeno još novca. Kako piše u Planu javnog zdravlja svaki šesti par na teritoriji Loznice ima problem da prirodnim putem ostvari trudnoću, a grad na ovaj način želi da pomogne onima koji nastoje da postanu roditelji.

Kada je lokalni parlament u februaru ove godine usvojio odluku za ostvarivanje prava na naknadu troškova za VTO na koju imaju pravo supružnici, odnosno vanbračni partneri, država je o svom trošku davala tri pokušaja VTO, dok je odnedavno broj neograničen za parove koji prođu republičku komisiju. Sada u Loznici šansu da postanu roditelji imaju i parovi koji ne ispunjavaju uslove za tu proceduru preko RFZO.

Lokalna samouprava, inače, ima 22 evidentirana para koji su potencijalni kandidati za ostvarivanje ovakve naknade. Inače, nadležna komisija sastajaće se jednom mesečno čak i ukoliko bude samo jedan podnet zahtev sve do utroška novca namenjenog za VTO.

Mačvanski Info / Kurir / Foto: Kurir

Akcebet
- Restbet - Trendbet